Luka Šamanić MVP europskog prvenstva

Hrvatski centar Luka Šamanić MVP je završenog U-18 EP divizije B u Estoniji na kojem je Hrvatska nakon dramatičnog finala protiv Velike Britanije odnijela zlato, sveukupno bez ijednog poraza.

17-godišnji Šamanić predvodio je Hrvatsku do naslova prvaka s 13.3 poena i 7.3 skokova po utakmici šutirajući pritom 51 % iz igre. Šamanićeva vrijednost za Hrvatsku pogotovo se osjetila na obrambenom kraju, gdje njegova prisutnost govori više od samih brojki koje su i dalje impresivne –1.8 “krađi” i 1.6 blokada. Kad je trebalo, onda je Šamanić bio najbolji, a to je pokazao u finalu protiv Velike Britanije. Imao je odlične all-round brojke od 21 poena, 8 skokova, 4 ukradene lopte i 3 blokade, a u ključnim trenucima je blokirao šut Britanaca za pobjedu, dok je u produžetku pogodio tricu koja je zapečatila pobjedu naše U-18 selekcije. Luka, koji je prošlog ljeta postao član Barcelone, sin je bivšeg košarkaša i sadašnjeg direktora Kvarnera 2010, Marka Šamanića.

Spomenimo i da je riječki košarkaš, Antonio Jordano također imao sjajno prvenstvo. Bilježio je 11.8 poena čime je drugi strijelac Hrvatske iza Šamanića, a također je imao 3.5 skokova, 2.5 asistencije i 1.1 ukradenu loptu. Istaknuo se u ključnoj utakmici za plasman u diviziju A, polufinalu protiv Izraela kada je predvodio reprezentaciju do pobjede sa 17 poena. No cijeloj ekipi i stručnom stožeru treba zaista čestitati na ovom cijelom savršenom prvenstvu, a samo je za nadati se da mogu odličan rezultat ponoviti i na sljedećem EP za godinu dana u Latviji.

Photo by: FIBA