EuroBasket 2017: Grčka i Gruzija hvataju zadnji vlak, Mađarska, Turska, Srbija, Njemačka, Finska idu dalje

Idu dani brzo uz EuroBasket.

Srbija je bez većih problema vladala momčad Velike Britanije rezultatom 82-68. Kao i uvijek, autsajderi su se dobro držali kroz prvu četvrtinu sve do zadnjih nekoliko minuta kada je Srbija napravila mali blitz u napadu te je otišla na velikih +11 već u prvoj četvrtini (25-14). Tu prednost više nisu ispuštali do kraja , štoviše povećavali su je svaki put kada im se prilika pružila. Velikoj Britaniji treba pružiti ruku na otporu koji nije jenjavao cijelu utakmicu, ali razlika u kvaliteti je jednostavno bila prevelika. Bogdan Bogdanović opet je zasjao te je susret završio s 18 koševa. Kod Britanaca je najbolji bio Okereafor sa 17 koševa.

Njemačka je izborila drugi krug natjecanja pobjedom nad Italijom rezultatom 61-55. Kao što je primjetno iz rezultata, utakmica nije obilovala koševima što je bilo pogubno za Italiju kojoj jednostavne ne odgovara utakmica na mali broj koševa zbog loše obrane. Međutim, prvo poluvrijeme nam je donijelo izjednačenu borbu – s jedne strane je Belinelli ubacivao dok je s druge strane Voigtmann dirigirao njemačkim sastavom. Na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 29-29, da bi odmah u sljedećoj četvrtini Schroder eksplodirao te odveo Njemačku na +5. U zadnjoj četvrtini nastavila se negledljiva igra u napadu što je najbolje iskoristila Njemačka koja nije u nijednom trenutku dopustila da joj Italija zaprijeti. Schroder je susret završio s 17 koševa, dok je kod Talijana najbolji bio Filloy s 15 koševa. Belinelli se potpuno isključio iz susreta nakon prve četvrtine te je susret završio sa samo 12 koševa (šut 4/22).

Grčka je u velikim problemima. Finska ju je zasluženo nadigrala rezultatom 89-77. Od samoga početka je grčki sastav bio glavom negdje drugdje što je Finska iskoristila da uzme prvu četvrtinu s +9 – 23-14.  Nije svanulo sunce Grčkoj ni u drugoj četvrtini u kojoj se ta prednost povećala na sad već velikih +12. Međutim, Grci nisu pokazali previše interesa te je prednost nastavila vrtoglavito rasti do zadnje dionice ( u jednom trenutku +17!) kada se Grčka napokon uključuje u igru na obje strane terena, ali na svoju žalost ne uspijeva doći dalje od -4. Koponen je igrao na zavidnoj razini danas te je susret završio s 24 koša. Kod Grka je najbolji među najlošijima bio Sloukas s 12 koševa. Ako se Grci žele plasirati dalje, morati će pobjediti Poljsku u zadnjem kolu.

Rumunjska je napokon sebi našla ravnoga, ali nije uspjela doći do pobjede. Mađari predvođeni Hangom ipak su pokazali više te su zasluženo uzeli pobjedu s rezultatom 80-71. Kao po običaju, Rumunji su odlično krenuli u susret, ali kada je ponestalo energije te kada su se rotacije uključile u glavama trenera, Mađarska je bez većih problema preuzela konce igre. Nakon prvog poluvremena je rezultat glasio +6 za Mađarsku (38-32, a nakon treće četvrtine +8 (60-52). U zadnjih deset minuta su Rumunji pokušali sve što su znali, ali dalje od -4 nije išlo. Vojvoda je susret završio s 26 koševa, dok mu je odlično asistirao Hanga koji je utakmicu završio s 26 koševa. Kod Rumunja se istaknuo Mandachea s 24 koša.

Turska je rutinski izborila pobjedu nad Belgijom rezultatom 78-65. Borbena Belgija od samoga je početka bila podređena Turskoj kojoj je pripalo prvo poluvrijeme (40-33). Istina, Belgija je u drugo ušla puno motiviranije i bolje te je u zadnjoj četvrtini uspjela doći i do izjednačenja (64-64), ali Turska je svau nadu ugasila serijom 14-1. Korkmaz se malo trgnuo nakon par utakmica te je susret završio s 14 koševa, dok je kod Belgijanaca najbolji bio Van Rossom s 15 koševa.

Utorak je završio spektakularnom utamicom između Izraela i Gruzije. Svi su bili raspoloženi za igru – od Shengelie do Casspija te je spektakl mogao započeti. Igralo se poen za poen uz pokoju manju seriju te su Izraelci bili za nijansu bolji u prvoj četvrtini (22-21). U drugoj četvrtini ista priča te se tako na odmor otišlo s plus dva za Izrael (49-47). U drugome poluvremenu činilo se da će Izrael pobjeći s pobjedom u trenucima kada je imao po deset koševa razlike, ali Gruzija je svaki put uspjela vratiti utakmicu u egal. Završnica susreta je bila odgovarajuća za jednu ovakvu utakmicu.

Minutu prije kraja Mekel zabija za +1 Izraela na što odgovara Dixon tricom. Casspi s druge strane ubacuje dvojku za izjednačenje da bi potom sve završilo blokadom Casspijom na Pachuliji za odlazak u produžetke. Produžetke u kojima je Gruzija pregazila Izrael s 15-2 te je tako uzela važnu pobjedu rezultatom 104-91. Shengelia je usret završio s 25 koševa, dok je Mekel zablistao s 23 koša.

Sutra nas tako čeka rasplet događaja u grupi A gdje će se četvrti putnik odlučiti utakmicom između Grčke i Poljske. Još ćemo izdvojiti utakmice između Slovenije i Francuske te Gruzije i Italije. Ako Gruzija pobjedi, ide dalje. Ako izgubi, mora čekati susret između Ukrajine i Izraela te navijati za Izrael.

Photo by: FIBA