EuroCup nagrade

Prije sutrašnjeg velikog finala između Unicaje i Malage, EuroCup je odlučio podijeliti nagrade za MVP-a, najboljeg trenera, najveću mladu nadu te ujedno i sastaviti dvije najbolje startne petorke.

MVP – Aleksej Šved

Razigravač Himkija, Aleks Šved, proglašen je za najkorisnijeg igrača Eurocupa. Šved je imao europsku sezonu za anale, u kojoj se upisao u povijest EuroCupa kao jedini igrač koji je u prosjeku bilježio 22 koša, 5 asistencija te 4 skoka. U nijednoj europskoj utakmici Šved nije zabio manje od 15 koševa te je uništio puno obrambenih shema. No, njegova odlična ofenzivna igra ipak nije uspjela odvesti Himki dalje od četvrtfinala. 

Najbolji trener – Pedro Martinez

Trener Valencie zasluženo je uzeo ovu nagradu. Ove sezone doživio je samo tri poraza (17-3) u Europi. U grupnoj fazi skoro je imao savršen omjer (8-1), ali to je sve nadoknadila u TOP 16, koji je prošla neporažena, što joj je osiguralo prednost domaćeg terena. To se pokazalo ključnim u četvrtfinalnom dvoboju protiv Himkija, koji ni uz odlične partije Šveda nije mogao srušiti Valenciju. U polufinalu je Hapoel pao bez ispaljenog metka te je tako Pedro Martinez doveo Valenciu u novo finale Eurokupa. Imati će šansu osvojiti treću europsku krunu za Valenciu, ali ipak će se tu nešto pitati i Unicaju.

Najveća mlada nada – Rolands Smits

Član Fuenlabrade napokon je ove sezone pokazao svoj veliki potencijal. Startao je u 8 od 16 susreta za španjolski klub te je pokazao da ga se ni pod razno ne smije ostavljati samoga. U prosjeku je ubacivao 9,4 koša ( 60.4% za dva poena, 48,4% za tri). Tome je još uspio pridodati i 2,8 skoka po susretu te 0,8 asistencija. Najbolju utakmicu odigrao je protiv Himkija, koji je zatrpao s 21 košem.

Prva petorka EuroCupa

Curtis Jerrells – Bek Hapoela bio je Ironman EuroCupa -nitko nije odigrao više minuta od njega kroz cijeli turnir. Međutim, to ga nije dovelo u prvu petorku nego ove odlične brojke – 16, 8 koševa, 2,7 asistencija, 44% za tri poena. Iako nije kao prošle sezone završio na tronu EuroCupa, Jerrells može biti zadovoljan kako su se stvari odigrale za njega.

Aleksey Shved – O njemu je sve rečeno, noćna mora za sve trenere.

Mardy Collins – Iako već s 32 godine na leđima, Collins nastavlja iz godine u godine poboljšavati svoju igru. Jedini je igrač od prošle godine koji se vratio u prvu petorku EuroCupa. Collins se možda ne ističe s nekom spektakularnom statistikom, ali se zato ističe sa svojom raznovrsnošću – 10,8 koševa, 5,7 skokova te 3,6 asistencije. Teško bi Lokomotiv uspio doći do polufinala bez njega.

Dejan Musli – predstavnik Unicaje u najboljoj momčadi. Zvijer u reketu, kratko rečeno. Musli je bilježio 11,7 koševa te 3,9 skokova. Ono što ga čini posebnim su blokade (0,8) te postotak šuta unutar reketa (66,4%). Musli je igrao najbolje kad je trebalo te je bio jedan od ključnih kotačića Unicaje ove sezone.

Bojan Dubljević – Dubljević je bio najzaslužniji za najduži pobjednički niz Eurokupa, 13 pobjeda Valencie. Nakon sporog starta, crnogorski reprezentativac počeo je igrati na MVP razini. U prosjeku je bilježio 12,3 koša te 6, 8 skokova. 

Druga petorka EuroCupa 

 Razigravač- Kyle Fogg (Unicaja)

Bek – Fernardo San Emeterio (Valencia)

Nisko krilo – Kyle Kurić (Gran Canaria)

Krilni centar – Max Kleber (Bayern Muchen)

Centar – Amar’e Stoudamire (Hapoel)

Photo by: YouTube.com