Mađarska – Dugo čekani povratak na veliku scenu

Koliko je mađarska košarka (bila) na marginama govori i podatak da ih uopće nema na Fibinoj ljestvici. Sa sjetom se sjećaju 40-tih i 50-tih godina prošlog stoljeća iz kojih imaju zlato (1955.), srebro (1953.) i bronzu (1946.). Posljednji put su bili na Eurobasketu 1999.kada su bili 14-ti.

Ipak, Mađari se posljednjih godina bude iz sna. Klubovi igraju europska natjecanja – Szolnoki i Alba Fehervar npr., a imaju i nekoliko solidnih igrača i jednog odličnog: Adama Hangu, krilnog igrača španjolske Baskonije koji bi slijedeće sezone trebao zaigrati za Barcelonu. Riječ je o atletski moćnom igraču, dobrom šuteru i jednom od najboljih defenzivaca u Europi.

Hanga je motiviran uoči reprezentativnog ljeta kojeg je Mađarska dugo čekala te poručuje: Igrat ćemo u Rumunjskoj i nadam se da će doći puno naših navijača podržati nas i biti uz nas. Ali mi moramo biti fokusirani – naš cilj mora biti taj da prođemo u sljedeću fazu natjecanje. To će biti dobro za mađarsku košarku jer će sada svi vidjeti što možemo na europskom natjecanju.

Osim njega tu je i najbolji igrač mađarske lige David Vojvoda, odličan šuter koji igra za Szolnoki. Tu je i američki playmaker DeAndre Kane koji će sljedeće sezone igrati za Maccabi, a na toj poziciji Mađari imaju i solidnog Krisztiana Wittmanna. Izdvojimo još snažno krilo Roscoa Allena, od sljedeće sezone igrača Tenerifea.  S klupe će ih voditi crnogorski stručnjak Stojan Ivković, koji je dugo igrao u Mađarskoj i reprezentaciju vodi od 2013. (vodio i Crnu Goru).

Mađari će biti nezgodni, mnogi će ih podcijeniti, što nije preporučljivo. U pripremnim utakmicama dobili su samo Slovake i Islanđane, ali to ne mora ništa značiti. Vjerojatno će se sa Česima boriti za posljednje mjesto što vodi u osminu finala.

Snaga mađarske košarkaške reprezentacije ogleda se u skromnosti njenih igrača, jedinstva te njihovoj vjeri i posvećenosti predstavljanju svoje države. Ono što se može navesti kao slabost naših igrača je činjenica da malo njih igra u jačim ligama. Iskreno se nadam kako će se uskoro promijeniti situacija i kako ćemo napredovati na tome polju – rekao je mađarski izbornik Ivković koji se uoči turnira poput Hange nada da će ekipa vratiti bar dio stare košarkaške slave u zemlju i otići u knock-out fazu.


Mađarska – skupina C(Hrvatska, Španjolska, Crna Gora, Rumunjska, Češka)

FIBA renking – nema ga

Prognoza: Osmina finala

Roster(19 igrača):

PG: DeAndre Kane – Krisztian Wittmann
SG: David Vojvoda – Benedek Varadi – Zolton Perl – Peter Kovacs
SF: Adam Hanga – Szilard Benke – Csaba Ferencz
PF: Rosco Allen – Janos Eilingsfeld – Norbert Toth – Gyorgy Goloman
C: Akos Keller – Adam Toth – Milan Csorvasi – Kristof Bognar

Photo by: FIBA