NBA finale: Warriorsi prvaci, Durant MVP finala

Peta utakmica NBA finala bila je i posljednja. Nakon što su Golden State Warriorsi propustili prvu meč loptu u Clevelandu, drugu u svom Oaklandu nisu dali te su s 4-1 u seriji postali NBA prvaci za sezonu 2016./2017.

Agresivni Cavsi su tražeći novo čudo ušli vrlo dobro, imali inicijativu većim dijelom prve dionice te zahvaljujući ponajviše pravom angažmanu u obrani dolaze do 37:33 vodstva nakon 12 minuta. Nakon zakucavanja LeBrona, Cavsi su na + 8 u nastavku, ali onda su svoje dodatne motore uključili Durant i Curry te su Warriorsi vrlo brzo nadoknadili taj minus i došli na +11. Cleveland ponovno nije mogao pratiti tempo svojih suparnika te mogu biti zadovoljni što su na odmor otišli samo sa 60:71 zaostatkom.

Pause for the cause: Jedna zanimljiva činjenica je da su dvije ulaznice uz parket za današnju utakmicu u Oaklandu plaćane nevjerojatnih 133 tisuća dolara jer cijene više ne postoje kad se želi vidjeti buduće prvake.

Golden State s odlučnosti da dođe naslova ušao je i u drugi dio, ali dominacijom u reketu i odličnom igrom Jamesa dolaze samo na -4 u trećoj dionici, a u zadnju Warriorsi ulaze tek s 98:93 vodstvom. I na njenom početku Cavsi su samo na -3 te su dobrano zaprijetili domaćima. Ali na koncu se pokazalo tko je u ovoj seriji ključan čovjek – Kevin Durant ključnim potezima doveo je Warriorse ponovno na 10+ i povratka za Cavse više nije bilo. Golden State je slavio s 129:120 i NBA je okrunio nove prvake

Steph Curry imao je 34 poena, a nevjerojatni Kevin Durant završio je utakmicu s 39 poena te time zaključio impresivno finale s 35.2 poena, 8.4 skoka i 5.4 asistencija što mu je naravno donijelo titulu MVP-a finala. LeBron James bio je senzacionalan danas s 41 poenom i 13 skokova te ukupno s triple-double učinkom od 33.6 poena, 12 skokova i 10 asistencija, ali nedovoljno je to bilo protiv čudesne ekipe iz Oaklanda.

U finalu je puno stvari bilo na kušnji pa se osvrnimo za kraj kratko i na njegovo nasljeđe. Warriorsima je ovo peti naslov u povijest franšize čime su se izjednačili sa San Antonio Spursima na 4.mjestu svih vremena, a sve to uz 16-1 omjer u ovome playoffu.. Cavaliersima je ovo pak treći poraz u četiri NBA finala u kojima su nastupili. Kevin Durant, nakon godina neuspješnih pokušaja s OKC-om, osvojio je svoj prvi NBA prsten i tako prvu titulu MVP-a finala u svojoj prvoj sezoni s Warriorsima. Steph Curry je pak svojim dvjema MVP nagradama dodao i drugi naslov prvaka. LeBron James prvi je igrač koji je imao triple-double prosjek u NBA finalu, ali mu je ovo uz tri prstena, peti poraz u finalu te je postao prvi MVP lige koji ima toliko poraza u finalnoj seriji.