EuroBasket 2017: Hrvatska dočekuje Rusiju, Crna Gora Latviju

Gotovi smo s grupnom fazom natjecanja. Došlo je vrijeme za prave stvari.

Crna Gora rutinski je pobjedila Rumunjsku rezultatom 86-69 te si je tako osigurala treću poziciju u grupi C koja ju vodi na Latviju. Tanjević je dao priliku svojim rezervnim snagama da se iskažu što je najbolje iskoristio mladi Dino Radončić koji je susret završio s 13 koševa. Rumunji su se već tradicionalno držali točno jednu četvrtinu (24-19). Već na poluvremenu je bilo više manje sve jasno (42-30) te je drugo poluvrijeme bilo samo odrađivanje posla. Tanjević je odmarao svoje udarne igle (Rice, Vučević, Dubljević) te će biti zanimljivo vidjeti što je spremio Latvijcima. I još da spomenemo najbolje strijelce s obje strane – Đurišić je susret završio s 14 koševa za Crnu Goru, dok je Mandache imao 28 koševa.

Turska nije uspjela pobjeći od najgoreg scenarija (susret sa Španjolskom u osmini finala) te je morala stisnuti ruku Latviji koja je uzela pobjedu rezultatom 89-79. Odlično je susret otvorila Latvija (6-0), ali nije trebalo čekati domaćina da se brzo vrati u igru (8-11). Do kraja četvrtine su obje reprezentacije izmjenjivale vatru te je Latvija bila za nijansu bolja te je na kratki predah otišla s +2 (24-22). Nastavak susreta donio nam je čvrstu Latviju koja je svoje vodstvo branila i povećavala kako su minute odmicale (47-38). Istaknuo se Blums koji je u prvome poluvremenu ubacio osam koševa. Drugo poluvrijeme ista priča – Latvija je sve imala u rukama te je Turska bezuspješno pokušavala ugroziti svojega protivnika. Kristaps Porzingis susret je završio s 28 koševa, dok je kod Turske najbolji bio Cedi Osman s 24 postignuta koša.

Sutra je dan odmora te ćemo trebati čekati do subote da napokon osjetimo sve čari nokaut košarke. U subotu nas čekaju sljedeća četiri dvoboja:

Slovenija – Ukrajina 12:30
Njemačka – Francuska 15:30
Finska – Italija 18:45
Grčka – Litva 21:30