Gorica u tijesnoj utakmici srušila Kvarner na Zametu

Košarkaši Kvarnera 2010 su ugostili Goricu u zaostalom susretu 12.kola A-1 lige. U napetoj završnici Gorica je izvukla važnu pobjedu 77:73 i gurnula Kvarner na samo začelje lige.

Kako je Kvarner krenuo u utakmicu činilo se da neće biti problem doći do pobjede. Andrej Štimac tricom je zaključio fenomenalnu početnu 14-2 seriju Kvarnera koji se tada poigravao s protivnikom. Uz Štimca, Veljačić i Gilbert nastavili su puniti koš gostiju te je riječka ekipa došla do 25:13 vodstva na kraju prvih 10 minuta. No, druga četvrtina donosi sasvim drugu priču. Riječani su se dosta opustili što je Gorica znala iskoristiti. Pogotovo iza linije za tri poena gdje su Goričani koristili manjak koncentracije Kvarneraša te došli do izjednačenja 29:29 pa onda poslije i došli do vodstva od 4 razlike. U tim trenucima Kvarner je bio sterilan u napadu te se tu kao spasitelj javio povratnik u momčad Ivan Miličević. On i Veljačić ,koji je zabio tricu sa sirenom na kraju prvog dijela, očuvali su Kvarner u egalu, a na odmoru je rezultat glasio 38:38.

U drugom poluvremenu igralo se koš za koš. Kvarner nije bio pretjerano raspoložen u napadu, no imali su sreće u tome što gosti također nisu previše pogađali. Usprkos tome Gorica je uspjela doći do +4 vodstva, ali Miličević je vratio domaćoj ekipi prednost u 27. minuti susreta. Veljačić i Vucić održavali su tu prednost, no u zadnjim sekundama treće dionice Prgomet pogađa duboku tricu za novo vodstvo gostiju 55:53. Gorica se uspjela odvojiti u prvom dijelu posljednje četvrtine, a zbog nepovezanosti u napadu Kvarner nije koristio prilike da se priključi ekipi iz zagrebačkog predgrađa. Gosti su došli na +7, a onda je nadu Kvarneru dao Štimac and-one polaganjem. Skok u napadu zatim hvata Barnjak te vodi svoju ekipu na -2. No svaki put pa i sada Gorica je znala odgovoriti: trica Vrbice dovela ih je na +5. Kad su nakon bacanja Miličevića, Veljačića i Štimca Riječani došli na -1,  Mašić je novom tricom izludio malobrojne domaće navijače. U napetoj završnici Štimac i Milićević drže Kvarner, ali Vrbica 19 sekundi prije kraja stepback šutom dovodi Goricu na +3. Tricu za produžetak onda nažalost promašuje Veljačić, a Vrbica bacanjima potvrđuje važnu pobjedu svoje ekipe. 

Mate Vucić imao je 14 poena i 8 skokova za Kvarner, dok je Mauro Veljačić uz isti broj poena imao i 5 asistencija te 4 skoka. Klubu 14 poena pridružio se i Andrej Štimac, dok je u prvoj utakmici nakon ozljede Ivan Miličević zabio 12 poena. Ljubo Prgomet bio je odličan za Goricu s 22 poena, dok je Mašan Vrbica bio također dobar za goste s 14 poena, 8 asista i 7 skokova.

Kvarner drugi dio prvenstva otvara za dva i pol tjedna gostovanjem kod Zadra, a do tad se nadamo da će uz Dinu Butorca doći još novih imena u Kvarner kako bi ova ekipa dobila bolje šanse za opstanak u prvoligaškom društvu.

Kvarner 2010-Gorica 73 : 77 (25 – 13,13 – 25,15 – 17,20 – 22)

Kvarner 2010: Veljačić 14, Kalpić 6, Štimac 14, Kučan 5, Barnjak 6, Vucić 14, Antunović -, Gilbert 6, Miličević 12.

Gorica: Hrkač 2, Šutalo 4, Petrović 10, Jelenek 2, Mašić 14, Vrbica 14, Gudic 9, Osolnik -, Prgomet 22.