Hrvatski talenti među najboljim igračima svog godišta

marko arapovićCijenjeni košarkaški portal EuroBasket, izdao je listu najvećih košarkaških talenata rođenih izvan SAD-a po svim godištima. I kao prošlih godina, Hrvatska opet ima svoje svoje nebrušene dijamante na svim listama.

Igrače rođene 1996., očekivano predvodi Ben Simmons, Australac od kojega svi očekuju da postane jedna od najvećih zvijezda NBA-a kroz nekoliko godina. Ali ono što je za nas bitno, je da se na drugo mjesto smjestio Marko Arapović, član Cedevite i čovjek od kojega svi očekuju da postane glavni krilni centar reprezentacije.

Sin legendarnog Franje Arapovića, prošle je sezone počeo dobivati ozbiljniju minutažu u Cedeviti, gdje je i pokazao punu raskoš svojega talenta. Igrao je važnu ulogu i u ABA ligi te i u Euroligi, gdje je najbolju partiju odigrao protiv Fenerbahčea( 18 poena). Marko Arapović se na terenu ističe svojom košarkaškom inteligencijom te velikom energijom kojom igra na oba kraja terena. Sljedeće godine trebao bi na draft, gdje ima ozbiljne šanse da bude visoki pick.

Osim njega, imamo još talentiranoga beka Luku Božića, koji se pozicionirao na 71.mjestu. Božić ima zastrašujući šut te je fenomenalan strijelac. Ima već mnogo titula najboljeg strijelca A-2 lige i A-1 lige. Prošle sezone bio je proglašen i MVP-om A-1 lige, tako da samo možemo reći da mu neće biti kraja ako se nastavi razvijati ovom brzinom.

Klasu 1997.god kod nas predvodi Dragan Bender, koji se našao na 6.mjestu. O njemu već i ptice na granama znaju. Visoki igrač budućnosti, kako mu svi tepaju, ima sve predispozicije da za koju godinu zavlada NBA-om. Može igrati 3 pozicije, ima fizikalije da brani reket ako nađe skrivene kilograme mišića i što je najvažnije za novo doba košarke može pogoditi tricu. Sada naravno kao 4. pick drafta, u dresu Phoenix Sunsa, treba sve to i pokazati na višoj razini, ali uz malo pameti u glavi i sreće to ne bi trebao biti problem.

u19-2015-dragan-bender

Dva mjesta iza njega sakrio se Lovro Mazalin, čovjek koji je puno obećavao kao kadet, ali se zadnje dvije godine nije baš izborio za svoje mjesto pod suncem u Cedeviti. U utakmicama svojeg uzrasta pokazuje zastrašujući potencijal koji ako se razvije bi bio stvarno neviđen na terenima u Europi. Ali kako stvari sad stoje, Mazalin će ovu sezonu nalaziti svoje mjesto pod suncem u Zadru, gdje se nadamo da će pokazati svoju igru iz reprezentacije, a ne Cedevite. No tu još nije kraj naših nada u ovoj klasi.

Na 21.mjestu se našao talent iz sjene, Roko Badžim, koji okupira poziciju beka u GKK Šibeniku. Tamo on tiho razvija svoj repertoar vještina, koji je već sad vrlo zapanjujuć. Već sada igra sa samopouzdanjem veterana, ima veliku vjeru u sebe i voli uzimati odlučujuće šuteve. Vrlo je požrtvovan te ako nastavi ovako, ne gine mu seniorska reprezentacija.

Zadnj članovi ove klase na listi su naši twin towersi Ante Žižić na 59. mjestu i Ivica Zubac na 68. mjestu. Svaki ima svoje mane i prednosti, ali na našu sreću poznatiji su po svojim kvalitetama. Žižić je sljedeći u redu centar iz obitelji Žižić, koji bi trebao i ostaviti najveći trag u svjetskoj košarci. Igra vrlo efikasno prema košu, gdje je već pravi maher kad se priča o postizanju koševa. Što je najbolje, još mu zamjeraju da je presirov u tome. Obrana mu je slabiji dio njegovog arsenala, ali svojim fizikalijama i energijom već je postao vrlo dobar branič po europskim standardima.

