Marijan Mance: Dečki su pokazali da se na njih može računati

Kvarner 2010 u tišini dvorane “Dinko Lukarić” prolazi kroz svoju prvu sezonu u novostvorenoj Prvoj ligi.

Riječka momčad se bez prevelike medijske pozornosti vratila s gostovanja iz Pule s pobjedom u džepu. Lakše od očekivanoga može se reći s obzirom da su se na pripremama momčadi čupale za tim košem koji im je trebao donijeti pobjedu. Međutim, košarka nije takva da nam uvijek ponudi ono što od nje očekujemo pa tako nije ni protekloga vikenda, što zbog samoga početka sezone, što zbog ozljeda, što zbog temelja na kojima počiva cijela hrvatska košarka te sličnih dubljih razloga koji bi nas odveli u pisanje kolumne, a ne u kratki razgovor s Marijanom Manceom.

Treneru Kvarnera nije bilo teško izraziti zadovoljstvo drugom pobjedom kojom su izjednačili prošlogodišnji broj pobjeda u cijelom prvenstvu:

“U tri kola izvukli dvije pobjede gdje nam je jedna od bitnijih bila utakmica u Puli kako bi ostvarili gostujuću pobjedu koja je bila izuzetno bitna zbog dizanja samopouzdanja te sakupljanja bodova sa strane. Ja sam zadovoljan sa utakmicom u Puli te samim time izražavam čestitke dečkima koji su pokazali karakter te da se na njih može računati.”

O razlozima slaboga otpora Pule moglo bi se pričati, ali Mance je htio istaknuti samo jedan – ozljede koje bi ove sezone mogle uništiti snove mnogih ekipa u Prvoj ligi:

 Pričao sam s kolegom Mezulićem koji je imao velikih problema sa slaganjem momčadi zbog toga. Ozljede dosta govore o tome koliko smo ozbiljna liga zato jer količina ozljeda pokazuje nedostatak priprema koje većina igrača nisu mogli proći zato jer imaju posao sa strane koji im je važniji od košarke.” 

Ta utakmica je sada iza nas te je sada potrebno usmjeriti sve snage na utakmicu s Agrodalmom, koji izgleda moćno na početku ove sezone:

“Ekipa bez poraza. Ekipa koja zabija sto poena po susretu. Izuzetno su motivirani samim time što su sve pobijedili te što se vide u gornjem domu. Meni nisu nepoznanica s obzirom da se utakmice vrte na YouTube-u. Očekujem da na valu ove dvije pobjede uzmemo i treću pobjedu, ali ako se ne desi, ništa strašno s obzirom da mi sebe ne vidimo u vrhu ligu nego više u sredini.”

Prevedeno to znači da nas očekuje izuzetno zanimljiva utakmica u kojoj ćemo opet imati priliku gledati Kvarnerov duet Vucić-Kučan koji su ove sezone preuzeli na sebe veliki teret u igri. Vucić predvodi momčad u koševima, skokovima, blokadama, ali i u izgubljenim loptama, dok ga Kučan prati u svim tim kategorijama, a uz to što je još i najbolji kradljivac momčadi. Međutim, to je ipak samo logičan slijed događaja, a ne i slučajnost s obzirom da njih dvoje iza sebe imaju sate i sate provedenih u trenažnom procesu Kvarnera, a oni sada dolaze na naplatu:

“Oni su ono što je ostalo od prošle godine, a i ono što je treniralo u zadnje četiri godine u seniorskom pogonu. Nakon toliko vremena stvarno možemo reći da su postali bitne karike ove momčadi. Ništa ne ide preko noći. Nijedan od njih nije postao igrač preko noći. Oni su zasad nosioci, a nadam se da će se i ostali priključiti.”

Koji ostali se pitate? Pa već su se dosad istaknuli Roko Delpin, David Ferenčić te Luka Odak koji su pokazali da mogu potegnuti kada treba, ali Mance računa na to da će se ovoj petorci priključiti i ostatak momčadi:

Siguran sam da će se i ostali početi isticati kako vrijeme bude proticalo. Zasad, u daljnjoj budućnosti očekujem nešto više od Dina Šamanića, a i od Darija Cvitkovića.”

Očekivanja postoje, ali ne i pritisak s obzirom da ovo u ovome trenutku ipak nije profesionalna momčad koja ima zacrtano da mora ovo ili ono ove sezone. Koliko god je ovo nova situacija za pratitelje riječke košarke, toliko je i za Marijana Mancea i njegovu ekipu koja se našla u novom formatu druge lige (ili Prve lige ako baš želite) te stoga nije ni realno imati očekivanja koja bi bacila dodatan pritisak na leđa ovih dečki. Pustimo ih samo da igraju košarku te da nas iznenade kada za to dođe vrijeme.

Photo by: Kvarner 2010