Na kavi i mineralnoj s Konjevićem i Veljačićem

Derbi je možda završio, ali intervju s Maurom Veljačićem i Davorom Konjevićem tek ulazi u svoj drugi dio. Što imaju za reći o raznoraznim košarkaškim temama pročitajte u nastavku.

Naši sugovornici iza sebe imaju odlične polusezone u domaćoj ligi. Kvarnerov Veljačić  je u top 10 A-1 lige po koševima, asistencijama i krađama lopte, dok je igrač Škrljeva Konjević među top 5 u poenima. Sve te silne statistike čine ih itekako kompetentnim za razgovor o sljedećim aktualnostima.

Hrvatska košarka

BasketaRI: Nabrojite pet najboljih igrača na vašim pozicijama u A-1 ligi.

Davor Konjević: Pa na mojoj poziciji dvojke i trojke izdvojio bi sljedeće: 1. Scotty Hopson, 2. Ivan Siriščević, 3. Luka Božić, 4. Marin Rozić, 5. Josip Bilinovac.

Mauro Veljačić: A što se tiče playa rekao bi ove: 1. Jakov Vladović 2. Brandon Johnson 3.Roko Rogić 4. Aljoša Šarac 5. Paolo Marinelli

BasketaRI: Mogu li Šibenčani zadržati vrh do kraja sezone ili će ABA ligaši spriječiti senzaciju?

Mauro Veljačić: U realnom stanju Cedevita i Cibona bili bi sigurno ispred njih, no preklopilo im se puno utakmica pa igraju u kombiniranim sastavima te su zasad iza njih. Mislim da bi se Šibenik i Jolly mogli održati među prvih pet sigurno.

Davor Konjević: Ja mislim da će se oni i Zadar boriti za treće mjesto. Stvorili su karakterne ekipe, koje imaju kemiju za razliku od prošlih godina.

BasketaRI: Gdje je najbolja košarkaška atmosfera u Hrvatskoj?

Davor Konjević: U Sinju i na Baldekinu(Šibenik). Na Mavrincima je domaća atmosfera, ali mislim da ove navijačke skupine (Funcuti i Maligani) dižu atmosferu na jednu višu razinu. Stvarno osjetiš tu publiku kako nosi njihove dečke. Pogotovo Alkar igra doma puno bolje zahvaljujući njima.

Mauro Veljačić: Šibenik i Sinj bi ja isto izdvojio. Šteta što Zadar ne igra u Jazinama, jer Višnjik je prevelik, više je za europska natjecanja. U ABA ligi njih gleda 2000-3000 ljudi, a u dvorani izgleda kao da je poluprazno, dok u Jazine ne bi mogli stati. A naš Zamet je dvorana koja kada je puna, ne izgleda tako. To je zapravo rukometna dvorana jer su tribine dosta udaljene od parketa.

BasketaRI: Kako vam se sviđa novi koncept A-1 lige?

Mauro Veljačić: Meni je bolje, pogotovo što igra svako sa svakim. Prije se neke utakmice za ostanak ne bi ni pogledale, a sada je drugačije.

Davor Konjević: Većina europskih liga ima taj koncept te je sasvim solidan. Puno je bolji nego onaj prošli. Manje ekipe dobivaju priliku da zaigraju s Cibonom, Cedevitom i Zadrom.


Lokalne ćakule

BasketaRI: Kad bi se svi aktivni košarkaši Crikvenice (Veljačić) i Kraljevice (Konjević) okupili, tko bi pobijedio?

Davor Konjević: Mislim da ih iz Kraljevice više i nema(smijeh). 

Mauro Veljačić: Crikvenica bi bila jaka, a i Novi Vinodolski bi trebao biti isto dobar. Nikola Mažar bi bio prevaga (smijeh), on je igrao za Crikvenicu i Kraljevicu.

Davor Konjević: Mislim da bi on trebao u Kraljevicu, pa se lako dogovorimo.

BasketaRI: A Ivor Benić? Je li on prevaga?

Mauro Veljačić: Istina, on je iskusna četvorka s izrazitim šutom 🙂 .

Davor Konjević: I osjećajem za dodati!

BasketaRI: Pratite li A-2 ligu i svoje bivše klubove?

Mauro Veljačić: Naravno. Išao sam pogledati jednu utakmicu Crikvenice protiv Pazina i dosta su pobijedili. Karlovac je sad najbolji u ligi.

Davor Konjević: Kad mi se ne poklapa s treningom i utakmicom, popratim Kraljevicu. Brat mi igra tamo i još par dečki iz Kraljevice, pa ih idem pogledati. Ujedno, tu je i karizmatični trener Siniša Kuharić, kojemu je ovo prva sezona. On i stručno osoblje  dosta su pomladili ekipu ove godine. Rade na omladinskom pogonu koji je zamro prošlih godina kako bi dobili što više novih domaćih igrača.

BasketaRI: Kako komentirate omladinski pogon na našem području? Ima li nekih mladih nada u Rijeci i okolici i koga biste izdvojili?

Davor Konjević: Rijetko koji igrač koji nije ekstra klasa može iz juniora odmah upasti u prvoligašku košarku bez da igra par godina u drugoj ligi kao nositelj. Poslije onda to mogu prenijeti u prvoligašku košarku. Što se tiče riječkih igrača, istaknuo bi Antonija Jordana iz Cedevite.

