Košarka 3×3 novi sport na Olimpijskim igrama!

9.lipnja 2017. godine ostat će upisan kao povijestan dan košarke 3×3 koja je upravo postala dijelom programa Olimpijskih igara u Tokiju 2020., a s tendecijom da ona i nakon Tokija i dalje bude dio najveće sportske smotre.

Nakon što je 2007. ušla u okrilje FIBA-e, košarka 3×3 neprestano se razvijala i u velikoj konkurenciji(skateboarding, BMX…) mnogi će reći da je danas upravo ona urbani sport broj 1. u svijetu. Upravo s namjerom da približe OI mlađoj populaciji Olimpijski odbor uveo je 3×3 košarku u program te ćemo tako već za tri godine u japanskoj prijestolnici moći gledati najbolje haklere svijeta. U natjecanju u muškoj i ženskoj konkurenciji nastupit će ukupno 64 sportaša i sportašica što znači da bi mogli dobiti po 8 ekipa u svakoj konkurenciji, no ništa oko detalja samog turnira još nije potvrđeno te ćemo o svemu više znati uskoro.

Hrvatska je trenutačno 19. zemlja svijeta u muškoj košarci 3×3 po FIBA-inom renkingu, dok je u ženskoj konkurenciji ipak lošija, 104. Imamo trenutno četvoricu 3×3 košarkaša u top 100 u individualnom renkingu, a svi pripadaju već proslavljenom splitskom 3×3 timu Statisti, klupski viceprvaci svijeta 2012. Teško je govoriti još o nastupu naše zemlje u košarci 3×3 na OI s obzirom da ne znamo još kako će sam turnir i kvalifikacije za njeg funkcionirati, no sigurno je da s vremenom Hrvatska može napraviti respektabilnu ekipu i u ovoj vrsti košarke. Više o pravilima, razvoju i natjecanjima novog olimpijskog sporta pročitajte ovdje.