Poljska – Život bez Gortata

Nakon dugo vremena nećemo imati priliku gledati Marcina Gortata u dresu Poljske. Ustvari, više ga nikad nećemo imati priliku gledati u nacionalnome dresu s obzirom da je otišao u reprezentativnu mirovinu. Međutim, imati ćemo priliku vidjeti jednu novu, pomlađenu Poljsku koja je gladna uspjeha. S obzirom da se nalazi u teškoj grupi, biti će zanimljivo vidjeti može li se Poljska nakon točno 10 godina ponovno ugurati u deset najboljih reprezentacija staroga kontinenta.

Poljska se na EuroBasketu 2015 osvajanjem 11. mjesta uspjela pokazati u dobrome svjetlu nakon što je na prijašnja dva bila samo prolaznik (17. i 20. mjesto). Sada, čak i bez Gortata Poljska je spremna opet ući u najboljih deset reprezentacija. Iako se činilo da će izostanci Marcina Gortata i Macieja Lampe ozbiljno naštetiti ambicijama Poljske, momčad izbornika Mikea Taylora dosada je na pripremama pokazala da će se i njih nešto pitati u grupi . Redom su dosada padale reprezentacije Češke, Latvije, Njemačke i Rusije, dok su tijesne poraze upisali protiv Srbije, Litve i Izraela. Poljska je dosada pokazala da može igrati protiv svakoga, ali trener Mike Taylor se mora nadati da će ove tijesne poraze protiv favorita moći pretvoriti u pobjede kada uđe (i ako uđe) u knock-out fazu natjecanja.

Poljska na poziciji jedinice raspolaže s iskusnim Koszarekom i AJ Slaughterom. Prednost ima Amerikanac koji na ovim pripremama ne može promašiti te ako uspije zadržati svoju šutersku formu biti veliki adut u rukavu Mikea Taylora. Mateusz Ponitka i Przemyslaw Zamojski rotirati će se na poziciji beka šutera (iako je Ponitka kroz pripreme igrao i na poziciji niskog krila) te oboje na stol donose veliku vatrenu moć, pogotovo Ponitka koji  iza sebe ima odličnu klupsku sezonu. Međutim, osim što je veliki plus u napadu, obojica igraju odličnu obranu. Poljaci su najslabiji na poziciji niskoga krila gdje njihov izbornik još uvijek nije našao idealno riješenje. Najbolje zasada kotira Adam Waczynski, ali kako se pripreme približavaju svojem završetku se sve više čini kako bi poljski izbornik mogao na teren poslati svoja dva playmakera na pozicijama 1 i 2, dok bi na poziciju 3 onda uskočio Ponitka. Međutim, što će biti s tim, nitko zasada ne zna.

Napokon smo došli do unutarnje linije po kojoj je Poljska najpoznatija. Iako neće moći računati na usluge svoja dva najbolja centra (Lampe i Gortat), Poljska i dalje raspolaže s kvalitetnim riješenjima. Przemyslaw KarnowskiDamian Kulig kontrolirati će reket. Karnowski će imati velike olasti u napadu gdje bi njegov šut i osjećaj za asistenciju itekako trebao doći do izražaja te nacija od njega očekuje da bude ono što je Gortat bio prije. Kulig s druge strane može igrati na pozicijama 4 i 5, ali ono što je najvažnije, on na stol donosi šut za tri poena koji će izborniku ponuditi mnoštvo opcija. Hrycaniuk će skupljati ono malo minuta što ostane iza njih na petici, dok ćemo se na poziciji krilnoga centra uz Kuliga još nagledati i Aarona Cela, člana Gravelinesa.

Međutim, da li je sve to dovoljno za izboriti knock-out fazu natjecanja? Definitivno bi trebalo biti. Island će pružiti fanatičan otpor, kao i svakome, ali pobjeda nad njim ne bi trebala biti upitna. Finska se kroz cijele pripreme muči te nikako ne može uhvatiti ritam. Međutim, Poljaci ne smiju podcijeniti Koponena i Markkanena ako žele bez većeg stresa doći do pobjede. Međutim, ako Poljska želi nešto više napraviti na ovome prvenstvu, trebati će osvojiti nešto bolje od 4. mjesta u skupini, a za to će trebat tražiti pobjede protiv Slovenije, Grčke i Francuske. Protiv Francuza teško da mogu nešto napraviti, ali protiv rastresene Grčke te Slovenije koja ima kratku rotaciju Poljaci imaju svoje šanse.

Čak i ako rezultat izostane, izbornik Taylor može biti zadovoljan činjenicom da je uspio izgraditi momčad koja će imati što reći narednih godina na Starome kontinentu. Život poslije Gortata ipak se ne čini tako lošim.

Poljska – FIBA renking: 40. mjesto

Grupa A: Francuska, Island, Grčka, Slovenija, Finska, Poljska

Prognoza: Mogu do četvrtfinala u najboljoj varijanti. U najgoroj do osmine finala.

Momčad:

PG: Lukasz Koszarek – AJ Slaughter
SG: Mateusz Ponitka – Przemyslaw Zamojski
SF: Adam Waczynski – Karol Gruszecki – Michal Sokolowski
PF: Aaron Cel – Tomasz Gielo
C : Damian Kulig – Adam Hrycaniuk – Przemyslaw Karnowski

Photo by: FIBA