Objavljen širi popis hrvatske reprezentacije za EuroBasket

Izbornik Aleksandar Petrović objavio je širi popis od 28 igrača, zapravo kandidata za pripreme uoči EuroBasketa.

Na popisu se očekivano, s obzirom da se radi o 28 igrača, našlo mnogo imena koja nisu nastupali za Hrvatsku na velikim natjecanjima, a tu je i povratnik u hrvatsku vrstu, Marko Popović koji će obući crveno-bijeli dres prvi put nakon 6 godina. Iako je izjavio da ga na EuroBasketu vjerojatno neće biti, na popisu se našao i Mario Hezonja. Mora se reći da će priliku doći na popis imati i igrači koji su samo na listi za pripremni turnir u Kini, točnije Petrović je za njih pripremio dvije pozivnice. Evo što je Petrović među ostalim imao za reći o popisu i spomenutom dvojcu:

Spremljene su opcije A, B i C. Ja imam ideju u glavi što je to idealno kako bi reprezentacija Hrvatske trebala početi pripreme i u nekakvom smjeru tko bi trebao biti u tih 12. Međutim, svi znamo da se idealne stvari katkad ne događaju, prema tome moramo biti spremni i za opciju B i za opciju C. Ova lista od 28+2 je upravo radi toga tako ekstenzivna i široka s tim da ću negdje u 7. mjesecu odlučiti kojih završnih 14 će krenuti 27. srpnja 2017. na pripreme.

Hezonja…Smatram da onog trenutka kada budem donosio zaključnu listu, tih 14, taj dan ću ga nazvati da vidim je li se što primijenilo, odnosno je li došlo do nekakvih promjena jer u svakom slučaju – volio bih ga imati na listi od 14. On je na listi čisto da ga mogu nazvati i pitati ga je li se nešto promijenilo u njegovu razmišljanju po pitanju reprezentacije. Volio bih ga imati, s obzirom da ta četvorka koja je prošle godine na Olimpijskim igrama igrala na poziciji dva i tri, mene u svim segmentima apsolutno zadovoljila. Ne smijemo zanemariti jedno, dečko je imao frustrirajuću sezonu u Orlandu i logično je da kad mu netko stavi mikrofon 20.04. da je frustriran(…)

Popović…Za one stvari za koje sam svjestan da su nam bile problematične prošlo ljeto, moram napraviti sve da te crne minute uklonim i da imamo kvalitetna rješenja – to je jedan od razloga zašto je Marko Popović na popisu. I jučerašnjem razgovoru mi je potvrdio apsolutnu spremnost i već je ovog trenutka počeo s pripremama za ono što slijedi, tako da sam zadovoljan njegovom reakcijom(…)

Za razliku od OI u Riju na popisu nema Roka Stipčevića i Marka Arapovića koji se oporavlja od ozljede. Što se tiče igrača, Petrović je izrazio zabrinutost i za ozljedu Luke Babića koji zbog nje propušta finale A-1 lige, dok se još čeka što će na igranje u reprezentaciji reći klubovi Dragana Bendera i Ivice Zubca koji ovog ljeta igraju NBA ljetnu ligu. Trebat će pričekati i dogovor Boston Celticsa i Ante Žižića koji bi ovog ljeta trebao i službeno postati igrač najtrofejnijeg NBA kluba.

Kako već spomenuti turnir u Kini tj. međunarodni turnir Borislava Stankovića traje od 19. do 23. srpnja pripreme službeno kreću 10.srpnja, a popis igrača koje putuju u Kinu bit će poznat sedam dana kasnije. Nakon povratka s dalekog Istoka one prave pripreme za EuroBasket kreću 27.srpnja, a do tada bi trebalo biti poznato kojih će nas to 14 igrača predstavljati na europskoj smotri koja za Hrvatsku kreće 1.rujna utakmicom protiv Mađarske. Hrvatska bi do EP trebala odigrati 6 prijateljskih utakmica, a 10.08. predviđen je dolazak u Opatiju nakon čega će se odigrati dvije prijateljske utakmice, sa Slovenijom i Ukrajinom. Mjesto odigravanja nije specificirano, ali po svemu se čini da bi naša reprezentacija trebala zaigrati i na riječkome području.

Popis igrača za pripreme:
Roko Leni Ukić (AEK Atena)
Marko Popović (Fuenlabrada)
Toni Katić (Cedevita)
Dominik Mavra (Karpoš Sokoli)
Luka Božić (Zagreb)
Luka Babić (Cedevita)
Krunoslav Simon (Armani Milano)
Mario Hezonja (Orlando Magic)
Bojan Bogdanović (Washington Wizards)
Domagoj Bošnjak (Cibona)
Ivan Ramljak (Zadar)
Filip Krušlin (Cedevita)
Marko Tomas (Cedevita)
Marin Rozić (Cibona)
Nik Slavica (bez kluba)
Dario Šarić (Philadelphia 76ers)
Dragan Bender (Phoenix Suns)
Željko Šakić (Cibona)
Tomislav Zubčić (Nižnji Novgorod)
Hrvoje Perić (Venecija)
Damjan Rudež (Orlando Magic)
Miro Bilan (Cedevita)
Darko Planinić (Gran Canaria)
Ante Žižić (Dogus Darussafaka)
Ivica Zubac (Los Angeles Lakers)
Luka Žorić (Cibona)
Ivan Buva (Bilbao Basket)
Josip Sobin (Anwil Wloclawek)

Photo by: HKS, FIBA