Crna Gora – Nema lijenosti kad se igra košarka!

Crnogorci su sudjelovali na 2 Eurobasketa, 2011. I 2013, ali se nisu baš proslavili i imaju ukupno samo 3 pobjede na 2 prvenstva. 2015.su iznenađujuće izostali sa Eurobasketa, iako su imali vrlo dobru reprezentaciju.

Imaju je i ove godine. Osobito je impresivna njihova unutarnja linija. Njihov najbolji igrač je Nikola Vučević iz Orlando Magica koji je i tamo jedan od najboljih igrača (14, 6 poena i 10,3 skokova), centar sa profinjenom tehnikom i solidnim šutem sa poludistance.

Mala smo država, ali imamo veoma dobru reprezentaciju. Naš roster bit će pun talentiranih igrača i mislim da možemo pokazati velike stvari na EuroBasketu  – govori Vučević u najavi prvenstva.

Poziciju 4 puniti će Bojan Dubljević iz Valencije, još jedan dobar napadač, a alternacija na obje centarske pozicije je Marko Todorović, igrač Himkija. Na poziciji playa je jedan od boljih Amerikanaca u Europi Tyrese Rice iz Barcelone (prvak Europe sa Maccabijem), lijevoruki šuter za 3 poena i igrač tempa,  koji je dosta oscilirao u igri ove sezone. Njegova alternacija će biti Nikola Ivanović, mladi igrač Budućnosti, kojemu su prognozirali zvjezdanu karijeru, ali to nije zasada ostvario.

Vanjsku liniju pune iskusni Suad Šehović, Vladimir Mihailović i Nemanja Vranješ, te nadolazeća zvijezda (još jedan igrač madridskog Reala) Dino Radončić. Sa klupe ih vodi legendarni trener Bosne, reprezentacije Jugoslavije, Italije i Turske Bogdan Boša Tanjević, sigurno jedan od najboljih trenera i ljudi sa ovih prostora. Ako netko zna motivirati svoju ekipu da da i više od svojih mogućnosti, to je Boša Tanjević.

Crnogorci su u pripremama izgubili 5 utakmica, ali od jakih protivnika (Grčka, Srbija, Turska, Italija, Francuska) i dobili samo Belgijance, ali na krilima uspjeha svojih kadeta i prve medalje za crnogorsku košarku (srebro na U-16 Eurobasketu u Podgorici) igrat će i u uvodnoj skupini u Cluju.

Oduševljen tim uspjehom je i kapetan seniora Bojan Dubljević koji u uspjehu kadeta vidi inspiraciju za EuroBasket pred njima: Sada je naš red da napravimo odličan posao u Rumunjskoj i Istanbulu te pokloniti dobre sportske trenutke našim sunarodnjacima(…) Crna Gora može biti jedna od ekipa koja će najviše iznenaditi na turniru.

Vrlo ozbiljna reprezentacija na koju valja računati, osobito ako Tyrese Rice bude „pod kontrolom“, a Vučević i Dubljević budu dominirali u reketu.


Crna Gora – skupina C (Španjolska, Hrvatska, Rumunjska, Mađarska, Češka)

FIBA renking – 72.mjesto

Prognoza: Osmina finala

Roster(15 igrača):

PG: Tyrece Rice – Nikola Ivanović – Nikola Pavličević – Milutin Đukanović
SG: Suad Šehović – Vladimir Mihailović – Nemanja Vraneš – Javonte Green
SF: Nemanja Đurišić – Dino Radončić
PF: Marko Todorović – Danilo Nikolić
C : Nikola Vučević – Bojan Dubljević – Filip Barović

Photo by: FIBA