Deveti dan Rio 2016

thompsonU posljednjem petom kolu u skupini A reprezentacije su samo osigurale svoje prijašnje pozicije, no ponovo smo mogli svjedočiti zanimljivim utakmicama.

Košarkaši SAD-a nadali su se uvjerljivijoj pobjedi protiv Francuza nakon što su jedva dobili Australce i pogotovo Srbe, a bilo im je sigurno lakše kad su čuli da Tony Parker neće zaigrati. No mukama Amerikanaca nije bilo kraja. Francuska je bolje krenula u utakmicu, i Amerikancima je trebalo do kraja prve četvrtine da se ustale u vodstvu zahvaljujući pogocima Georgea i Derozana. Ono što opet nije pošlo za rukom SAD-u je prelomiti utakmicu, a u tome su bili tako uspješni u dosadašnjem mandatu Krzyweskog. Obrambene snage SAD-a individualno gledano su strašno moćne, ali timski to zasada izgleda dosta loše te će tu Amerikanci morati dosta poraditi za knock-out fazu. Francuski igrači lako su se šuljali SAD-u pod koš te dolazili do laganih poena kojima su ostajali u utakmici. Međutim, Amerikanci uvijek pronalaze način za zabiti, a ovoga puta njihov junak je bio Klay Thompson koji ih je odveo do najvećeg vodstva od 16 razlike u trećoj četvrtini.

Ni tada se Francuzi vođeni odličnim Thomasom Heurtelom nisu dali, a tricom Mickela Gelabala 6 minuta prije kraja dolaze na -3. Ali na kraju su ključne bile trice Anthonyja te napadački skokovi Cousinsa koji vode Amerikance do konačne pobjede od 100:97. Francuskih 97 koševa  SAD-u je najviše što su oni dali na ovome olimpijskome turniru.

Klay Thompson imao je 30 poena u koje je ugradio 7 trica, a Kevin Durant je skupio 17 poena, 6 skokova i 4 asistencije. Thomas Heurtel bio je blizu triple-double učinka s 18 poena, 8 skokova i 9 asistencija, a 18 poena zabilježio je i Nando de Colo.

Australija je svoj nastup u skupini zaključila četvrtom pobjedom, ovoga puta protiv Venezuele. Australci su ovoga puta u potpunosti odmorili Millsa, a naravno manje minuta su imali i ostali bitni igrači Boomersa. Kako je Venezuela bila još uvijek u igri za prolazak, dali su sve od sebe i bili u korak s Australcima do poluvremena, ali poslije više nisu mogli te je Australija pobijedila s rezultatom 81:56. Chris Goulding bio je najefikasniji kod Australaca s 22 poena, Ryan Broekoff imao je 10 poena i 8 skokova, a kod Venezuele prvo ime je bio Anthony Perez s 12 poena i 3 skoka.

Srbija je također uvjerljivo završila nastup u grupi, a protivnici su bili Kinezi. Dok je prva četvrtina je bila relativno neizvjesna, sve ostalo bilo je u znaku Srbije koja je odmarala ključne igrače pa Raduljica i Teodosić nisu započeli utakmicu. Na kraju, pobjeda od 94:60 za Srbiju.Bogdan Bogdanović je bio najbolji strijelac Srbije s 19 poena, a tome je dodao i 5 skokova, dok je odličnu all-round utakmicu odigrao je Nikola Kalinić s 15 poena, 5 skokova, 4 asista te 3 ukradene lopte. Yi Jianlin zaključio je svoj odličan individualan nastup u Riju s 20 poena.

Ekipe koje ulaze u četvrtfinale redom su: SAD, Australija, Francuska i Srbija, a svoje protivnike iz zamršene skupine B još nitko ne zna, nego će tek saznati nakon današnjih susreta.

Potez dana – Kyrie Irving & Kevin Durant

Čak i kada padaju na parket, Amerikanci rade highlightse. Maestralno

Photo by: FIBA