Europski prvak na koljenima

4ewrIN9evEKScz4Am8EKQw

Hrvatska je sinoć dovela jednog od giganta svjetske košarke na koljena. Izabranici Ace Petrovića junački su se borili u drugom poluvremenu i na krilima naših glavih vedeta otvorili olimpijski turnir pobjedom. Ali krenimo redom.

Prvu četvrtinu otvorili smo sjajno poenima Bilana povevši 4-2 protiv Španjolaca koje prvih nekoliko minuta nije išao šut zahvaljujući našoj odličnoj obrani i odluci da se Rickya Rubija pušta na šut. Nažalost, poslije početnoga vodstva Hrvatsku je napala bezidejnost u napadu koja je izravni rezultat agresivne obrane Španjolske. Nekoliko izgubljenih lopti,napadački skok Španjolaca i probuđeni napad Španjolaca odveli su Španjolce na visokih 13-4.  Nervoza u našim redovima išla je u korist Španjolcima koji su iskorištavali prostor koji smo im davali.  Samo zahvaljujući buđenju Bilana u reprezentativnom dresu držali smo razuman zaostatak. Šut nije bio naš saveznik u prvoj četvrtini gdje smo pucali mizernih  5/15 i imali čak 4 izgubljene lopte napram 0 španjolskih lopti.. Rezultatom 21:13 naši igrači otišli su na jezikovu juhu kod Ace Petrovića.rkOVQ9LNHkSJPpe7uLhr4Q

Dobru drugu četvrtinu nagovijestili smo odličnom blokadom našega Babota na Hernangomezu. Uspjeli smo zamrznuti španjolski napada te u uvodnim minutama napraviti mini seriju 4-0 . Naša petorka rasplesala je Željka Šakića na klupi i to je mogao biti samo dobar znak. Tada Scariolo zove time-out gdje je mobilizirao svoje snage za nastava igre. Koš za košem , na teren su se vraćale prve vedete obiju momčadi i opet Španjolska ubacuje u višu brzinu i na krilima sjajnoga Gasola uzima vodstvo od 36-26 . Ali naši se ne predaju te napokon pogađaju svoje trice . Posebno važna je bila trica Hezonje na buzzer beater za konačni rezultat 38-32.

Petrović je odlučio sniziti petorku na početku treće četvrtine te se na terenu našao Luka Babić na poziciji četvorke i  Dario Šarić na poziciji 5.  Nažalost obrambeno ta petorka nije izgledala najbolje šta je iskorištavao Pau Gasol sa svojom razlikom u visini. Petrović je brzo reagirao i te je vratio Bilana u igru. Naš napad je nastavljao pucati ćorke te je u ovom trenutku Španjolska dirigirana Fernandezom i Gasolom na terenu izgledala kao sigurna oklada na pobjedu. Na polovici 3.četvrtine rezultat je glasio 49:36. Naša igra izgledala je nepovezano i i pukom srećom smo uspjeli držati priključak za Španjolcima. Općenito igra u trećoj dionici  na obje strane je bila vrlo rascjepkana  . Puno izgubljenih lopti i loše izvedenih napad s obje strane. Babićevo promašeno polaganje je bio prikaz hrvatske igre do tada u četvrtini. Ali onda se ukazao naš kapetan : Roko Leni-Ukić. Polaganje,  trica i odlična obrana i u treptaj oka došli smo na 50:43 . Opet smo Šakića dignuli sa klupe i naša radna temperatura se vratila. Pokazali smo napokon naša muda koja smo otkrili u Torinu. Ali Španjolci malo stišavaju našu euforiju završavajući dionicu sa buzzer beater tricom Mirotića za rezultat 54-47 .i8lJFBPvh06yDv7W5d068Q

Zadnjih 10 minuta otvaramo zakucavanjem Babića za 56-49 ali Gasol uzvraća odmah. Gasol nastavlja sa sitnim razgovorom sa sudcima dok se ja sa Vikijem u ironij slažem da je to posve u redu jer ipak je to lik europske legende Pau Gasol. Šarić mu zatvara usta dodavanjem iza leđa za Planinića kojim dolazimo do  56-52 . Španjolska je počela usporavati u napadu i na nama je bilo da to iskoristimo. I mi radimo pravu stvar.  Dodajemo Ukiću loptu i on ubacuje tricu za samo jedan razlike. Španjolcima je došla voda do ušiju . I onda trenutak koji nam je pokazao put do pobjede : ZAKUCAVANJE BABIĆA ZA NAŠE PRVI VODSTVO 57-56 . I Viki i ja bili smo u euforiji, budili smo susjede u ove kasne noćne sate. Ali utakmica je bila daleko od gotovog. Španjolci su nastavili kontrolirati napadački skok koji je bio problem kroz cijelu utakmicu za naše dečke. Redala su se slobodna bacanja sa jedne i druge strane , koja su se onda pretvorila u borbu trica. Rodriguez , Bogdanović , Gasol . Svaki šut je bio sve teži i teži. Šarić je pogodio jedno od dva bacanja za rezultat 67-65 za Španjolsku, dvije minute pred kraj. Počele su lopte curiti van obruča i drama se samo povećavala svakom sekundom koja je prolazila I onda Simon koji nije bio svoj cijelu utakmicu krade loptu i donosi Hrvatskoj vodstvo 69-67. Sa minutom do kraja svi su bili na nogama.

 

2-7UKejnnk-Vd2DH3cknJA

Svaki napad sad je mogao biti odlučujući. Ali naša obrana učinila je svoje te je u zadnjih 20 sekundi ušla sa vodstvom i igračem na liniji slobodnih bacanja

Ali onda Španjolci dovode Mirotića iza linije za 3 poena i dovode rezultat na samo jedan razlike. Svaki Šaricev promašaj sa linije odnio nam je godinu života.I onda moguće trenutak ove generacije : Šarićeva blokada Gasola u zadnjoj sekundi utakmice. Cijela Španjolska je osjetila ovu blokadu Šarića koja je donijela Hrvatskoj jednu od najvećih pobjeda u u zadnje vrijeme.Ovo su trenutci koji definirju generaciju.

Najbolji u našima redovima bili su Bojan Bogdanović s 23 poena , Darko Planinić sa 11 koševa predvodio je klupu dok je Šarić predvodio u ostalim kategorijama s 7 skokova i 5 asistencija. Španjolce su predvodili Gasol s 26 poena i Mirotić sa 19 poena.

Photo by : FIBA