Josip Vranković: Kvarner je pronašao rupu u pravilniku

Stručni tajnik HKS-a i bivši reprezentativac Hrvatske, Josip Vranković jučer je bio u Rijeci te je obavio sastanak u županijskome savezu, a dao je intervju za Novi List gdje je naravno neizbježno pitanje bilo ono o utakmicama mlađih kadetkinja u Gospiću.

Veliku pažnju u cijeloj Hrvatskoj izazvao slučaj “218-0” točnije regionalna liga mlađih kadetkinja kojom je ŽKK Kvarner, angažmanom igračica koje očito ne pripadaju tome razredu igranja, tek zadovoljio potrebnu formu ne bi li svojim seniorkama omogućio daljnje nastupe. To je naravno izazvalo visoke rezultate koje definitivno ne služe na čast domaćoj košarci i sportu.

HKS je imao dvije, a imat će još jednu radnu skupinu koja će raditi na usklađivanju pravilnika i propozicija za iduću sezonu. U konkretnom slučaju, uz niz kvalitetnih stvari koje su se dogodile u hrvatskoj košarci, događaju se i ovakve stvari, koje postavljaju pitanje etičnosti. Pravilnici su pisani u dobroj namjeri, ali očito se pronašla rupa. Stoga će se sve trebati izregulirati da se te stvari ne ponove- rekao je Vranković o slučaju mlađih kadetkinja Kvarnera te dodao – Pravilnike smo naslijedili i ovakve se stvari mogu dogoditi, ali neće više. Međutim, ovakav negativni primjer povukao je više pažnje javnosti i te će se stvari korigirati. Mi smo prošle sezone reagirali prema Pravilniku i klub izbacili iz A-1 lige. Kvarner se tada nije favorizirao, niti je to slučaj ove sezone.

O utakmicama u Gospiću oglasio se i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel:

Dogodila nam se izreka »pomozi sirotu na svoju sramotu«. Pokušavamo im pomoći, a već drugu godinu imamo samo probleme. Ono što se dogodilo u Gospiću je antipropaganda sporta.

Vranković je među ostalim izrazio zadovoljstvo novim formatom A-1 lige, a od sljedeće godine Premijer lige u kojoj će biti Škrljevo, ali prema svemu sudeći neću je uspjeti izboriti Kvarner 2010:

Jedinstvena A-1 liga je polučila izvanredan uspjeh. Pokazalo se da smo televizijski najgledaniji sport, dvorane su pune. Zadovoljan sam, vratili smo značaj i kvalitetu domaćem natjecanju. Na nekoliko utakmica u Splitu gledatelji su čak ostajali izvan dvorane. Dobra košarka igrala se i u Mavrincima. Ako je Kvarner 2010 razočaranje, Škrljevo je pozitivna priča- kaže 48-godišnji Splićanin te dodaje kako će jedinstvenu drugu ligu, u kojoj bi tako mogao zaigrati Kvarner 2010, sufinancirati HKS te da nas očekuje još novih projekata poput jedinstvene lige za kadete.

No čini se da bi nakon nekoliko loših vijesti, košarkaška Rijeka mogla dobiti i jednu odličnu. Hrvatska reprezentacija igra ovog ljeta na EuroBasketu, a utakmice skupini C( Španjolska, Rumunjska, Mađarska, Crna Gora i Češka) u rumunjskom Cluju započinje 1. rujna. A neke od utakmica priprema mogla bi odigrati upravo na riječkom području:

Reprezentacija se okuplja 10. srpnja u Svetom Martinu na Muri. Oko 15. kolovoza organizirat ćemo pripremni turnir triju reprezentacija. Rijeka i Opatija su nam zanimljivi – završio je Vranković, inače nekadašnji izbornik Hrvatske, ali i član posljednje generacije koja je Hrvatskoj donijela medalju s velikih natjecanje, još davne 1995. na EP u Grčkoj.

Photo by:HKS

Originalni intervju: Novi List