Medvešćak u triler-završnici do Kupa Ružice Meglaj Rimac

Košarkašice zagrebačkog Medvešćaka ponovno su stigle do naslova Kupa Ružice Meglaj Rimac, no obrana naslova u finalu u Omišu protiv Trešnjevke prošla je teže nego što se očekivalo. Braniteljice naslova na kraju su slavile nad svojim rivalima iz grada s tijesnih 73:71.

Nakon pomalo nervoznog početka obiju momčadi, Medvešćak je ipak otišao na 10:4 prednost da bi kroz prvu dionicu samo povećavao zalihu pa je rezultat nakon prvih 10 minuta glasio 23:12. Sjajne su bile igračice Medvešćaka i u nastavku te su krenule u povećanje vodstva koje je brzo postalo dvoznamenkasto. Trešnjevka se nije puno vremena držala na manje od -10, a Medvešćak na odmor odlazi s 44:30. Treća dionica počela je ponovno dobro za liderice hrvatskog prvenstva koje su došle na +17, no Trešnjevka predvođena Anom Lelas se budi. Uspjele su se igračice Deana Nemeca približiti ubrzo na -7, da bi pri kraju četvrtine Karla Erjavec položila za samo -5 te 55:60 rezultat kojim se ušlo u posljednji dio igre. Taj dio je ponovno krenuo dobro za Trešnjevku: izjednačile su rezultat na 60:60 te smo krenuli u čvrstu završnicu. Vidjelo se da je velik ulog bio u igri jer igračice obje ekipe u zadnjih 5 minuta nisu više bile tako efikasne u napadu. U posljednjih 45 sekundi odlazi se s 70:70 nakon dvice Lelas, no onda, 15 sekundi prije kraja, Marija Radoš pogađa veliku tricu koja se pokazuje odlučujućom za 73:70. Trešnjevka je probala nakon drugog promašenog bacanja Lelas uhvatiti skok i doći do produžetka ili pobjede, ali ipak više nije mogla uzvratiti te je susret bio gotov.

Iva Borović zabila je 19 poena za Medvešćak, dok je Patricija Bura bila odlična sa 17 poena i 15 skokova, a evo što je izjavila nakon utakmice:

Prije svega bih čestitala Trešnjevci na dobro odigranoj utakmici i otporu. Mi smo dobro krenule u utakmicu, ali dogodio nam se umor i pad koncentracije što se vidjelo najviše u drugom poluvremenu. Nedostajalo je malo snage, bili smo malo i pod pritiskom i to je sve rezultiralo takvom igrom. Za mene ovo znači puno, naravno to znači da moramo još raditi, truditi se jer se moramo i dalje dokazivati, ništa nije gotovo. Iduće godine isto pokazati, biti na visokom nivou i idemo dalje.

Ana Lelas imala je 20 poena i 13 skokova, no to ipak nije bilo dovoljno za slavlje Trešnjevke.

Trešnjevka 2009 – Medveščak 71:73 (12:23, 18:21, 25:16, 16:13)

Trešnjevka 2009: Katavić 19, Erjavec 5, Mühl, Marta Galić 12, Ujević, Pavić 7, Marija Galić 2, Lelas 20, Kostić 6, Zadro, Savić, Vujadinović. Trener: Dean Nemec

Medveščak: Petrak, Arežina, Nimac 2, Tadić 12, Borović 19, Todorić 4, Uzelac, Majstorović 15, Radoš 4, Grizelj, Bura 17, Macan. Trener: Braslav Turić

Photo:HKS