Marko Tomas: Reprezentacija nisu dva igrača već skup 12 najboljih

Marko Tomas ovoga ljeta je napokon zaobišao ozljede te odigrao solidan EuroBasket za Hrvatsku, no nije pomoglo da naša reprezentacija dogura dalje od osmine finala.

U sutonu karijere Tomas se sigurno nadao velikom rezultatu s Hrvatskom, ali kako se to nije dogodilo, razočaranje nakon nije mogao sakriti, a potvrdio je to i u intervjuu za tportal:

Naravno da mi je poraz od Rusije jako teško pao jer od početka priprema smo imali dogovor da sve podredimo eliminacijskoj utakmici koja nas čeka 10. rujna. Iako su pripreme bile dosta kratke te nismo imali puno pripremnih utakmica kao drugi, želja je bila da kroz utakmice u skupini u rumunjskom Cluju dižemo formu. Sve je išlo u dobrom smjeru uz dodatak kako su, osim kod medija i navijača, kod svih nas igrača očekivanja bila velika. I tada je stigao 10. rujna i hladan tuš protiv Rusije.

Zaista se osmina finala stalno spominjala kao ključna utakmica, no kada je došla utakmica protiv Rusije sve stare rane naše košarkaške reprezentacije su se vratile.

Osobno sam jako ljut na sebe jer sam odigrao ispod svoje razine, a fizički se osjećam zbilja sjajno. Pogotovo mi je žao što sam loše čuvao Alekseja Šveda na početku utakmice. U nekoliko minuta ubacio je 11 koševa i potpuno me zbunio, ali moram reći kako to nije previše utjecalo na rezultat jer smo bili u egalu. Kasnije su ga Ukić i Ramljak dobro čuvali, ali na poluvremenu, kad smo gubili samo četiri razlike, u našim glavama je očito minus bio barem 20 koševa. Nakon toga je Šved razigrao suigrače koji su se protiv naše obrane komotno osjećali i povratka nije bilo. Jednostavno nismo imali igrača koji nas može podići – nastavio je Tomas.

EuroBasket 2017. nije bio turnir Darija Šarića, to je jasno, a stoga su Šiši i njegovi navodni sukobi s ostalim reprezentativcima u žiži medijskog interesa od ispadanja Hrvatske. Evo što je na sve to imao za reći prošlosezonski igrač Cedevite:

Možda bi se Dario komotnije osjećao da je ovakvo natjecanje igrao s generacijom s kojom je osvajao kadetske i juniorske medalje te se nametnuo kao pravi vođa. No, ovako je ipak ostao u sjeni Bojana Bogdanovića i to mu je teško palo. To se vidjelo iako moram reći kako je Dario u ovih godinu dana nevjerojatno napredovao, ali isto tako mediji su mu stavili prevelik pritisak na leđa. Ja sam siguran da je to bio samo njegov loš dan i to će lagano prebroditi. Također moram reći kako su međuljudski odnosi usprkos problemima bili jako dobri. OK, bilo je individualnih nezadovoljstva, ali to treba potisnuti jer ipak je ovo hrvatska reprezentacija.

Na koncu je Tomas poslao jasnu poruku Petrovićevom pristupu igri te dao naslutiti tako što to nije valjalo:

Hrvatska košarkaška reprezentacija nisu dva igrača nego skup 12 najboljih igrača koje imamo. Od početka je sve postavljeno na krivim temeljima. Mi stariji igrači smo prvog dana priprema zaključili kako to nije dobro jer bi nas ostalih 10 lako mogli ostati bez samopouzdanja. Znali smo da niti njihovih 60 koševa po utakmici neće biti dovoljno za dobar rezultat. Pogotovo uz obranu kakvu smo igrali. Dario i Bojan su neosporno dva naša najbolja igrača, ali nismo igrali kao momčad.

Photo by: FIBA