Hrvatska- Otpisani, ali s mudima

hrvatska reprezentacijaRadost naše reprezentacije nakon pobjede u Torinu sve je govorila. Iako hrvatska košarka nakon dugo vremena konačno ima izvanredne talente, neodaziv nekih od glavnih igrača te loš rezultat s prošlog Europskog prvenstva nije davao optimizam. No naši košarkaši su pokazali da kad se igra sa srcem i toliko opjevanim mudima može dobiti i po kvaliteti puno bolje reprezentacije. Iskreno, kad sam čuo da će Petrović voditi iste igrače u Rio, nisam bio previše oduševljen uzimajući u obzir da s dvije – tri promjene naša izabrana vrsta može ozbiljno konkurirati za medalju na Olimpijskim igrama. Međutim, ova ekipa je pokazala svojim zalaganjem da je zaslužila Igre te je upitno bili se dodavanjem ili igrača koji su dobili NBA ugovor (Bender, Hamilton, Zubac) ili onih koji su već mjesec prije Torina odustali ( Tomić, Rudež) zadržala isti žar ovih 12 igrača. Nećemo biti nepošteni prema dečkima otprije,oni su uvijek sposobni odigrati na visokoj razini ,ali junaci iz Torina mogu postati takvima u Riju i to im Petrović duguje.

 

Pozicija playmakera još uvijek je rak-rana naše vrste. Ukić i Stipčević daju poneke bljeskove u napadu, a u obrani nam često daju razloga za hvatanje za glavu. No liderstvo Ukića,koji se uvijek odazove pozivu izbornika, te sposobnost Stipčevića da ubaci par šuteva zaredom daje nam optimizam. A ulogu primarnog kreatora preuzimat će još jedan privrženi reprezentativac Kruno Simon, uvijek spreman preuzeti kontrolu kad je najbitnije što pokazuje iz godine u godinu. Na poziciji beka šutera nalazi se naš prvi strijelac Bojan Bogdanović koji je u svom primeu, iza sebe ima dobru sezonu s 11.2 poena u NBA-u, te je spreman na veliki rezultat s Hrvatskom. Društvo mu pravi kolega iz NBA lige, Mario Hezonja. On se nije previše iskazao u Torinu , no svi dobro znaju kakav napadački potencijal leži u njemu pa se možemo samo nadati da će eksplodirati kad je najpotrebnije. Jedan od igrača koji je bio najveće iznenađenje popisa je Filip Krušlin, ali on je očekivano dobio malo minuta u Italiji, a ako ne bude ozljeda vjerojatno se neće naigrati ni u Riju. Na pozicija krila Simonu će rezerva biti igrač Cedevite Luka Babić koji će pomoći sa svojom solidnom obranom i šutom i još jedan koji će uglavnom biti moralna podrška, veteran i najstariji debitant reprezentacije Željko Šakić.

 

Na poziciji krilnog centra je igrač o kojem će i najviše ovisiti naša igra- konačno član 76ersa Dario Šarić. Nakon što je bio MVP na kvalifikacijskom turniru očekujemo i još bolje partije , pogotovo šuterski, od mladog Šibenčanina. U svakom slučaju znamo da će Dario razigravati, skakati i braniti one koje predstavljaju najveću prijetnju u reketu pa s njim hrvatska igra dobiva potpuno drugu dimenziju. Marko Arapović jedini nije dobio ni minute u Torinu , ali zna se da Marko ima potencijala pružiti dobru partiju ako bude zatrebalo. Pozicija koja će biti možda i jedina dvojba za startnu petorku je ona centarska. Darko Planinić ugodno je iznenadio u Torinu te dao značajan doprinos,  pogotovo ludom sekvencom ofenzivnih skokova u finalu. Miro Bilan je ipak nešto podbacio pogotovo u napadu gdje se od njega puno više očekivalo.Za obranu bolje da ni ne pričamo, jasno je da tu Hrvatska ima bolje centre, ali tu će se Petrović morati prilagoditi na druge načine, možda i small ball postavama sa Šarićem na centru, ali sve ćemo uskoro saznati.

 

Hrvatska od 1995 i bronce s EP u Grčkoj nema medalju s velikih natjecanja. Taj post s ovakvom nadolazećom generacijom bi se konačno trebao prekinuti, no realno medalja u Riju bila bi prava senzacija. No senzacija se dogodila u Torinu, a naši igrači su odaslali poruku da tko god igra s nama neće se tek tako izvući. S tim pristupom Hrvatska može puno, proći skupinu zasigurno , a onda poslije je sve moguće. Sada je na Bogdanoviću , Šariću, Simonu i društvu da pokažu što znaju i daju sve od sebe jer oni su ti koji svojim radom i igrom najviše mogu vratiti košarku na mjesto koje joj pripada u hrvatskom sportu.

Photo by : FIBA