Kostrena jača za još jedna sportska kolica!

KK Kostrena dobila je veliko pojačanje za bavljenjem košarke u kolicima.

Danas se u Sportskoj dvorani Kostrena održala primopredaja kolica članu KK Kostrene, Ivanu Milinoviću, koja je donirala INA. Naravno, takav događaj nije mogao proći bez nekoliko izjava od strane glavnih ktera cijele ove inicijative. Tajnik KK Kostrene, Siniša Kuharić, započeo je cijelu primopredaju s kratkim sažetkom priče o tome kako je uopće košarka u kolicima započela u Kostreni:

“Prvo bih se htio najiskrenije zahvaliti na cijelokupnoj potpori od samog početka da se pokrene košarka u kolicima ovdje u Kostreni te bi se naravno htio zahvaliti i na ovoj velikoj donaciji koja će nam omogućiti da krajem 10. mjeseca potpuno opremljeni krenemo s natjecanjem u hrvatskoj ligi. Krenulo se na inicijativu osoba s invaliditetom koje su htjele pokušati igrati košarku u kolicima. Ta je informacija došla do mene krajem prošle godine te pošto zahvaljujući klubu imamo termine u dvorani mogli smo brzo krenuti s realizacijom. Početkom veljače ove godine je održan prvi trening na kojem je bilo dvoje-troje igrača, ali malo pomalo se sve to razvijalo te tako danas brojimo desetak članova koji su redoviti na treninzima i oni će za mjesec dana odigrati prve službene utakmice.”

Riječ je tada preuzeo direktor Rafinerije nafte Rijeka, Erkki Ranta, koji je imao samo riječi hvale za cijeli projekt te da je INA s razlogom prepoznala ovu inicijativu:

Prepoznali smo potrebu Sportske zajednice Općine Kostrena i Košarkaškog kluba Kostrena, kao i vrijednu inicijativu koja doprinosi kvaliteti života osoba s invaliditetom na uistinu izniman način- njegovanje sportskog duha i sudjelovanje u atraktivnom ekipnom sportu pomažu integraciji u društvo i čast nam je što smo mogli pomoći u nabavci posebnih kolica za Ivana i promociji sporta. Ivanu i klubu želimo puno dobrih partija pod koševima, a INA će i dalje davati sve od sebe kako bi bila dobar partner koji pruža podršku raznim područjima života lokalne zajednice u kojoj djeluje”,

Za kraj su riječ preuzeli Ivan Milinović te Siniša Kuharić koji su se htjeli u detalje objasniti razlike između kolica te zašto samome natjecatelju nje svejedno u kojima igra:

Kolica se najviše razvijaju u nagibu kotača, izradi materijala koji su lakši te općenito u pokretljivosti zato jer su ova kolica puno više fleksibilnija” kazao je prvo Ivan Milinović da bi ga ubrzo nadopunio Siniša Kuharić:Htio bih samo naglasiti još jednu specifičnost ovih kolica te zašto smo uopće krenuli u ovu akciju. Mi kada smo krenuli smo igrali u sobnim kolicima u kojima se oni svakodnevno kreću. Ono što je tu najvažnije je da ona nemaju sigurnosni kotačić koji onemogućuje padanje na leđa. Na samim počecima nam se zato dogodilo par ružnih padova jer igra ponese te se dogodi da u žaru igre osoba u kolicima padne što zna biti jako opasno ako osoba nije vezana s obzirom da neki natjecatelji nemaju funkciju trupa te ne mogu amortizirati pad. Naprijed kolica još imaju branike koji štite od svih kontakata. Kolica ujedno nemaju nikakve kočnice nego se sve radi rukama. Pokretljivost je velika zbog nagiba kotača, a same gume su napravljene od potpuno drugačijih materijala.” 

Moramo priznati da je užitak gledati cijelu ovu inicijativu koja se iz dana i dana razvija te vjerujemo da će cijela ova priča još ako, jako dugo potrajati.