Košarkaški macchiato sa Sinišom Kuharićem

Nakon dugotrajnih pregovora s Kostrenom, Kraljevicom, FSV-om te njegovom neuništivom karizmom, uspjeli smo dobiti intervju sa Sinišom Kuharićem. Posjeli smo se u kafić te smo u punoj spremi dočekali sve što nam je Siniša imao za poručiti.

FSV

Jedna od glavnih novosti ove godine u vezi FSV-a bila je pozivnica za WABA ligu namijenjena kadetkinjama. Što imaš za reći o tome?

Siniša Kuharić: Kao prvo, kontakti su tu bili već od prije te je naš trener Mijaljević uspio sve to organizirati. Kao drugo, mi smo u natjecanje ušli s nešto mlađom ekipom (WABA (2000-01) – FSV (2002-2003.)). Znali smo da će tu biti po glavi, ali smo htjeli da klinke dobiju iskustvo tako da onda druge godine bude puno lakše. 

Ono što je odlično u vezi WABA ligi je što možeš vidjeti gdje si. U toj ligi se nalaze najbolje ekipe s ovih prostora. Ti klubovi uzimaju par cura iz obližnjih klubova za igranje u WABA ligi. Mi nemamo previše opcija za birati na našem prostoru. Htjele su igrati s nama cure iz Petrinje, pa su odigrale nekoliko utakmica u ligi. Sad još imamo dvije utakmice, takozvani derbi začelja s Posušjem. 

Primjetili smo da se svaki svaki rezultat ažurno bilježi. Kada se i zašto započelo s takvom analitikom?

Siniša Kuharić: Mi već tri godine vodimo analitiku. Ove sezone smo već odigrali oko 270 utakmica u svim kategorijama. I tu upadaju svi klubovi istog načina rada (Kostrena, Kraljevica, ŽKK FSV te FSV). Kad sam ja to radio rekao sam si: Šta je ovo? 17000 koševa je bilo. Ali tako treba raditi. Ti ako ne vidiš kako je prije bilo, nećeš moći modelirati ili korigirati način rada u nastavku.

Ja imam unazad 4 godine sve i točno znamo koje godine ćemo kiksati u odnosu na prijašnje ili kada ćemo se dignuti. Mi već sad znamo treba li pojačati treninge uzrastima. Jedino tako se može sustavno raditi i to je jedini način.

Ali kad sam vidio sve te prijeđene kilometre i utakmice odigrane, uvijek mi na pamet dođu tri pitanja: Kako, kad i s čim?

Hoće li FSV ove godine probiti do državnih poluzavršnica? I ako da, što se od njih može očekivati na završnicama?

Siniša Kuharić: Sad kako se promijenio sustav kvalifikacija za poluzavršnice, biti će puno lakše doći do njih za nas. Sad iz regije Zapad idu tri ekipe, dok je prije bilo mjesta za jednu ekipu, eventualno dvije. I ja sam u principu zadovoljan promjenom. Prije si rezultatom jedne generacije bio određen za sljedeću, tako da je bilo puno slučajeva u kojima je bolja generacija ispaštala zbog prijašnjih rezultata, s kojima ona veze nije imala.

Trenutačno smo u konkurenciji sa svim ekipama. Ali poslije teško možemo nešto napraviti. Mi ćemo vjerojatno ići sa svim ženskim ekipama. Kod muških, kadeti su sigurni, dok se mlađi kadeti i juniori bore za treće mjesto. 

Primjetili smo velike sličnosti dresova FSV-a s onima Golden State Warriorsa? Tko je tu bio zadužen za kreaciju?

Cure su htjele takve dresove. Po tome smo baš specifični što imamo unikatne dresove. Po guštu. Nemamo nijednu garnituru jednaku. Jedina konstanta su naše boje, ali klinci biraju kakav bi model htjeli. Ove godine smo napravili tri garniture.

Iskače li netko svojim potencijalom iz omladinskog pogona FSV-a? Skrivaju li se u vašim redovima budući košarkaši naših liga?

Siniša Kuharić: Teško je govoriti o tome. Sada se možda netko izdvaja, ali za dvije godine možda neće. Ono što je sigurno je da tko god prognozira “ovaj će biti“, garantirano ne zna ništa o sportu. Ja sad ne znam, ja mogu samo vidjeti niz faktora te ga uputiti na pravi put. Može on biti i najveći talent, ali bez rada nema ništa.

