Hrvatska srušila Litvu i osvojila turnir u Francuskoj

Nakon OI u Riju, Hrvatska i Litva su se opet susrele, a ishod je ponovno bio isti – pobjeda za Hrvatsku koja je tako s dvije pobjede osvojila turnir u francuskom Orleansu. 

Hrvatska,bez kapetana Roka Ukića koji se odmarao, je dobro krenula u susret – Šarić je ubacio prvih pet poena, a Simon i Bogdanović pridružuju mu se s pogotcima za 12:8 naše reprezentacije nakon prve četiri minute susreta. Poslije toga uslijedila je suša u napadu s jedne i druge strane, a to prekida Guidatis polaganjem. Međutim, fantastični Šarić odgovara s druge strane te nas odvodi na +6. Hrvatska kontrolira vodstvo do kraja četvrtine te vodi s 25:20.

Predvođeni Benderom i dobrom obranom odvajamo se na +10(33:23) na startu druge dionice, ali Litvanci se serijom trica(tri zaredom) brzo vraćaju u igru. Hrvatska je međutim bila prekonstantna u napadu te je s +7, odnosno rezultatom 45:38 otišla na odmor.

Kad smo mislili da ne može bolje, Hrvatska je pokazala da može. Šarić, Bogdanović i Planinić bili su precizni sa svih strana terena da bi nas nakon tri minute drugog dijela doveli na velikih +15. Jedini koliko-toliko raspoloženi Litvanci Kuzminkas i Valanciunas držali su svoje u igri. Imali su dečki u kockastom stalno zalihu oko 10 koševa, no krajem treće dionice stali smo malo u napadu, pogotovo je u probleme zapao naš lider Šarić, Valanciunas nas je krenuo terorizirati pod košem pa se Litva približila.

Od +15 došli smo samo na +4 uoči starta zadnjih 10 minuta, a šut nas sad baš nije išao i Litva je samo na -1. Ali Šarić i Bogdanović znali su da treba preuzeti odgovornost te nas svaki s dva šuta zaredom odvode u mirnije vode. Litva je ipak tu i u zadnje dvije minute ulazimo samo s pola koša razlike,a onda je opet veliki Dario pokazao da je najbolji kad je najbitniji.

Položio je i pogodio tricu Šarić u sljedećoj minuti, Hrvatsku odveo na +6, a pomogao mu je u obrani odlični Ivan Ramljak koji je Kalnietisu ukrao loptu. Ali Kuzminskas nam nije dao mira – zabio je pet poena zaredom i ponovno je samo +1 za Hrvatsku. Milaknis nam je u sljedećem napadu ukarao loptu, dao Kalnietisu koji promašuje tricu za vodstvo. Popovića je Litva onda odnijela na slobodna bacanja – Pop zabija samo jedno i vodimo 82:80 – a onda u zadnjim sekundama Valanciunas je nakon gužve kod koša izborio slobodna. Međutim, promašuje oba i Hrvatsku uzima pobjedu.

Sjajni su bili naša dva najbolja igrača i u ovoj utakmici. Maestralni Dario Šarić imao je 28 poena i 9 skokova, dok je Bojan Bogdanović zabio 21 poen, od toga 5 trica. Zabrinjava jedino što osim njih nitko nije bio dvoznamenkast – Kruno Simon bio je najbliži s 9 poena. Litvu je predvodio Mindaugas Kuzminskas s 21 poenom.

Hrvatska – Litva 82:80 (25-20, 20-18, 17-20, 20-22)

Hrvatska: Bogdanović 21, Simon 9, Šarić 28, Planinić 4, Mavra 0, Popović 3, Krušlin 3, Tomas 2, Bender 5, Ramljak 2, Buva 5, Zubčić -.
Litva: Kalnietis 5, Maciulis 12, Valanciunas 12, Motiejunas 5, Milaknis 0, Gecevius 6, Girdziunas -, Kuzminskas 21, Bendzius -, Lekavicius 7, Gudaitis 2, Ulanovas 10.

Photo by: FIBA