Mlađi kadeti Stoje na poluzavršnici kroz perspektivu Branka Ferlattija

Mlađi kadeti Stoje sudjelovali su proteklog tjedna na poluzavršnom turniru Prvenstva Hrvatske koje se održalo u Đakovu. Kao drugoplasirani tim Regije Zapad bili su smješteni su u grupu 4 s ekipama Cedevite, Dubrovnika i domaćeg Đakova. Puljani su na turniru pružili solidne partije, ali kvaliteta suparnika bila je velika te su morali priznati poraze u sva tri susreta. Bez obzira na to, mogu biti ponosni na sam dolazak u Đakovo, a u nastavku vam donosimo dnevnik trenera mlađih kadeta Stoje Branka Ferlattija kojeg je vodio tijekom turnira u Đakovu. 

Krenuli smo u četvrtak, rano u jutro 23.03.2017. put Đakova na poluzavršnicu prvenstva Hrvatske u košarci za mlađe kadete. Mali autobus, ali pun ‘ko šipak. Poslije puta koji je trajao 7 sati stižemo na odredište, na brzinu ostavljamo kufere u hotelu i brzim korakom do dvorane jer već u 14 sati igramo prvu utakmicu protiv KK Cedevite.


Malo smo impresionirani s protivnikom, njihovom snagom i visinom. Počinje utakmica, a mi se ne damo. Borimo se i trudimo, a rezultat takve igre je prednost na našoj strani. Prisiljavamo protivnika da pozove time out. Mi smo i dalje u igri do pred kraj druge četvrtine kada nam se dešava nekoliko grešaka, to protivnik iskorištava i odlazi na odmor s 9 poena razlike (27:36). U trećoj četvrtini Cedevita podiže tempo igre zahvaljujući velikom broju kvalitetnih igrača koji se često mijenjaju. Na žalost mi taj tempo ne možemo dugo pratiti i kad se naši najbolji igrači umore naša igra pada. Kad sam vidio da se tu nema što tražiti i da je bolje igrače sačuvati za sutrašnju utakmicu uveo sam igrače s klupe. I Cedevita je to učinila, međutim njihovi rezervni igrači su puno kvalitetniji, pogotovo fizički jači i pripremljeniji. Tad je razlika u korist Cedevite drastično povećana (četvrta četvrtina je završila rezultatom 36:7). Na kraju je rezultat bio 102:47.


Drugog dana u 17 sati igramo protiv domaćina KK Đakovo. Oni su prvaci svoje regije i odmah na zagrijavanju vidimo i zašto. Imaju četiri vrlo dobra igrača, dva reprezentativca u toj kategoriji, visoki su i fizički jaki. Trojica  na zagrijavanju s lakoćom zakucavaju na sve moguće načine, s jednom rukom, s dvije, iza leđa. Pokušavam objasniti mojim igračima da se ne daju zaplašiti jer u ostalom i to zakucavanje ako se desi u igri vrijedi samo dva poena.


Utakmica počinje. Mi se opet maksimalno angažiramo i preuzimamo kontrolu utakmice i uspostavljamo naš ritam. Što je interesantno mi kontroliramo reket. Imamo daleko više skokova i u obrani i u napadu. Na poluvremenu je 36:31 za nas.  U trećoj četvrtini oni pojačavaju pritisak, ali mi se i dalje ne damo, zahvaljujući kontroli reketa držimo rezultat na našoj strani. Međutim kako utakmica odmiče mi imamo sve manje snage. Treća četvrtina završava 53:50 za nas. U zadnjoj četvrtini oni pritišću još jače,  zbog umora  hvata nas strah da ćemo izgubiti kontrolu utakmice. Počinjemo raditi greške u seriji, jednu za drugom. Bili smo u prednosti do dvije i pol minute do kraja i onda stali. Uhvatila nas je panika koju su domaćini iskoristili i na kraju pobijedili s 8 razlike (71:63). Naša dva bitna igrača su rano sakupili po četiri osobne greške (Kostešić u drugoj četvrtini, Kostić na početku treće). Nismo imali ni sreće jer su sve naše prljave lopte s obruča padale vani ,a njihove baš sve ulazile unutra. Utakmica se igrala pred velikim brojem bučnih domaćih navijača, ali smo i mi imali naše navijače koji su se trudili nadglasati domaćine. To su bila naša 4 igrača koji tad nisu bili u timu plus tata Kostić i tata Andrilović i igrači KK Cres kojima se zahvaljujemo na podršci.


