Luka Šamanić: Cilj mi je zaigrati za prvu ekipu Barcelone pa onda otići u NBA

Luka Šamanić nedavno je odveo hrvatsku U-18 reprezentaciju do zlata na EP divizije B, a prije nego što je postao MVP prvenstva dao je razgovor za američki portal DraftExpress.

U video-intervjuu nakon prve utakmice na prvenstvu Šamanić je prvo objasnio da je njegova zadaća u reprezentaciji primarno obrana i hvatanje skokova, a zatim se sjetio svojih početaka u hrvatskim mlađim selekcijama i košarci uopće:

Moje prvo iskustvo s reprezentacijom bilo je na turniru Slovenia Ball, s U-14 vrstom gdje smo završili drugi (…) Košarku sam počeo igrati kad sam imao 11 ili 12  godina. Prvi klub mi je bio Zagreb, a onda sam preselio u Barcelonu gdje sam i trenutno. Također, moj otac(Marko Šamanić) bio je košarkaš. Igrao je u Njemačkoj, Poljskoj, naravno Hrvatskoj, Belgiji uglavnom na puno mjesta.

17-godišnji svestrani igrač je onda opisao svoju prvu godinu u Barceloni, u kojoj je u juniorskim europskim natjecanjima bilježio 8.3 poena i 5.5 skokova, a na turniru u Istanbulu je osvojio i natjecanje u zakucavanju:

Barcelona je velik i odličan klub, ali bilo mi je teško jer je to bio novi dom, otišao sam od obitelji… Radili smo stvarno jako tamo, završili smo treći u španjolskom prvenstvu i bilo je to dobro iskustvo. Poslije smo imali Adidas Next Generation turnir u Istanbulu gdje smo bili peti. Nije preveliki uspjeh, ali prva je godina i nadam se da ćemo biti bolji sljedeće sezone.

Prošlog ljeta Šamanić je briljirao na kadetskom EP gdje je s Hrvatskom bio četvrti pa su sljedeće pitanja bilo vezano uz promjene u igri od tog trenutka, ali i na to kako se uklapa u modernu košarku:

Radio sam dosta na težini jer sam još uvijek mršav, kao i na šutu, post igri te igri licem prema košu jer sam gotovo visok gotovo 7 ft( 2.13 m), točnije 6,11 ft(2.10 m). Mogu igrati pozicije 3, 4 i 5. Ako sam na centru, mogu razigravati, a u pick ´n´ rolu mogu switchati. Možda ne u NBA-u, ali mogu čuvati sve pozicije od 1 do 5 te mislim da mogu doprinijeti ekipi na obje strane parketa.

Lagan je bio Šamanićev izbor za uzore u hrvatskoj košarci, a očito je i tko mu je najviše pomogao:

Dražen Petrović je naravno najveći hrvatski košarkaš, ali sviđa mi se način igre Tonija Kukoča. Bio je visok, a igrao izvana, imao je talent za razigravanje. Najveća pomoć bio mi je otac, pomogao mi je jako puno kod prilagodbe u Barceloni.

Neke stranice koje se bave NBA draftom stavljaju Luku Šamanića vrlo visoko na draftu 2019., no on zna da je još rano za to i da treba ići korak po korak s planovima i ciljevima:

Nadam se da ću napredovati dovoljno da zaigram za prvu ekipu Barcelone, zbog toga sam tamo, a onda se nadam i ući u NBA. To je cilj, ali još ne znam s obzirom da imam 17 godina.

Za kraj je Luka rekao na čemu treba napredovati:

Očito, trebam raditi na svom tijelu, moram dobiti još neke kilograme. Svaki dio igre bi morao unaprijediti ako želim igrati na višoj razini, znači i šut, dribling…sve.

Šamanić je pričao još o sebi van parketa, drugim sportovima, kratkoj ljubavi prema breakdanceu, a cijeli intervju možete pogledati u donjem videu.