Hrvatska namučila Španjolsku, ali ipak upisala prvi poraz

Hrvatska je pokazala odličnu košarku protiv Španjolske, ali ipak u završnici s 79:73 pala od strane europskih prvaka.

Aco Petrović ovoga je puta drugačije promiješao karte – od početka su krenuli i Kruno Simon i Dragan Bender uz već standardan ostatak – Marko Tomas, Bojan Bogdanović i Dario Šarić. Ta kombinacija se pokazalo odličnom te je Hrvatska odlično otvorila utakmicu serijom 13-3. Obrana je odlično funkcionirala te je očekivano puštala Rubija da uzima svoje trice dok je u napadu ulazilo sve što je trebalo. Međutim, tada Scariolo zove time-out te mobilizira svoju reprezentaciju koja je stisnula u obrani te se ekspresno vratila u susret. Kvaliteta Španjolske se najbolje mogla vidjeti pred kraj dionice kada su počele rotacije (prve minute dobio Buva!) koja je zadnje minute iskoristila za potpuni preokret te odlazak na kratki odmor s pola koša prednosti, 20-21.

U drugu četvrtinu ušlo se sporo s puno izgubljenih lopti i promašaja s obje strane, ali Španjolska je uspješno držala svoje maleno vodstvo. Hrvatska druga petorka predvođena Popovićem i Benderom odlično se držala te u nijednom trenutku nije dopuštao da se Španjolska odlijepi. No, Scariolo se pred kraj četvrtine odlučio za varijantu s dva playmakera (Rubio/Rodriguez) koja radi seriju 10-4 te tako zatvara drugu četvrtinu s rezultatom 32-38.

Mogli smo vidjeti mnoge zanimljive ideje oba izbornika na terenu već u prvome poluvremenu – kod Petrovića je Ramljak dobio dodatnu minutažu kao stoper u obrani te je to funkcioniralo dok je bio na terenu, dok je pravoga centra tek u igru ubacio pred kraj poluvremena (Luka Žorić). Scariolo je od svojih naredio strogu obranu na Bogdanoviću koji u prvome poluvrijeme nije zabio nijedan koš te smo mogli vidjeti dosad neviđenu varijantu s dva playmakera na terenu koja se pokazala vrlo opasnom. Još jedna stvar koja je upadala u oči je da nismo imali nijedno slobodno bacanje što je samo pokazatelj odlične Španjolske obrane od sredine druge četvrtine te uostalom i nedostatak naše agresije.

Nakon što su Španjolci krenuli s dvicom, Šarić i Žorić odličnim potezima brzo nas priključili. Raspoloženi playmakerski duo Rubio-Navarro radio je probleme, ali u obrani Španjolce nisu imali rješenja za Šarića koji je proradio i doveo nas do 44:43 vodstva u 25.minuti.  Ono što je bilo bitno, namjestio se i Babo koji je uspio zabiti dvije trice na startu nastavka.Uzvraćali su braća Gasol protiv kojih se iznenađujuće solidno borio Žorić. Međutim imamo Bogdanovića koji je nas odveo minutu do kraja treće dionice na +4 vodstvo. Ipak, s +1(54:53) idemo dalje.

Nastavili su se tricaški obračun. Kod nas je zabio Tomas, kod Španjolaca Oriola i ušli smo u borbu koš za koš. Obrane s jedne i druge strane bile su čvrste, no Hrvatska je pokazala da se može nositi i s ovakvim Španjolcima što je najbitnija pouka iz današnjeg susreta. Nismo dali Španjolskoj da se odvoji, pronalazali stalno rješenja i 4 minute prije kraja bili u egalu. Međutim, Rodriguez i San Emeterio ipak u sljedećoj minuti i pol pogađaju za +5 Španjolske, dok su pokušaji Bogdanovića i Šarića baš nesretno izlazili iz obruča. Imali su Španjolci priliku za povećati sve, ali onda su Scariolo i Gasol učinili nama uslugu – pokupili tehničke i Šarić je od četiri bacanja koje je dobio – sva iskoristio.

Rodriguez je uzvratio dvicom za +3 Španjolske, ali mi imamo Bojana koji opet smanjuje na -1. Poslali smo 30 sekundi do kraja Rubija na liniju bacanja na nalog izbornika, ali Petrović nije dobro procijenio jer je Španjolac pogodio oba. Bojan je opet izvrtio Španjolce te zabio polaganje za -1, San Emeterio ide na bacanja. Bojan je ponovno krenuo  u polaganje, no ovoga puta J. Hernangomez ga blokira i tu su bile gotove naše nade.

Prvi naš strijelac je bio Dario Šarić s 18 poena i 11 skokova, dok je Bojan Bogdanović imao 15 poena. Španjolce je predvodio Ricky Rubio s 13 poena.

Hrvatska – Španjolska (20-21, 12-17, 22-15, 19-26)

Hrvatska: Krušlin 0, Popović 11, Simon 9, Šarić 18, Ukić, Žorić 6, Planinić 0, Bender 4, Buva 0, Ramljak 0, Tomas 10, Bogdanović 15.

Španjolska: Pau Gasol 11, Rodriguez 12, Navarro 0, Rubio 13, Marc Gasol 9, W. Hernangomez 2, Sastre 6, Vives 0, Oriola 5, San Emeterio 12, Abrines 0, J. Hernangomez 9.

Photo by: FIBA