Kina – Ima ih i nema ih

Members of China's national basketball team pose for the picture before their men's Group B basketball match against Spain at the London 2012 Olympic Games in the Basketball arena July 29, 2012. REUTERS/Sergio Perez (BRITAIN - Tags: OLYMPICS SPORT BASKETBALL) - RTR35KS3

Azijski kontinent na ovim igrama predstavljati će Kina,  koja se vraća u vrh azijske košarke nakon nekoliko godina pada. Bez pritiska javnosti , Gong Luming je uvjeren da može ponoviti povijest i odvesti svoje odabranike u drugi krug. Skupina A ne daje im previše nade ali sustav Olimpijskih igara ne priznaje favorite.

Najveći problem sa kojim su bili suočeni je bio sam izbornik Luming , koji ih je odveo na najviše postolje na Azijskom prvenstvu 2015. Na njihovu sreću nakon dugih i napornih pregovora , Luming je pristao produžiti svoj mandat. Odmah po stavljanju svojih inicijala na papir, krenuo je u sastavljanje sastava za Rio 2016. Sa početnih 23 imena u ožujku , listu je srezao na 12 imena koja su odlučna u namjeri da osvijetle obraz svoje nacije.

Kinesku petorku na terenu će predvoditi veteran Yi Yianlian,  nekada velika nada NBA-lige , danas je zvijezda GuangDonga. Njegova igra pod košem veliki je dio taktike njihove reprezentacije te se nadaju da može ponoviti brojke iz 2015 kad je zabijao 16,7 koševa te hvatao 8,8 skokova po utakmici. Njemu pod koševima bi trebao pomagati  43.odabir ovogodišnjeg drafta, Zhou Qui . Ovaj 2,08 cm visoki mladić je tajni adut izbornika Luminga. Spoj njegove agresivne obrane koja rezultira velikim brojem blokada te šuterskoga talenta je vrlo rijetka te vrlo obećavajuća po kineska nadanja za drugi krug.

Igrač zadužen za hranjenje loptama glavnih vedeta bi trebao biti Guo Ailun, razigravač Jiaonlian Dragonsa. Njegova mirnoća u igri pri trenucima kad se utakmica lomi je vrlo vrijedna osobina razigravača od kojeg se očekuje da dirigira tempom startne petorke. Njemu u pomoć bi trebao doći Liu Xiaoyu, najbolji igrač na Azijskim igrama 2014 koji svojim potezima mami pljesak sa tribina.

Zadnji dio Lumingove slagalice bi trebao biti Zhou Peng, dvadeset-šestogodišnjak koji je svjedočio kineskom raspadu 2012 u Londonu te bi trebao donijeti dozu iskustva u mlade redove. U sjeni prve petorke svoju šansu željno iščekuje tercet mladih nada: 57 odabir drafta 2016 Wang Zhelin,  visoko krilo u usponu Li Muhao  te energetični šuter Zhai Xiaochuan.

Kina po imenima ne tjera strah u kosti svojim protivnicima ali  Gong Luming je spreman iskoristit i najmanju prednost koju mu protivnici daju. Njihova najveća prednost je bila rani završetak kineskog prvenstva koje je Lumingu pružilo da ostvari željenu atmosferu unutar ekipe. Ekipa vidljivo zrači pozitivnom energijom te svakodnevno nalazimo na izjave glavnih zvijezda koje hvale momčadsku atmosferu.

Međutim nije teško vratiti kazaljke na satu natrag u 2012. gdje je Kina izgledala izgubljeno te je nanizala 5 poraza. Na Olimpijskom turniru u Riju ih u prvom kolu čekaju moćni amerikanci protiv kojih trebaju igrati svoju igru te izaći pobjednički na teren. Vrlo je moguće da im veliki poraz od SAD može zadati veliki psihološki udarac od kojega se ova mlada selekcija neće oporaviti na vrijeme.

Kina se napokon otresla duhova Mingove ere koji su je proganjali svih ovih silnih godina. Sada na valu nove generacije koju predvode Zhou Qui i Wang Zhelin, kinezi igraju vizualnu košarku koja privlači gledatelje natrag na tribine. Na njima je da pokušaju nadmašiti očekivanja javnosti i pokažu da mogu na njih računati na sljedećem svjetskom prvenstvu koje  će se održati u Kini 2019.

Photo by : FIBA