Mauro Veljačić: Kako nas je falilo sad u ekipi, znali su doći na trening juniori i kadeti. Mogu reći da ima par dobrih igrača, ali mislim da je velika razlika između seniorske i juniorske košarke. Moraju prvo osjetiti seniorske koševe u A-2 ligi, a onda se probiti i razviti. Oni su dominantni u juniorima sad, ali ipak se osjeti ta razlika. Dominik Brajdić je dobar, ima radne navike te dobar šut.

Davor Konjević: Ali teško će dostići europskog prvaka-Dinu Šamanića! (smijeh)

Mauro Veljačić: Mnogi ga žele srušiti. Sad kreće njegov povratak !

BasketaRI: Kako smo počeli sa serijom igrališta, možete li nam reći na kojem igralištu ste vi napravili svoje prve košarkaške korake?

Davor Konjević: Na takozvanoj Maracani, koja mi je blizu kuće u Kraljevici. A imao sam i ispred kuće jedan koš dok još nisu postavili na igralištu koševe. Tamo bismo po cijele dane šutirali i nabijali loptu.  

Mauro Veljačić: A meni je igralište ispred OŠ Vladimira Nazora, tamo su se svi okupljali. Samo bi izdvojio igralište u Marčeljevoj Dragi, gdje je Dino Stipčić odrastao. Tamo je jednom zabio 115 bacanja zaredom. Kad smo pročitali članak, rekao je da je to njegovo igralište.

Ispričavamo se Dini Stipčiću što smo izostavili njegov legendarni podvig! Sad je pravda zadovoljena.

BasketaRI: Što mislite o košarkaškim dvoranama u Rijeci?

Davor Konjević: Zamjenom Kozale sa Zametom izgubila se određena draž. Bolja bi opcija bila dvorana Mladosti. Tamo je košarkaško podneblje, stari Kvarner je igrao tamo. Zamet je više rukometni kvart. Kozala je po kapacitetu bila taman i baš je bila domaćinska. Gosti nisu mogli ništa pogoditi, ali kad bi trenirao tamo nisi mogao ništa promašiti.

Mauro Veljačić:Što se Zameta tiče, kada maknu sve zastore i puste samo parket, onda se to čini kao ogromna dvorana. Nogometni teren može stati. Kada se igrala predsezona i druga liga tako na Zametu, treba dosta vremena da se dođe do lopte(smijeh).

Međunarodna košarka

BasketaRI: Pratite li NBA, Euroligu itd?

Mauro Veljačić: Dosad sam uvijek NBA više, ali ove godine mi je Euroliga odlična. Utakmice su prezanimljive tako da pogledam Euroligu često. pogotovo CSKA, to mi je najveći gušt gledati. Teodosić je genijalac, a dobar mi je iz Barcelone Rice također.

Davor Konjević: Pratim i jedno i drugo. Malo pogledam rezultate NBA-a, a Euroligu mi je isto pravi gušt pogledati. Inače navijam za Real Madrid.  U NBA-u mi je bolja košarka u playoff-u. Iako, odlična je bila sad ova na Božić između Warriorsa i Cavsa.

Mauro Veljačić: Da, to je bila stvarno vanserijska utakmica.

BasketaRI: Za koga navijate u NBA-u?

Mauro Veljačić: Za Oklahomu. Već sam prije navijao za njih, a odlazak Duranta me nije spriječio u tome. A i nisam toliko zaluđen fan da mrzim nekog zbog odlaska. Neću sada zbog toga prestati navijati, a imam još Westbrooka… i Oladipa.

Davor Konjević: Ja sam za New York pa već godinama trpim, ali imamo Porzingisa sad pa nam je barem svjetla budućnost.

BasketaRI: Kako vam se čine Amerikanci koji su igrali ili igraju s vama?

Mauro Veljačić: Pa što se tiče Bilala Richardsona (u predsezoni nastupao za Kvarner), njemu je to bilo prvi put da ide iz svog grada. Još je došao u Hrvatsku i Rijeku, tako da mu ne može biti dobro. Tamo se kod njih na koledžu igra drugi stil košarke, bez toliko akcija i blokova tako da mu je bilo čudno koliko on blokova mora postaviti u napadu kao centar. Nije se nikako mogao uklopiti.

Davor Konjević: Oni su dosta specifični te imaju različita gledišta. Puno su samouvjereniji od nas. Možemo reći da su se Cook i Williams sada uklopili u Škrljevo. Njima je ovo prva prava sezona te još hvataju sve konce. Navikli su na veću slobodu u igri, ali moraju se naučiti nekim osnovama igre koje su drukčije kod nas.

I za kraj…

BasketaRI: Dojam o našem portalu?

Davor Konjević: Pa super je. Puno ljudi mi kaže da pročita i poprati. Pogotovo je super što pratite drugoligašku košarku jer to se ne može na puno portala pratiti. Nadamo se da ćete biti još uspješniji.

Mauro Veljačić: Svaka čast. Lijepa inicijativa. Pregled igrališta je baš odlična ideja.

Naši sugovornici su imali za kraj jednu srcedrapajuću poruku za svoje prijatelje:

Mauro Veljačić i Davor Konjević: Voljeli bismo da se Olivari vrati u košarku, a Ivoru Beniću poručujemo da nastavi dominirati drugoligaškim parketima.

Photo by: Creative Media, BasketaRI