Mogu li do kraja ?

HvAk_J1Vs0SzoMzG3Rx_ag

Francuska je uvijek očekivala brda i dolina od svojih sastava prije velikih natjecanja. Njihova narav im ne dopušta da budu skromni u svojim očekivanjima te Rio 2016 neće biti iznimka. Sada, na Vincentu Colletu je da sa svojim odabranicima ispuni očekivanja te ako mu se pruži prilika i da ih nadmaši.

Poraz u produžetcima na EuroBasketu 2015 koštao je Francuze izravnoga plasmana u Rio 2016. Ali osokoljena pobjedom protiv Srbije u borbi za treće mjesto 2015 , francuska javnost nije imala ni najmanje sumnje da će Francuska igrati veliku ulogu na nadolazećim Igrama. Collet je sa svojim odabraniciam bez većih problema prošao kvalifikacijski turnir na Filipinima pobjeđujući redom Filipine, Novi Zeland , Tursku i Kanadu.

Collet je u Manilli na raspolaganju imao većinu udarnih snaga. Od značajnijih izostanak važno je spomenuti ime beka šutera Orlanda Magica Evana Fourniera , koji je zbog  potpisivanja ugovora odlučio preskočiti reprezentativne obaveze u Manilli , ali nakraju se ispostavilo da je tako izgubio svoju vizu za Rio. Drugi veći izostanak je onaj centra New Orleans Pelicansa Alexisa Ajince kojeg je Collet iznenađujuće maknuo sa liste kandidata za Rio. Iznenađenje na licima je nestalo kada su na površinu isplivale informacije o svađi između Parkera i Ajince koji su već od prije bili u lošim odnosima. Zadnje veliko ime koje je otkazalo svoj dolazak je bilo ono Joakim Noah koji nije nastupao ni na EuroBasketu 2015.

Zvjezdana bekovska linija je glavni razlog zašto Francuzi polažu nade da mogu iznenaditi  Dream Team. Francuskom petorkom na trenu će dirigirati prekaljeni veteran i jedan od najvećih  igrača Francuske, Tony Parker. Iako se ove sezone vidjelo da Parkera sustižu godine, njegova košarkaška inteligencija i mirnoća koju donosi na teren je za Francuze neprocjenjiva. Njegov partner  u bekovskoj liniji će biti ovogodišnji MVP Eurolige , Nando de Colo. Njegovi prodori pod koš i preciznost kojom je gađao slobodna bacanja su ove sezone slomili mnoge trenerske ploče. U paru sa Parkerom ,na njemu je da preuzme napadački segment igre te da ponovi brojke sa turnira u Manilli gdje je protivnike zatrpavao sa 17,8 koševa po utakmici.

Na poziciji niskoga krila neprikosnoveno vlada Nicolas Batum, ponosni vlasnik novog ugovora od 120 milijuna dolara sa Charlotte Hornetsima zbog kojega se kasnije priključio reprezentaciji u Manilli. Batum izlazi iz svoje najbolje sezone u karijeri gdje je bilježio svestrane brojke od 14,9 koševa , 5,9 skokova i 6,0 dodavanja po utakmici. Njegova svestrtanost je X-faktor  francuskoga sastava za Rio. Collet polaže velike nade u njega da može reprezentaciju odaslati u zvijezde.

Na kvalifikacjiskom turniru u Manilli bilo je vidljivo da  Colletov sastav ima velikih problema sa skokom. U svakoj utakmici su imali manje skokova od suparnika. Sada sve nade se polažu u Rudya Goberta koji je propustio turnir u Manilli da bi zaliječio svoje ozljede , ali je za razliku od Fourniera ipak dobio jedno od 12 mjesta. Gobert na teren donosi elitnu obranu gdje svojim protivnicima utjeruje strah u kosti hladnokrvnim blokadama. Njegova zamjena bi trebala biti nova francuska nada Joffrey Lauvergne, centar Denver Nuggetsa , koji je ove sezone u povećanoj minutaži pokazao svoje napadačke kvalitete.

Poziciju visokoga krila bi trebala zauzeti legenda francuske vrste, 34-godišnji Boris Diaw novopečeni član Utah Jazza. Poznat po iznadprosječnoj inteligenciji te šuterskim rangom koji seže sve do trice, Diaw Collettu daje veliku fleksibilnost sa taktičkim zamislima.

Međutim Colletu ne teče u reprezentaciji samo med i mlijeko. Najveći problem s kojim će se suočiti njegov sastav u Riu 2016 je kratka klupa koja ne nudi potrebnu kvalitetu. Opasni razigravač Heurtel i veteran Gelabale uz već spomenutog Lauvergnea su udarna snaga druge jedinice koja nažalost ne zrači potrebnom kohezijom kojom bi trebala zračiti da bi sakrila nedostatak kvalitete.Diot , Pietrus i Tillie ipak nisu kvaliteta koja donosi prevagu na terenu. Collet je zbog toga primoran koristiti startere kroz duže periode a pitanje je dana kada će njegove zvijezde ostati bez zadnjih energetskih rezervi poslije naporne NBA sezone.

I sada kada Francuska prolazi kroz jedno mučno razdoblje, na Vincentu Colletu i njegovim izabranicima je da sa svojim igrama skrenu svojim sugrađanima misli sa terorističkih prijetnji na terene u Riju gdje se nadaju da će ispisati povijest.

Photo by : FIBA