Marin Mijaljević: Cure su pokazale karakter!

Ženska hrvatska U14 reprezentacija se vratila iz Slovenije s medaljom oko vrata te njihov izbornik ne može biti ponosnijina svoje igračice

Nakon što su turnir otvorile s dvije pobjede, počeli su se redati porazi. Prvo je kobna bila Italija u grupnoj fazi natjecanja, a potom Mađarska koja ih je tako poslala u borbu za treće mjesto gdje ih je opet dočekala Italija. U trileru vrijednog trećeg mjesta cure su pokazale snagu volje te su srušile Italiju za osvajanje toliko željene medalje. Međutim, medalja nikad nije bila imperativ. Za izbornika je ona samo šlag na kraju:

“Osnovni cilj je bio da generacija 2003/04 na međunarodnom turniru Slovenia Ball 2017 po prvi put iskusi čar igranja za reprezentaciju i osjeti razinu košarkaške igre na međunarodnome nivo i u tome smo kroz 12 dana priprema i 5 utakmica definitivno uspjeli” započeo je  razgovor izbornik reprezentacije, Marin Mijaljević.

Pojedinačno ili ekipno ocijenjivati igru besmisleno je s obzirom na starost igračica, ali zato nisu izostale pohvale:

“Ne bih htio ocjenjivati nastup na temelju rezultata jer se ipak radi o djeci koja su tek zakoračila u reprezentativni proces. Igračicama smo jasno dali do znanja što zahtijevamo od njih, pogotovo u dijelu koncentracije i intenziteta igre, i drago mi je da smo na kraju samog natjecanja pokazali karakter i izborili tešku pobjedu protiv Italije.”

Najviše ga je razveselila zadnja utakmica, ona protiv Italije u kojo su igračice pobjedu izvukle u zadnjim minutama susreta:

Zanimljivo je da su cure najviše pokazale karakter i podigle koncentraciju i intenzitet igre u drugom dijelu pete utakmice u četiri dana, nakon 12 dana priprema i 19 odrađenih treninga što možda najbolje pokazuje koliko su sposobne.”

Izbornik je imao još jednu zadnju poruku za cure:

Na njima je sada da se s informacijama trenera i spoznajama s turnira vrate još motiviranije i klubove i nastave, spajajući školske obaveze, još marljivije trenirati.”

Za kraj smo se odlučili zaviriti u statistiku turnira. Nika Lokica bila je druga najbolja topnica turnira s 12,8 koševa u prosjeku, dok su se Marta Ostojić (11 koševa) i Doroteja Laljek (10,8 koševa) smjestile na šestu i sedmu poziciju. No, zato se Doroteja Laljek zajedno s Hanom Muhl smjestila na treće mjesto najboljih asistenata. Obje su u prosjeku po susretu imle 2,6 asistencije. Ujedno, Marta Ostojić je bila četvrta najbolja skakačica na turniru s prosjekom od 8 skokova po utakmici. Za kraj treba još jednom spomenuti Niku Lokicu koja se uspjela probiti u najbolju petorku turnira zajedno s Anom Vitom Mičunović, Yarden Garzon, Larom Hablin i Lindom Setti.

Photo by: KZS Matjaž Kramberger