Marko Šamanić: Prvenstveni cilj je stabilnost i davanje šanse mladim igračima

Košarkaši Kvarnera 2010 prije dva tjedna započeli su svoje pripreme za sezonu u Prvoj ligi nakon ispadanja iz tada A-1, sada Premijer lige. Iz kluba nije bilo previše novosti osim odlaska igrača jer se dugo čekani izbor novog predsjednika nije još dogodio.

Uz Pešuta i Butorca koji su u Kvarneru proveli tek jednu polusezonu, u usporedbi s prošlom sezonom u klubu više nema Maura Veljačića, Ivana Miličevića, Andreja Štimca, Josipa Barnjaka i Franka Kalpića. Jasno je stoga da će se Kvarner morati osloniti na preostale mlade snage u nimalo zanemarivoj konkurenciji Prve lige.

Ostao nam je oslonac ekipe, njima smo priključili mlađe igrače i s njima krećemo u sezonu. Struka u omladinskom pogonu ostala je ista i cilj nam je povećati broj djece, jer je u svim klubovima zamjetno opadanje mladih igrača. Moramo proširiti bazu, a naknadno ćemo odlučiti tko će se i gdje natjecati, jer moramo vidjeti kakve su obveze tim dečkima – rekao je Marko Šamanić u razgovoru za Sportcom.

Iako smo skupštinu kluba i izbor novog predsjednika očekivali već u sedmom mjesecu, to se ipak nije dogodilo, no razloga za zabrinutost prema Šamaniću nema:

Nije strka oko toga. Imamo dva, tri nova kandidata za predsjednika s kojima ćemo obaviti konzultacije, a tek nakon toga ćemo organizirati Skupštinu radi promjena. Imamo ekipu koja malo košta, ugovore smo sveli ili ih svodimo na minimum. Nova Uprava bi trebala donijeti i novu financijsku injekciju, ali prvenstveni cilj je stabilnost i davanje šanse mladim igračima jer oni su naš potencijal. Ako možemo izbaciti jednog, dva igrača po sezoni koji mogu ići naprijed bit ćemo zadovoljni – dodaje sportski direktor kluba.

Šamanić također misli i da je sezona u Prvoj ligi zasad bolja za klub nego igranje u Premijer ligi, nada se iskoraku u budućnosti te za kraj u pozitivnom tonu zaključuje:

Dosta ih odustaje, trebat će sustav revidirati. Bolje čekati da se to sve ustali, stabilizirati se igrački i financijski pa eventualno tada ići naprijed ako je cilj ABA liga jer to ima smisla samo u tom slučaju… Svi će uvidjeti potrebu za okretanjem omladinskom pogonu. Mi smo s tim već krenuli i imamo kontinuitet struke što je najvažnije.