Hrvatskoj pripao susjedski derbi

Hrvatska je uspjela doći do treće pobjede u zadnjim minutama susreta trećega kola.

Petrović je ponovno vratio Tomasa u startnu petorku, dok su Vučević i Rice bili ipak spremni za današnju utakmicu. Hrvatska je nakon pogodaka Ukića, Bogdanovića i Tomasa otvorila utakmicu s 10-0 serijom zbog čega je crnogorski izbornik Tanjević morao pozvati timeout. Ono što je bilo najvažnije, naša obrana je djelovala bolje nego u prve dvije utakmice što je ostavilo Crnogorce u malom šoku. Prvi pogodak Crnogorci su zabili nakon 4 minuta, ali nije taj pogodak zaustavio Bogdanovića koji je zabio 4 trice u 5 minuta! Nastavili smo parati mrežicu protivnika, jedino što su nam na kraju oni počeli raditi probleme u skoku.

U drugu dionicu ušli smo s 25:17 prednosti. Dubljević je predvodio pričuve naših susjeda i otvorio tricom četvrtinu za Crnogorce, koji su našoj rezervnoj postavi stvarali neželjene probleme. Trebali smo Šarića koji se i dalje nije pojavljivao na svojoj pravoj razini, no prednost smo održavali slobodnim bacanjima koje smo uspješno mogli izboriti. Čim je Dubljević izašao, krajem četvrtine smo napravili 7-0 seriju pa na odmor odlazimo s vodstvom 43:31.

U trećoj četvrtini svjedočili smo istoj priči – naše je služio šut te su trice ulazile u kombinaciji s pokojim polaganjem. S druge strane Crnogorci su predvođeni Vučevićem i Riceom napadali uspješno naš reket. Rezultat svega toga? Nepromijenjeno stanje na semaforu koji je na kraju četvrtine i dalje pokazivao dvoznamenkastu prednost za našu reprezentaciju – +10, 62-52.

U zadnju četvrtinu krenulo se s brojnim promašajima s obje strane, ali Crna Gora je bila spretnija te se koševima Pavličevića i Ricea uspjela primaknuti na samo -5 nakon 4 minute igre što je natjeralo Petrovića na time-out. Minuta pauze nije uspjela energetski dignuti previše našu obranu, ali zato se brzopletost uvukla u redove Crne Gore koja je počela gubiti lopte u napadu što je Hrvatska iskoristila za bijeg na +8, 68-60.  Međutim, ubitačna je bila kombinacija Vučević-Dubljević koja je hvatala sve što se moglo uhvatiti te je tako automatski ispravljala sve pogreške svoje vanjske linije držeći svoju momčad na dostižnome zaostatku.  Status quo trajao je sve do zadnje dvije minute kada Tyrese Rice radi sam seriju od 8-0 te u potpunosti briše našu prednost (73-72). Hrvatska je opet ozgledala katastrofalno na obje strane terena te je Petroviću preostalo zvati jedino time-out kako bi smirio igrače.

Time – out se pokazao kao pun pogodak. Prvo je Šarić položio težak šut da bi potom uslijedilo odlična obrana koja je završila forsiranjem šuta kod Crnogoraca. U zadnjih deset sekundi igre Crnogorci su pokušali spasiti što se da prekršajima, ali Marko Tomas je ukradenom loptom u zadnjem crnogorskom napadu potvrdio hrvatsku pobjedu rezultatom 76-72

Najbolji naš topnik je bio Bojan Bogdanović s 23 koša, dok je kod Crne Gore najbolji pojedinac bio Tyrese Rice s 22 koša. Sutra protiv španjolske igramo u 16:45

Hrvatska – Crna Gora 76-72 (25-17, 18-14, 19-21,20-14)

Hrvatska:Krušlin, Popović 3, Simon 2, Šarić 14, Ukić 9, Žorić 5, Planinić 6, Bender 5, Buva, Ramljak, Tomas 9, Bogdanović 23

Crna Gora: Rice 22, Vučević 12 ,Šehović 0 ,Pavličević 5, Radončić ,0 Todorović 4, Dubljević 17, Barović 4 , Mihailović 2,Ivanović 3,Vranješ 0,Đurišić 3.