Hrvatska do rutinske pobjede nad Rumunjskom u drugoj utakmici EP

Rumunjska je bila prelagan zalogaj za Hrvatsku koja nije igrala briljantno, ali nije ni trebala da dođe do druge pobjede u Cluju.

Utakmicu smo otvorili katastrofalno-obrana opet nije funkcionirala, dok su se u napadu nizali promašaji. Rumunji se nisu libili iskoristiti naš dizelaški ulazak u igru te su susret otvorili s velikih 10-0. Petrović tada poziva timeout te uz malo jezikove juhe uspijeva prodrmati našu momčad koja do kraja četvrtine radi seriju 20-2 te na kratki predah odlazi s +8, 20-12.

Recept našeg povratka bio je vrlo jednostavan. Počeli smo u obrani igrati s više energije dok su nam u napadu napokon počeli ulaziti šutevi. Naša kvaliteta napokon je počela dolaziti do izražaja.

Pop je započeo drugu četvrtinu kako je i završio prvu: – tricom. Hrvatska je nastavila u visokome ritmu što Rumunji više nisu mogli pratiti. Na polovici četvrtine prednost je glasila +12 te iako je prednost rasla sve do velikih +17, Rumunji su uspjeli s nekoliko sretnih ubačaja u svlačionicu otići sa samo -13, 42-29. Rumunjska je u drugoj četvrtini pokazala da se na ovome EuroBasketu nalazi samo zato jer je domaćin te u nijednom segmentu nije više mogla parirati našoj reprezentaciji. Aco Petrović uspio je čak pružiti i priliku Ramljaku i Krušlinu na terenu.

Žorić je bio raspoložen za Hrvatsku početkom drugog dijela – s njegovih 5 poena u prvih 5 minuta treće dionice držali smo prednost, no Rumunji su nam i dalje stvarali problema svojim napadom te se nismo uspijevali previše odvojiti. Bilo je to ipak dovoljno da otiđemo u zadnjih 10 minuta s 57-42. Jednostavno rečeno, igrala je Hrvatska koliko treba. Nije to bilo ni blizu demoliranja Rumunja što bi mnogi pomislili prije susreta, ali taman da na kraju upišemo nova dva boda i pobjedu 74:58

Najbolje strijelac Hrvatske bio je Bojan Bogdanović .s 21 poenom i 6 skokova, dok mu je dobro pomogao Dario Šarić s 11 poena i 10 skokova. Vlad Moldoveanu imao je 14 poena u redovima domaćina.

Hrvatska – Rumunjska 74:58 (20-12, 22-17, 15-13, 17-16)

Hrvatska: Krušlin 6, Popović 9, Simon 4, Šarić 11,Ukić 7, Žorić 10, Planinić 1, Bender 3, Buva 0, Ramljak 2, Tomas 0, Bogdanović 21.

Rumunjska: Mandache ,9 Petrisor 0, Paliciuc 7, Moldoveanu 14, Nicolescu 4, Calota-Popa 4, Olah 8, Nicoara 0, Cate 0, Torok 3, Baciu 6, Kuti 3.

Photo by: FIBA