Košarka 3×3

3 na 3

Od amaterske aktivnosti za haklere iz kvarta , košarka 3×3 vrlo brzo je postala profesionalnim sportom, a s obzirom da smo u Rijeci u kratko vrijeme mogli vidjeti dva turnira upoznat ćemo vas i profilirati ovaj novi i uzbudljiv oblik košarke.

Košarka 3 na 3 jedan je od najnovijih službeno priznatih sportova i u kratko vrijeme uspio je zainteresirati brojne ljude te postati broj jedan urbani sport na svijetu. Naravno, 3×3 turniri rekreativno  se održavaju niz desetljeća, ali 2007. kao sport je uveden  pod okrilje FIBA-e, a 2010. je eksperimentalno uveden na OI mladih u Singapuru. Otada se nastoji uvesti na sva višesportska natjecanja pa u budućnosti i na Olimpijadu. 2012. je krenuo World tour i svjetsko prvenstvo, a na World Tour se plasiraju najbolji iz natjecanja po svakoj zemlji pa tako kod nas iz Basket toura.

Svi koji igraju košarku na svom obližnjem igralištu znaju da se barem tamo ne moraju držati nekakvih pravila, ali za potrebe pravih turnira FIBA je naravno morala unijeti regulaciju utakmica. Kako i samo ime kaže, na terenu se iz svake ekipe nalaze tri igrača, dok na klupi sjedi jedna zamjena. Igra se na jedan koš. Izvan linije od 6.75 m pogođeni šut se računa s dva poena, a unutar nje s jednim što vrijedi i za pogođeno slobodno bacanje. Vrijeme napada traje 12 sekundi . Pobjednik susreta je ekipa koja dođe do 21 poena prije isteka perioda igre od 10 minuta, a ako u tom vremenu ekipe nisu uspjele doći do tog broja pobjeđuje ekipa s većim brojem poena.

Ako je pak rezultat izjednačen, igra se produžetak u kojem pobjeđuju oni koji prvi zabiju 2 poena. S faulima je slično kao u običnoj košarci, ekipe nakon 6. faula ulaze u bonus, no 7, 8. i 9. faul slijedi s dva slobodna bacanja, čak i kad lopta uđe u koš što znači da and-one postaje and-two. Vjerojatno je većini poznato da se lopta dobivena obrambenim skokom mora vratiti iza linije za 2 poena dok ekipa koja ostvari napadački skok može zadržati loptu u tom prostoru.

Dosada su odigrana dva svjetska prvenstva u Ateni i Moskvi, a pobjednici su bili Srbija i Katar u muškoj te SAD oba puta u ženskoj konkurenciji. Ako pogledate ljestvicu najboljih koju FIBA izdaje dan za danom , bit će vam jasno da naši susjedi Slovenci i Srbi dominiraju sportom. Naime u top 10 igrača svijeta nalaze se igrači samo iz ove dvije države sa Srbinom Dušanom Domovićem Bulutom kao vodećim, a obje nacije nalaze se u top 5 poretku muške konkurencije sa Srbijom kao prvom. Ljestvica federacija mijenja se svaki mjesec, a pogledajte je ovdje. Hrvatska tu trenutno ipak zaostaje s prvim igračem Igorom Musulinom kao 156. na svjetskoj ljestvici, a među državama smo na 37. mjestu u muškom dijelu , a na 79. u ženskom. Riječki igrači u individualnom renkingu  također ne prednjače previše, ali napominjemo da se ljestvica igrača mijenja svakog dana pa je moguće da neki podaci više ne vrijede, a sve možete provjeriti ovdje.

FIBA je učinila odličan potez profesionalizacijom tzv. hakla te omogućila mnogima koji ne bi uspjeli u samoj košarci da ipak ostvare svoje snove. Ovaj sport će zasigurno još rasti, a ono najbitnije s turnira Europskih sveučilišnih igara te Basket toura moći ćete uskoro pročitati na našem portalu.

Photo by: BasketaRI

Tags:,