EuroBasket 2017: Hanga odveo Mađare do prve pobjede, Rusija ostala na stopostnom učinku

Dok gledate Hrvatsku, pogledajte još i kako su prošle dosadašnje utakmice 5. dana.

Latvija je protiv Velike Britanije upisala drugu pobjedu na turniru. Britanci su dobro ušli u susret i držali se u egalu kroz prvu dionicu, no od druge četvrtine krenula je Latvija i Porzingis show. Obrana Britanije jednostavno nije dugo mogla izdržati pod pritiskom napada Latvijaca koji samo čeka kad će eksplodirati. Vodili su i +29 Latvijci u 30.minuti, ali Britanija je iskoristila njihovo opuštanje u zadnjih 10 minuta te se 30 sekundi prije kraja približila na -6. Uvukla se mala nervoza u Latvijce, ali ipak su to oni riješili u svoj korist i slavili s 97:92 . Kristaps Porzingis ogled je završio s 28 poena i 8 skokova , dok je Davis Bertans zabio 22 poena šutirajući tricu 7 od 8. Gabe Olaseni imao je 23 poena i 10 skokova za eliminirane Britance.

U Cluju Mađarska i Češka igrali su važan susret koji bi mogao biti odlučujući o prolasku u drugi krug. Ono što je bilo važno za Mađare da je Adam Hanga bio u formi, a ponajviše zbog njegovih 16 poena, Mađari su na poluvremenu vodili 44:33.  Trudili su se Česi približiti u drugom dijelu, ali čvrsti Mađari to više nisu dopuštali  i Mađarska je stigla do slavlja 85:73. Adam Hanga je s 31 poenom, 8 asistencija i 8 skokova predvodio Mađare do prve pobjede na prvenstvu, dok je Lukas Palyza imao 18 poena za Češku.

Belgija i Rusija igrali su drugi susret u Istanbulu. Rusi su kroz cijeli susret imali blagu inicijativu, dok su Belgijci sprječavali njihov odlazak na veću prednost tako što su dobro čuvali Shveda. Međutim, kad god su Belgijanci pokušavali sasvim se približiti, to nisu uspjeli, dok su Rusi pokazivali da mogu pronaći prava napadačka rješenja i s klupe. Kada su u zadnjoj minuti lavovi trenera Castelsa došli do -6, Shved i Vorontsevich bili su precizni s linije slobodnih bacanja i Rusija slavi s 76:67. Alexey Shved je naravno bio prvo ime Rusije s 20 poena i 6 asistencija, dok je Maxime De Zeeuw imao 15 poena za poražene

Do kraja dana nas očekuje susret Rumunjske i Španjolske od 19 i 30 sati te Turske i Srbije od 20 sati.

Photo by: FIBA