Henrik Dettman: Markkanen može postati novi Dirk Nowitzki

Možemo li reći da svjedočimo rađanju buduće europske košarkaške zvijezde?

Lauri Markkanen sigurno je jedan od igrača koji je dosada obilježio EuroBasket 2017. Bio je ključni igrač Finske u sve tri dosadašnje utakmice te je gotovo sigurno da domaćin ne bi ovako dobro stajao na tablici da nije rookiea Chicago Bullsa. Markkanen je u ovome trenutku njihov najbolji strijelac (24,3 koša po utakmici) te skakač (7,7 skokova po utakmici). Finski izbornik svjestan je kakav dijamant ima u svojoj momčadi te vjeruje da jednoga dana Lauri može doseći razine jednoga Dirka Nowitzkog:

Uopće nije potrebno govoriti koliko je on poseban. Sve se može vidjeti na terenu. Međutim, već duže vrijeme ponavljam jednu te istu rečenicu: nezahvalno je uspoređivati jednog igrača s drugim. No, ne mogu pobjeći od činjenice da ima dosta sličnosti u igri Dirka i Laurija.”

Međutim, jedan će uvjet Lauri morati ispuniti ako želi zaraditi jednoga dana zvjezdani status:

Jedina stvar koju ne znam u vezi Markkanena je kakva je njegova radna etika. Ako Lauri ima istu volju za radom kao i Nowtizki te još bude dovoljno zdrav, sigurno će doći na razinu Dirka. Ima dovoljno vještine i brzine te odlično razumije igru. A i na kraju dana sve je to prirodno. Nova generacija mora biti bolja od one prošle.”

Naravno, Markkanen će za sličnu dominaciju u NBA-u definitivno trebati popraviti svoju obranu i skok igru koja iako ovdje prolazi gotovo sigurno neće u najjačoj ligi na svijetu. Međutim, lijepo je vidjeti što je mladi Finac sposoban napraviti kada mu se daju odgovarajuće ovlasti.

Photo by: FIBA