Litva – Obrana osvaja naslove

 

Litva više nije ona lepršava reprezentacija na koju ste bili navikli zadnjih godina. Ovo je reprezentacija koja vas neće previše zadiviti, ali će zato ispuniti sva očekivanja koja stavite pred nju. Ipak govorimo o ljudima kojima je košarka u krvi. Oni su naviknuti na uspjehe na EuroBasketu zadnjih godina te bi to u kombinaciji s raspoloživim igračima trebalo biti dovoljno da se barem upletu u borbu za medalje.

Izbornik Adomaitis nije uspio izbjeći otkaze i ozljede. Tako su redom otkazivali Domantas SabonisPaulius JankunasRobertas JavtokasAntanas Kavaliauskas, Renaldas Seibutis te Lukas Lekavicius. To su sve igrači koji bi bili ili stožerni igrači ili bi imali veliku ulogu s klupe te njihove izostanke nije najlakše progutati. Nasreću, ovdje govorimo o Ltvi koja ima dovoljno svojih unutarnjih rezervi da kako-tako popuni rupe. A i većina nositelja kvalitete je tu. Prvi je svakako Mantas Kalnietis, playmaker Milana. On će morati iznijeti sav kreativni teret s obzirom da je on jedini sposoban iskreirati nešto na vanjskim pozicijama, kako za sebe, tako i za druge. Od Juskeviciusa, Grigonisa, Geceviusa i Milaknisa nije pravedno očekivati da će pridonijeti tome, ali se od njih svakako očekuje da odrade svoj dio posla. Grigonis je šuter koji će zabiti svoju kvotu koševa, dok će Milaknis u obrani u kombinacji s Maculisom na trojci biti jedan od bedema na kojima će Adomaitis graditi svoju obranu. Gecevius će vjerojatno startati s obzirom da može pomoći u obrani, dok je u napadu ubojit s trice te može pomoći raširiti igru ako se bude igralo.

Na trojci će većinu vremena provoditi Maciulis za kojega je poznato da svoje najbolje igre pruža u reprezentaciji. Već smo ga naveli kao jedan od ključeva litvanske obrane. U napadu se od njega neće previše toga tražti osim par usputnih poena. Njegova zamjena je igrač Žalgirisa, Edgaras Ulanovas. Došli smo opet tako do visokih pozicija gdje ćemo imati priliku gledati svakakva eksperimentiranja. “Kinez” Donatas Motiejunas trebao bi startati zajedno s Jonasom Valanciunasom. Motiejunas nije bio svoj posljednih godina, što zbog ozljeda, što zbog drugih faktora. Međutim, Adomaitis se nada da Motiejunas u reprezentaciji može igrati na razini svojih igara od prije par godina. Međutim, ako ne bude išlo, ako ga šut ne bude slušao, spreman će biti Kuzminskas kao small ball četvorka. On će se konstantno premještati s pozicije broj na poziciju broj četiri, ovisno kako utakmica bude tekla. Nisam ga naveo na poziciji niskoga krila zato jer će on svoje najvažnije minute provesti na poziciji krilnoga centra. Međutim, hoće li se Litva uplesti u borbu za medalju ovisi o formi Valanciunasa koji ne izgleda baš najbolje. Barem ne napadački. Ako on ne bude bio u formi, Litvi će definitivno biti puno teže ući u borbu za medalje. Centar Toronto Raptorsa morati će se probuditi te zabiti svoju kvotu poena u reketu ako želi da napad Litve diše. Obrambeno za njega nema brige jer on je za europske okvire fenomenalni defanzivni centar te Litva u njemu ima sve što želi za obranu reketa.

Grupa B ne bi trebala predstavljati nikakav problem Litvancima. Jedino možda Italija ako bude u formi te Gruzija ako Valanciunas ne bude u formi. Njemačka, Ukrajina i Izrael stvarno ne bi trebali predstavljati nikakav izazov. U nokaut fazi naravno uvijek je sve moguće, ali s obzirom da iskustvo koje Litva ima vjerujem da u najgorem slučaju mogu doći do četvrtfinala gdje će nabasati na neku mladu i brzu reprezentaciju koja će potopiti jer Valanciunas neće biti u formi, a Kalnietis će biti pod prismotrom cijele obrane.

Litva da najbolje igrače na okupu bi mogla reći da uzima zlato. Ovako, u situaciji kad joj najbolji igrač ima košarkašku krizu te ovise o jednom jedinom kreatoru na vanjskim pozicijama je teško baš biti toliko optimističan. Međutim, Litva ima sustav igre te obranu vrijednu medalje. Još ako se poslože stvari u napadu, odličje im ne gine. No, nemojte se čuditi ako ispadnu prije polufinala. U jednoj utakmici svi su raspleti mogući.

Litva – FIBA renking: 5.mjesto

Grupa B: Litva, Njemačka, Italija, Izrael, Gruzija, Ukrajina

Prognoza: polufinale

Momčad:

PG: Mantas Kalnetis – Adas Juskevicius
SG: Martynas Gecevicius – Arturas Milaknis
SF: Jonas Maciulis – Edgaras Ulanovas – Marius Grigonis
PF: Donatas Motiejunas – Mindaugas Kuzminskas – Eimantas Bendzius
C : Jonas Valanciunas – Arturas Gudaitis

Photo by: FIBA