Jorge Garbajosa: Ova španjolska generacija može se mjeriti s Jugoslavijom i SSSR-om

Španjolska na svaki EuroBasket pa tako i ovogodišnji, uvijek dolazi kao favorit zbog svega što su napravili u svjetskoj košarci u zadnje vrijeme.

Predsjednik španjolskog košarkaškog saveza i bivši centar španjolske reprezentacije Jorge Garbajosa zbog tri osvojena EP i još četiri osvojene medalje na njima, osvojenog SP-a u Japanu 2006. te tri olimpijske medalje smatra da je Španjolska vođena braćom Gasol, Navarrom i Reyesom jedna od najvećih generacija u povijesti europske košarke.

Od 1999. igrali smo uvijek u polufinalima EuroBasketa te propustili biti na podiju samo jedanput(2005.). To je izvrsno. Uvijek idealiziramo Jugoslaviju( 21 zlato na EP) i SSSR(14 zlata na EP) kada pričamo o reprezentacijama, a ova reprezentacija nije gora od njih – kaže Garbajosa u intervjuu za španjolsku Marcu.

Naravno da su Jugoslavija i SSSR igrali u drukčijim košarkaškim erama koje je teško uspoređivati, no treba priznati da je Španjolska obilježila europsku košarku zadnjih 20 godina. A vidi li Garbajosa nastavak niza za Španjolsku i na ovom EuroBasketu tj. mogu li do novog zlata?

Bit će veoma teško. Puno je ekipa koje aspiriraju na medalju, no mi smo optimistični. Prvo jer nam je to prirodno, drugo zbog ekipe koju imamo i treće jer nam igrači nikad ne odustaju.

Photo by: FIBA