Košarkaški kviz: EuroBasket – provjerite svoje znanje!

Jučer smo u Klubu Mladih održali naš prvi košarkaški kviz, a pobjeda je u zanimljivom dvoboju pripala ekipi “Trifon Ivanov i bugarska horda”(215 bodova), a njihovu nadmoć do revanša morala je priznati ekipa “White Mamba”(160 bodova). Čestitke idu za obje ekipe jer su pokazale zavidnu razinu košarkaškog znanja, a svi koji niste bili jučer s nama možete sada kroz naša pitanja provjeriti koliko znate o košarci i EuroBasketu. Uživajte!

Pitanja:

Prva kategorija – Osvajači medalja

1. Godina je 1987. Sovjetski Savez došao je do finala EuroBasketa te bio spreman uzeti 15.zlato, ali koja momčad je tada iznenadila velike favorite?

2.Finala su nam nudila zaista svašta, pa tako i prekide zbog lošeg suđenja. Koja reprezentacija je upravo to napravila u zadnjoj utakmici prvenstva protiv Jugoslavije na EuroBasketu 1995?

3.Rusi do zadnje medalje točnije bronce na EuroBasketu došli 2011., a koju su senzaciju tog prvenstva morali pobijediti u borbi za treće mjesto?

4. Bilo je puno neizvjesnih utakmica u finalima EuroBasketa, ali sada pitamo koliko puta se pobjednik turnira odlučivao u produžecima?

5. Domaćinstvo je pomoć, ali neki puta i pritisak na putu do vrha na EuroBasketu. Koja je zadnja država-domaćin uspjela osvojiti smotru Starog kontinenta?

6. Kirilenko je bio MVP EuroBasketa 2007., ali tko je zabio odlučujući šut u pobjedi Rusa nad Španjolcima u samome finalu? Pogledajte video i probajte doći do rješenja.

7. 1991. zadnja je godina na kojem je Jugoslavija nastupila na EuroBasketu. Osvojila je tadašnja generacija zlato, a mi želimo da nabrojite sve članove te reprezentacije.

8. EuroBasket nije uvijek bio toliko europski. U samim začetcima, na turniru su se znale naći i neke reprezentacije s drugih kontinenata, pa čak je i domaćinstvo nekad bilo izvan Europe. Mi vas pitamo koja je jedina neeuropska reprezentacija uspjela doći do zlata na ovome natjecanju?

9. Spominjali smo već jugoslavensku reprezentaciju 1991. koja je došla do zlata, međutim na putu do zlata trnovit je bio put zbog političkih događanja u državi koja se raspadala. Koji od prije nabrojanih igrača je odigrao tek par početnih utakmica na prvenstvu nakon čega su mu iz rodne zemlje zabranili nastup na njemu?

Druga kategorija – MVP igrači 

1. Andrei Kirilenko odveo je Rusiju do prvog i jedinog zlata na EuroBasketu 2007. te bio zasluženi MVP tog natjecanja. No, mi vas pitamo za koji je klub AK47 tada igrao?

2. Osvojio je MVP nagradu 1987., a puno je više poznatiji po svojim napadačkim sposobnostima zbog kojih je četiri puta bio prvi strijelac EuroBasketa. O kome je riječ?

3.Ovoj legendi su Sacramento Kingsi umirovili broj, a prvo što vežemo uz njega je šut za tri poena. Tko je ovaj igrač koji je MVP nagradu na EuroBasketu osvojio 2001. godine?

4. Svi znamo koliko je Jugoslavija bila dominantna na EuroBasketu, ali pravo pitanje je koliko su puta njeni igrači osvajali MVP nagradu?

5. Iako nije bio tipična košarkaška zvijezda, ovaj centar je bio cijenjen u košarkaškim krugovima zbog razumijevanja igre i inteligencije. Nakon godina poraza u klupskim finalima, uspio je naplatiti sve 1999. kada je osvojio EuroBasket i bio MVP. O kome je riječ?

6. Dirk Nowitzki nije imao sreće sa suigračima u njemačkoj reprezentaciji – do MVP-a i finala EuroBasketa je uspio doći 2005., ali koja ga je reprezentacija spriječila da doda i europsko zlato u svoju bogatu kolekciju?

7.Pau Gasol dva puta je odnio MVP nagradu na EP 2009. i 2015., a mi vas pitamo koliko je puta bio izabran u prvu petorku turnira?

