Hrvatske košarkašice bez europskog prvenstva

hrvatska-francuskaPorazom od Francuske Hrvatska je završila kvalifikacije za Eurobasket na drugom mjestu svoje skupine, ali s nedovoljnim brojem bodova da bude međe šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija i tako ostala bez plasmana na EP. Pobjeda protiv Francuskinja bila je nužna, no kvaliteta domaćih košarkašica je prevladala.

Hrvatska se u utakmici uspijevala držati tek na samom početku. Tada se vodstvo izmjenjivalo, no nije dugo trebalo Francuskinjama da susret stave u kontrolu. Već krajem četvrtine pod vodstvom raspoložene Miyem dolaze do +9, a u drugoj četvrtini s 22-6 serijom došle su na +20, a dvoznamenkastu prednost nisu puštale do kraja. Trud Hrvatica bio je vidljiv, ali u silnoj želji naše reprezentativke su izgorile. Osvajačice skupine bile su neumoljive u napadu, a dominirale su i u skoku, dok Hrvatska nije bila na razini da ih prati u njihovom suludom ritmu.

Nakon što su prvo poluvrijeme dobile s 46:25, francuske košarkašice su samo odrađivale nužno u drugom dijelu. Kad god bi Hrvatice povezale par koševa, domaće igračice znale su odgovoriti i tako ne ostaviti ni tračak nade gošćama. Na kraju poraz Hrvatske 65:84.

Ana Lelas bila je prvo ime Hrvatske s 13 poena i 3 asistencije, dok je Amerikanka u našim redovima Shavonte Zellous dodala 9 poena. Endene Miyem ubacila je 17 poena na pobjedničkoj strani.

Žal za plasmanom na europsku smotru sigurno ostaje, no na hrvatskim igračicama je da strpljivo čekaju novu priliku i probaju se plasirati na Eurobasket 2019. godine.

Francuska-Hrvatska 65:84 (13-22, 12-24, 22-23, 18-15)

Francuska: Miyem 17, Thcatchounang 10, Dumerc, Michel 13, Ayayi 7, Filip 8, Gaye 3, Ciak 8, Johannes 6, Amant 8, Epoupa 2, Bouderra 2.

Hrvatska: Zellous 9, Ivezić 7, Borović 3, Sandrić 6, Tikvić 2, Džankić 5, Pačkovski 7, Lelas 13, Premasunac 5, Buzov 5, Dojkić, Begić 3

Photo by:FIBA