Bez obzira na to što smo izgubili tu utakmicu, što je na kraju bilo i suza, mi smo dali sve od sebe i zato moramo biti zadovoljni. Utakmica je bila lijepa i borbena od prve do zadnje minute (možda predzadnje) i odigrana u lijepom košarkaškom ambijentu.
Trećeg dana, u subotu u 14 sati smo igrali posljednju utakmicu protiv KK Dubrovnik. Utakmica za prestiž jer i mi i oni smo izgubili sve šanse za prolaz u drugi krug. I mi i oni smo tu utakmicu htjeli pobijediti da se lakše vratimo doma, s bar jednom pobjedom. Utakmicu su bolje otvorili Dubrovčani i prvu četvrtinu završili s rezultatom 20:14. U drugoj četvrtini malo pojačavamo obranu i preuzimamo kontrolu utakmice i tako do zadnje četvrtine gdje opet psihofizički drastično padamo i prepuštamo igru protivniku koji iskorištava tu našu naglu nemoć i privodi utakmicu kraju rezultatom 77:60. U zadnjim minutama su opet priliku dobili igrači koji manje igraju pa se razlika povećala u korist Dubrovnika.


Ovo je prvi takav turnir na koji se plasirala ova generacija mlađih kadeta KK Stoje. To su  izborili svojim dobrim igrama u vrlo dobroj međužupanijskoj ligi. Na par odigranih turnira smo se susreli s jačim protivnicima kao što su npr. Škola košarke Dražen Petrović od kojih smo tada izgubili tridesetak koševa razlike ili prošle godine s KK Hrvatski sokol iz Osijeka od kojih smo isto tako izgubili velikom razlikom. U ovih godinu dana smo se razvili tako da smo na ovom turniru odigrali ravnopravno s ekipama koje su u tom rangu i da smo imali malo više sreće mogli smo neku od tih ekipa i pobijediti. A za odigrati ravnopravno s ekipama kao što su Cedevita, Cibona, Zadar i sl. treba imati slične uvjete njihovima, a to ćemo mi vrlo teško postići.
Moram pohvaliti sve igrače na velikoj borbenosti, dali su sve od sebe, a to je bio cilj koji smo si postavili kad smo krenuli na put. Falilo nam je malo do pobjede a to malo možemo dobiti redovitim treniranjem i zalaganjem na budućim treninzima.


Na kraju bi pohvalio domaćine (KK Đakovo) koji su vrlo dobro organizirali turnir, njihovog predsjednika gospodina Roberta Majstorovića i gospodina Daria Šokotu koji su nam cijelo vrijeme bili na usluzi. Hvala i vlasniku i  osoblju Pansiona Laguna koji su nam izlazili u susret što se tiče prehrane i smještaja. I hvala šoferu Daliboru Božcu koji nas je sigurno i strpljivo odvezao u Đakovo i vratio u Pulu.

Uz trenera Ferlattija na klupi Stoje sjedio je i pomoćni trener Damir Pavletić, a za Stoju na turniru u Đakovu nastupili su Filip Kostešić, Nikola Rojnić, Matija Percan, Pavao Turić, Paolo Bilić, Saša Brkić, Hrvoje Pavletić, Mateo Jakara, Dino Blažević, Matej Kostić, Tomislav Šimac, Niko Andrilović, Patrik Travalja, Adrijan Brajković i Goran Mihajlović.

Pulski klub može se pohvaliti da je i njihov igrač Hrvoje Pavletić najbolji asistent turnira s 18 asistencija. Završni turnir u mlađe kadetskoj konkurenciji na kraju su izborile ekipe Cedevite, DOŠK-a iz Drniša, Cibone i Zadra.

Također, treba napomenuti i da je po novom regionalnom sustavu natjecanja za mlađe kategorije, Stoja jedini klub iz Istre koji se natjecao u sve tri dobne kategorije – mlađi kadeti, kadeti i juniori. Za kraj pohvalimo i mini-basket ekipu Stoje koja je osvojila prvo mjesto na regionalnom prvenstvu i izborila odlazak na završnicu Prvenstva Hrvatske.