Češka – Satoransky i ostaci ostataka

Bivša Čehoslovačka bila je moćna reprezentacija sve negdje do sredine 80-tih. Imala je 12 medalja sa europskih prvenstava, doduše samo 1 zlato i to iz daleke 1946. Zadnja medalja datira iz 1985.kada su bili srebrni iznenadivši u 4-finalu reprezentaciju bivše Jugoslavije (poznato prvenstvo kada je tada trener, pokojni Krešo Ćosić na prvenstvo išao sa 9 krilnih igrača J, Krešo kralj!). Na prošlom Eurobasketu bili su na odličnom 7.mjestu pobijedivši u 8-finala našu reprezentaciju.

Na ovom Eurobasketu biti će jako oslabljeni. Nema im najboljeg igrača Jana Veselog koji propušta prvenstvo radi vjenčanja i odmora (?!), a zbog ozljeda nema ni Amerikanca Schilba, centara Balvina i Bende, Pumprle i Houške. Sve će biti u rukama talentiranog visokog playmakera Washington Wizardsa Tomaša Satoranskog.Ostatak vanjske linije pune mahom igrači iz češke lige, među kojima je i veteran Jiri Welsh iza kojega su brojne velike utakmice, zatim iskusni Hruban, te solidni igrači Palyza i Bohačik. Ispod koša imaju dosta mladih igrača od kojih pažnju treba obratiti na Martina Peterku koji igra za najbolji češki klub Nymburk. Tu su još i iskusniji Patrik Auda i Martin Križ. Češku vodi Izraelac Ronen Ginzburg koji je na njohiovoj klupi od 2013. Kao i svi izraelski treneri taktika je njegov „forte“, ali opet će sve biti u rukama Satoranskog.

Međutim, unatoč svim problemima njihov izbornik vjeruje u dobar rezultat na prvenstvu: “Izostanak Veseloga je bilo neugodono iznenađenje za nas. Međutim, mi još uvijek imamo igrače poput Satoranskog, Welscha i Hrubana. Situacija nije idealna za nas, ali iskoristiti ćemo sve što nam se bude ponudilo.”

Česi su atletski dobri, ali nisu vrhunski šuteri, nije to ni Satoranski i ako ih se svede na 5:5 košarku, imati će problema. U pripremnim utakmicama imaju omjer pobjeda i poraza 2:6, i nisu baš neka oklada za visoki plasman. Biti će sretni ako prođu skupinu.

ČEŠKA – FIBA ranking: 42.mjesto

Grupa C. Hrvatska, Španjolska, Češka, Crna Gora, Rumunjska, Mađarska

Prognoza: peto mjesto u skupini

Momčad:

PG: Tomas Satoransky – Jakub Sirina – Petr Safarcik – Petr Safarcik
SG: Jiri Welsch – Jaromir Bohacik – Tomas Kyzlink – Michael Mares
SF: Vojtech Hruban – Lukas Palyza – Filip Havada – David Skranc
PF: Patrik Auda – Martin Kriz – Kamil Svrdlik – Martin Peterka
C:  Adam Pechacek – Dalibor Fait – Pavel Grunt – Filip Petruzela

Photo by: FIBA