EuroBasket 2017: Češka i Rusija utišale domaćine

Drugi dan EuroBasketa je iza nas.

Češka je odličnim drugim poluvremenom otpuhala Rumunje te je tako svoju europsku kampanju započela pobjedom. Izgledali su Rumunji odlično na početku utakmice. Nošeni atmosferom, sve im je ulazilo te se činilo da će se Česi itekako morati namučiti za uzeti pobjedu. Međutim, Rumunji su uspjeli potrajati samo prvo poluvrijeme. Češka je treću četvrtinu otvorila serijom 14-3 te je tako uspjela više manje pretvoriti susret u jednosmjernu ulicu. Pred zadnju četvrtinu Češka je uspjela izgraditi prednost od velikih 15 koševa koju je bez problema održala do kraja susreta za konačni rezultat 83-68. Titulu igrača utakmice je očekivano uzeo Tomas Satoransky koji je susret završio s double-double učinkom – 20 koševa i 13 skokova. Kod Rumunja je najbolji bio Vlad Moldoveanu s 24 koša.

Rusija je u drugoj utakmici večeri u vrlo napetoj završnici uspjela srušiti Tursku rezultatom 76-73. Na krilima Mozgova i Šveda Rusija je od samoga početka preuzela konce igre te s njima i samo vodstvo koje je skoro cijelo vrijeme bilo na njenoj strani. Prva četvrtina pripala je Rusiji (20-15), da bi se onda u drugoj Turci uspjeli približti na -3 do kraja poluvremena, ponajviše zahvaljujući neopreznoj igri Alekseja Šveda koji je gubio lopte kao na traci. Treća četvrtina nije nam ponudila ništa novo. Svaki put kada se činilo da će Turska napokon uzeti vodstvo, Rusi bi im ponovno pobjegli. Tako se u zadnju četvrtinu ušlo s +4 za Rusiju.Nedugo nakon ulaska u zadnju četvrtinu je Turska napokon došla do toliko željenoga vodstva – Guler je zabio za 58-78 Turske.

Od tog trenutka pa sve do kraja susreta igralo se koš za košem. Nijedna strana nije popuštala sve do zadnje minute kada Šved ubacuje važnu tricu za 72-68 Rusije. Korkmaz u sljedećem napadu gubi loptu što je ubrzo rezultiralo s dva nova slobodna bacanja za Fridzona koji ih oba ubacuje za velikih +6 (68-74) Rusije 12 sekundi prije kraja te tako stavlja točku na i susretu. Do kraja su obje momčadi još uspjele zabiti svoje počasne koševe.

Aleksej Šved bio je najbolji igrač Rusije s 22 koša i 4 asistecije. Svakako još treba izdvojiti i Timofeja Mozgova koji je susret završio s 20 koševa i 9 skokova. Kod Turske je spektakularan bio Cedi Osman s 28 koševa, 7 skokova i 4 asistencije. Nažalost, to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Sura nas očekuje čak 12 utakmica. Tako je, dobro ste čuli – 12 utakmica. Kao najzanimljivije bi definitivno izdvojili sljedeće susrete: Grčka – Francuska, Rusija – Srbija te Finska – Slovenija

Poredak:

Skupina C:

1. Španjolska 1-0 (+39)
2. Češka 1-0 (+15)
3. HRVATSKA 1-0 (+9)
4. Mađarska 0-1 (-9)
5. Rumunjska  0-1 (-15)
6. Crna Gora 0-1 (-39)

Skupina D:

1. Belgija 1 – 0 (+13)
2. Srbija 1 – 0 (+8)
3. Turska 0 – 0
4. Rusija 0 – 0
5. Latvija 0 – 1 (-8)
6. Velika Britanija 0 – 1 (-13)