8. Izrael nije imao često dobre košarkaše, ali ovaj je proglašen u najboljih 50 igrača u povijesti od strane FIBE. MVP nagradu osvojio je 1979. kada je svoju zemlju vodio do finala. O kome se radi?

9.Amerikanci su ga nazvali ruskim Jerry Westom, sa Sovjetskim Savezom osvojio je 4 zlata na EuroBasketu, a nikad se s njega nije vratio bez medalje. Tko je sljedeći misteriozni MVP ?

Treća kategorija – Hrvatska na EuroBasketu

1.Koji je hrvatski igrač zadnji imenovan u prvu petorku EuroBasketa?

2. Koja dvojica izbornika su nas vodila na najveći broj EP-a?

3.Na EuroBasketu 1999. u Francuskoj završili smo na 11.mjestu, ali se možemo pohvaliti da smo po prosjeku imali 2 od 3 top asistenta turnira. O kojoj dvojici fantazista je riječ?

4. Susreti Hrvatske i Srbije zasada su još uvijek bolna rana za našu reprezentaciju s obzirom da nismo uspjeli doći do pobjede protiv naših susjeda u službenima susretima. Kada je započelo to rivalstvo tj. na kojem EuroBasketu su se susrele ove dvije reprezentacije prvi puta nakon raspada Jugoslavije?

5. Uz Srbiju, još jedna je reprezentacija koju nikad nismo uspjeli pobijediti na EuroBasketu. U 5 utakmica nanijeli su nam same poraze – tko je taj hrvatski krvnik?

6. 1993. bila je godina na kojem je Hrvatska prvi put kao samostalna država nastupila na EP. Tada smo zabilježili i našu najveću pobjedu ikad, od čak +50! Koja reprezentacija je nastradala?

7. 2009. pod vodstvom Jasmina Repeše pali smo u četvrtfinalu, a na kraju osvojili 6.mjesto. Nabrojite nam cijeli roster koji je koračao te godine na poljskim parketima?

8. Svi koji su svjedočili EuroBasketu 1995. u Ateni pamte ga po dobrome jer tada je Hrvatska zadnji put stigla na postolje nekog velikog natjecanja. Nas zanima koje smo sve reprezentacije pobijedili na putu do atenske bronce?

9.U Španjolskoj 2007. utakmicu protiv Litve smo naravno izgubili, ali imali smo inspiriranog kradljivca lopti koji je imao čak 7 stealova. O kojem „lopovu” pričamo?


Odgovori:

Osvajači medalja:

1. Grčka (5 bodova)

2. Litva (5 bodova)

3. Makedonija (5 bodova)

4. Jednom (10 bodova)

5. Njemačka (10 bodova)

6. JR Holden (10 bodova)

7. Zoran Sretenović, Velimir Perasović, Aleksandar Đorđević, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jurij Zdovc, Predrag Danilović, Zoran Jovanović, Vlade Divac, Arijan Komazec, Dino Rađa, Zoran Savić. (0 – 6 igrača – 0 bodova, 7- 10 igrača – 10 bodova, 11, 12 igrača – 20 bodova)

8. Egipat (20 bodova)

9. Jurij Zdovc (20 bodova)

MVP igrači:

1. Utah Jazz (5 bodova)

2. Nikos Galis (5 bodova)

3. Peja Stojaković (5 bodova)

4. 6 puta (10 bodova)

5. Gregor Fučka (10 bodova)

6. Grčka (10 bodova)

7. 6 puta (20 bodova)

8. Miki Berkovich (20 bodova)

9. Sergei Belov (20 bodova)

Hrvatska na EuroBasketu:

1. Bojan Bogdanović (5 bodova)

2. Aco Petrović i Jasmin Repeša (5 bodova)

3.Toni Kukoč i Damir Mulaomerović ( 5 bodova)

4. EuroBasket 1997. (10 bodova)

5. Litva (10 bodova)

6. Turska (10 bodova)

7.Mario Stojić, Davor Kus, Marko Popović, Nikola Vujčić, Nikola Prkačin, Marin Rozić, Zoran Planinić, Krešimir Lončar, Roko Ukić , Marko Banić, Sandro Nicević, Mario Kasun.( 0 – 6 igrača – 0 bodova; 7- 10 igrača – 10 bodova; 11, 12 igrača – 20 bodova)

8. Španjolska, Rusija, Francuska, Slovenija, Turska, Finska, Italija, Grčka (20 bodova)

9. Zoran Planinić (20 bodova)