Piši kući propalo

Rusija je zasluženo uzela ulaznicu za četvrtfinale pobjedom nad našom reprezentacijom rezultatom 78-101

Aleksej Šved otvorio je famozno utakmicu – zabio je 11 od prvih 13 ruskih koševa, uključujući svih šest za početnu seriju od 6-0. Međutim,imali smo i mi svoga konja za utrku – Bojana Bogdanovića koji je u svojoj maniri počeo puniti suparnički koš. Brzo se Hrvatska vratila u susret (8-8) te nije dgo trebalo da uzme i vodstvo prvo na utakmici (trica Tomasa, 11-10). Međutim, vodstvo nije bilo dugoga vijeka s obzirom da je ono počelo skakutati s jedne na drugu stranu. Obje ekipe su odlično vrtile sve svoje akcije te nije bilo mjesta za neki veći bijeg. Pred sam kraj četvrtine je Bogdanović svojom novom tricom doveo Hrvatsku na 23-20 te se činilo da ćemo na kratki predah otići s minimalnom prednošću,ali prvo Fridzon polaganjem, a onda Kulagin ludom tricom ipak preokreću rezultat u svoju korist tik pred kraj četvrtine (23-25).

U drugoj četvrtini Rusija je ipak pokazala za nijansu više od Hrvatske te u nijednome trenutku nije ispustila svoju prednost koja je u jednom trenutku bila i na respektabilnih +6 (27-33). Međutim, Petrović je pogodio s izmjenama (Ramljak!) te se reprezentacija ubrzo vratila na samo 3-4 koša razlike. Nažalost, svaki put kada bi smo došli na koš razlike, Rusi bi bili dovoljno pribrani da sačuvaju svoju prednost u sljedećmu napadu te se tako na veliki odmor otišlo s +4 za Rusiju, 42-46. Međutim, tada je na red došla treća četvrtina u kojoj smo u potpunosti nestali s terena

 U napadu smo počeli izgledati sve više i više bezidejno te su koševi dolazili samo iz slobodnih bacanja što nije bila najbolja varijanta s obzirom da nismo bili najbolji u tome segmentu danas (21/30). Shved je u kombinaciji s niskom četvorkom oko sebe nastavio raditi dar mar u našoj obrani. Jednostavnim riječnikom rečeno – Rusi su ušli u ritam te iz njega više nisu izašli. Tako su pet minuta prije kraja uspjeli doći na +10, a četvrtinu su zaključili s velikih +15, 57-72. Neraspoložena Hrvatska jednostavno nije mogla parirati Rusiji u kojoj je Šved bio nezaustavljiv te za kojega Petrović nije više imao riješenja.

Četvrta četvrtina samo je potvrdila naš poraz te smo mogli početi pisati kući da je sve propalo. Badava je Bojan Bogdanović zabio 28 koševa kada ga nitko nije pratio. Dario Šarić danas je bio katastrofalan (13 koševa, šut 3/14), dok se ni Kruno Simon (0 koševa) nije iskazao u najboljem svjetlu. Kod Rusa je zato Aleksej Šved bio ubojit – ruski as susret je završio s utamicu s 27 koševa i 11 asistencija.

Ne možemo kriviti loše suđenje nego samo sebe za ovaj poraz. Rusi su danas pokazali da su bolji te su zasluženo uzeli pobjedu. Jednostavno smo se danas pokazali u jednom od lošijih izdanja protiv protivnika koji je bio izuzetno raspoložen. Život ide dalje, tako će i naša reprezentacija naučiti jednog dana iz svojih grešaka.

Hrvatska – Rusija (23-25, 19-2, 15-26, 21-29)

Hrvatska: Krušlin 0, Popović 4, Simon 0, Šarić 13, Ukić 2, Žorić 11, Planinić 6, Bender 2, Buva 0, Ramljak 6, Tomas 6, Bogdanović 28

Photo by: FIBA