Zubac je s druge strane već dobio nadimak u NBA-u zbog svoje energične obrane reketa- Zublocka!. Igrač koji je bio biran na 32.mjestu ovogodišnega drafta, nije baš imponirao svojom obranom,  ali ipak je pokazao da njegov potencijal nije za baciti. Ono što najviše kod njega intrigira je napadački dio njegove igre, u kojoj vrlo efikasno koristi svoju masu i snagu protiv braniča te postiže svoje poene rolanjem prema košu. Pitanje je kako će to prebaciti u NBA, ali zasad je pokazao da na njega mogu računati Lakersi i hrvatska repka.

ante-toni-zizic-ivica-zubac

1998.godište je naše najslabije po imenima gdje je prvi na listi za nas Domagoj Proleta, na 21. mjestu. Član Real Madrida II, koji je rodom iz Gospinog polja, sakriven je od hrvatske javnosti u Španjolskoj, gdje u miru radi. S njima je osvojio juniorsku Euroligu 2014. te je solidno doprinio tom uspjehu. Igra dobru obranu te dosta baca na Antu Tomića sa svojom igrom. Samo se nadamo da će odigrati bolje od Tomića u repki.

Ostala dva igrača na toj listi su Leo Čizmić (37) i Vuk Lazić(57). Čizmić je isto u Španjolskoj gdje igra sve bolju košarku u redovima Seville. Sa svojih 205 cm imponira u reketu te ako Sevilla pravilno razvije ovog mladog centra mogli bi višestruko profitirati. Lazić se ipak odlučio za ostanak u Hrvatskoj gdje igra u redovima Borova. Uzor mu je Dražen Petrović, a svojim šutom i malo podsjeća na njega. Suigrači za njega kažu da je veliki timski igrač te da bi u domaćim uvjetima mogao procvjetati.

Godište 1999. ima samo jednoga Hrvata, koji je za sebe uzeo poziciju broj 13. i on se odaziva na ime Darko Bajo. Mladi bek Cedevite, iako tek na 13.mjestu, već je podebljan u svim blokićima NBA skauta. Za njega govore da je jedna od najvećih nada europske košarke. Svojim šutom i svestranošću zapanjuje sve u svojem uzrastu. Dovoljno govori da je bio biran da igra na Nike Jordan Brand Classicu, gdje igraju samo najbolji od najboljih iz cijeloga svijeta. Već je nositelj igre u svakom sastavu u kojem igra od reprezentacije do Cedevite te ako nastavi ovakvim tempom mogao bi ubrzo postati i poznatije ime u javnosti.

I zadnje godište 2000. predvode glavne uzdanice U16 repke koja igrala na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Radomu. Na osmom mjestu je Luka Šamanić, koji je bio izabran i u petorku toga prvenstva. Svojim fizikalijama i šutom , stvoren je da dominira u svim segmentima košarke na terenu. Zato i nije čudo da ga je potpisala Barcelona prije neki dan.

luka-šamanić

Iza njega, blizu jedan drugoga nalaze se Jure Planinić na 31. i Vito Čubrilo na 33. mjestu. Planinić je bio drugi skakač U16 sastava te je bio pomalo u sjeni Šamanića. Igra odličnu obranu za svoje godine te je plus u napadu svoje momčadi. Još ima puno toga pokazati od svog potencijala svijetu u narednim godinama.

Čubrilo s druge strane, bek Zagreba, imponira svojim ofenzivnim arsenalom. Igrač za kojega treneri kažu da je vrlo marljiv te da zadnji izlazi iz dvorane, bio je je najbolji mlađi kadet 2014. te je od tada postao samo bolji u očima košarkaške javnosti.

I zadnji, ali ništa manje važan je Oton Janković na 58.mjestu. Jedini je od ovoga kvarteta bio na kampu Michaela Jordana prošle godine, gdje je bio izabran s još 40 najboljih mlađih kadeta. Janković imponira svojim radom, kojim nikoga ne ostavlja ravnodušnim, te svojom igrom naravno. Razvija se u modernu četvorku koja može pogoditi i trojku, ali nezahvalno je davati ikakve prognoze. Njegov potencijal je kod nekih analitičara veći i od onog Luke Šamanića.

Želimo puno sreće svim ovim dečkima da se probiju na veliku scenu i da jednog dana zastupaju hrvatsku repku.Neka svi dosegnu svoj potencijal i neka rađe bude gužva u repki nego da nitko ne uspije.

Photo by: HKS, FIBA