Mi u svakoj generaciji imamo dva – tri dečka koji imaju potencijala igrati košarku u nekom rangu. Kojem, ne znam. Od 2000. godišta imamo Solisa, Oreškovića koji ako izraste bit će neviđeni šuter. Tu ima igrača koji su sad mali, ali ako buknu imaju potencijala za postati pravim igračima. U sljedećem godištu imamo Grbavca i Kolića, koji su već u reprezentaciji. Tu je i Bušljeta, koji se dosad nije previše eksponirao. U 2002. godištu imamo Milakovića te Jakovca, koji je rođeni šuter.

Taj majstor dolazi iz Delnica triput tjedno trenirati. Ja njemu i njegovima skidam kapu na trudu. 

Blitz pitanja!

Što nam imaš reći o svojoj bogatoj karijeri?

S.K. : Prvo sam prošao mlađe uzraste u opatijskomu DIMPU. Onda sam kao kadet i junior kadet juniori bio u Kvarneru. Nakon godine i pol sam otišao u tadašnju Kantridu, gdje sam odraio pripreme s njima i otišao na fakultet u Ljubljanu. Kad sam se opet vratio, došao sam u redove Pletera. No, tad sam već bio u planovima oko osnivanja FSV-a te je moja igračka karijera morala završiti. 

Gdje si napravio svoje prve košarkaške korake?

S.K: Ja sam ti iz Opatije.  Iz Gorova. Tamo je nekad bilo igralište, sad je pak parkiralište.

Kraljevica

Od ove godine dogodio se veliki zaokret u sportskoj politici Kraljevice. Puno više se radi u omladinskom pogonu te na povezivanju s lokalnom zajednicom. Kakva su tvoja razmišljanja što se toga tiče? Očito je da se pomaknuo pogled sa sadašnjosti na budućnost.

Siniša Kuharić: Ove godine je prijelazno razdoblje do onog što bi trebali početi raditi. Imamo plan za cijelu godinu. Meni je isto sve to novo jer sam uletio u to neočekivano sa svoje strane, ali sam uvidio potencijal u cijelom projektu. Kraljevica je jedna od rijetkih klubova koji je tu relativno blizu grada. S Delte, ti si tamo za 12 minuta. Oni imaju dvoranicu, koja je u principu za košarku i mali nogomet. Malo je teže preko zime, ali od 4. do 10. mjeseca, ti se možeš zatvoriti u nju i raditi koliko god hoćeš. Sada nam i još opreme dolazi te imamo velike planove za prostor iza dvorane.

Sve su to investicije za rad koji slijedi kad liga završi. To je ono što me tamo i privuklo u principu, mislim da će to dati rezultat u narednim godinama. Napredak se već vidi u mlađim uzrastima, gdje je Kraljevica odigrala više utakmica nego u zadnje dvije sezone zajedno. Prije nisu završavali lige zbog toga, ali sada je to drugačije. 

Rezultati su ove sezone takvi kakvi jesu.

Siniša Kuharić:  Ove godine je očekivano tako. Bit će i druge godine vjerojatno. Ide se s potpuno novom filozofijom rada. Oni su prošlih godina ganjali rezultat u A-2 ligi, koji ti realno ne donosi ništa. U smislu da dovučeš 10 igrača i budeš peti-šesti na kraju sezone. To nema smisla.

Kad su me nazvali za posao, ja sam njima rekao da me uopće ne interesira ganjanje rezultata te da imam druge prioritete. I oni su se složili s tim.

Ako nemaš financije, igrače i logistiku za napadati rang više, onda ta druga liga tebi mora biti razvojnog karaktera za djecu te lokalnog karaktera za domaće igrače. Koliko god oni loši bili, oni moraju igrati jer treba postojati poveznica s lokalnom zajednicom. Kada ima para, uvijek mislim da je bolje investirati u struku, opremu i infrastrukturu kako bi se još podigao način rada na višu razinu.  Novac treba uložiti u mlade igrače te ući u svojevrstan ciklus, koji će ti možda tek za 4 godine donijeti rezultat. I to bi onda značilo da ćeš imati momčad s prosjekom od 20-21 godinom te biti među top 5 ekipa u ligi. 

Kakva je seniorska ekipa?

Siniša Kuharić: Seniorska ekipa je dobra klapa te igraju i treniraju u svojim mogućnostima. Tu je sve na dobrovoljnoj bazi te im ja skidam kapu na tome. Ima dosta ekipa koje sitno plaćaju te smo mi jedni od rijetkih koji na taj način funkcioniraju. 

Nakon što je popio svoj macchiatto, Siniša je odlučio završiti intervju dramatičnom najavom ostatka sezone.

– Biti će vrlo neizvjesno i izjednačeno. Sve ekipe se pojačavaju, ali mi vjerujemo u naš timski duh! Nastavit ćemo s napornim radom te ćemo izboriti naših pet pobjeda u ligi!