Briljantna Slovenija novi je europski prvak!

Finale EuroBasketa donijelo je zaista odličnu košarku, no na kraju mjesta ima samo za jednog pobjednika, a to je nevjerojatna Slovenija koja je na krilima MVP-a Dragića zaključila prvenstvo s 9-0 omjerom na EuroBasketu.

Utakmica je krenula u tijesnoj borbi reprezentacija – Murić je s 5 poena poveo Sloveniju do 5:2, ali Kuzmić i Mačvan polaganjima i Marjanović bacanjima onda vode Srbiju na 10:7. Prodorima je probleme Slovencima stvarao Bogdanović, a uspjeli su Srbi uspostaviti inicijativu u reketu i izboriti 6 bacanja više od Slovenaca čime su uspjeli držati to rano vodstvo. Dragić i Prepelič držali su priključak svojim šutevima, a nakon 10 minuta je 22:20 za Srbiju.

Randolph je s 5 poena i ukradenom loptom doveo Sloveniju nazad u vodstvo na startu druge dionice, da bi Srbija uzvratila tricom Birčevića. Imaju Slovenci odgovor – trica Prepeliča i fantastično zakucavanje Dončića tjeraju Deželu na +4, ali i Đorđevića na timeout. No to nikako nije pomoglo – Dragić s 6 poena zaredom pa Prepelič s novom dalekometnom tricom vode svoju ekipu na prvu dvoznamenkastu prednost(41:30). Vratili su se Srbi na -5 na pogon rezervnih snaga(Gudurić-Lučić), ali maestralni Dragić bio je u zoni – opet je imao svoju seriju, ovaj put položio je, zabio dvije trice i dvicu zaredom čime je odveo Sloveniju na odmor s 56:47.

Kako je Dragić završio, tako je i krenuo u nastavak – novom tricom poveo je Slovence na +12. I kad je stagnirao slovenski napad, Srbi to nisu dobro koristili, no ipak su imali sreće u nesreći Luke Dončića. Nije bio toliko raspoložen čudesni 18-godišnjak danas, a nakon udarca u koljeno sredinom četvrtine morao je izaći s parketa. Tada nije na terenu bilo ni Dragića, a Srbija se pak bez Bogdanovića odjednom približila na -2. Srbija je radila teški nered ispod koša Slovencima, ali kao X faktor ukazao se Randolph koji je s 2 blokade dao svojoj momčadi potrebnu obrambenu prisutnost. Dragić i Bogdanović vratili su se u igru i krenuli s međusobnim nadmetanjem, a ovo fantastično finale ušlo je u zadnju dionicu s 71:67 vodstvom Slovenije.

Blažić i Nikolić odradili su svoju ulogu na startu posljednje četvrtine kada su s 6 poena odveli Slovence na +7 usprkos agresivnoj srpskoj obrani. Tada je malo stao Dragić koji je zaredao s promašajima, dok su Srbi s par lakih poena razbili obranu protivnika i došli na pola koša zaostatka. Mačvan je zatim zabio za vodstvo Srbije, no Prepelič je novom ludom tricom vratio na slovensku stranu. Ipak, Dragić je nakon puno pogrešaka i očitog pada(problemi s listom) morao izaći van pa je tako Slovenija bez svoje dvije zvijezde, jer je Dončić bio izgubljen za ostatak susreta, morala ući u zadnje 3 i pol minute. Randolph i Prepelič iskočili su kao ofenzivne opcije u tom trenutku te su oni bili ti koji su održali Sloveniju na +2, dok je Kuzmić promašio dva bacanja i time vodstvo za Srbiju.

Napadački skokovi su pak bili od životne važnosti od Srbije, ali trice Bogdanovića i Mačvana nisu ušle za njih pa u sljedećem napadu odlični Randolph s dva poena ima ključeve za +4 vodstvo. Bogdanović je kao pravi vođa krenuo u realizaciju onda za Srbe, ali blokira ga Vidmar! A onda je uslijedilo luda zadnja minuta koja je na kraju odvela Sloveniju do zlata: Prepelič je zatim iznudio tri bacanja, zabio je dva, Bogdanović je ponovno oprobao tricu i ponovno promašio, Randolph zakucavanje pokušavao sve zaključiti, ali promašio, no hvataju Slovenci skok, a Nikolič zabija bacanja za +8, potvrdu velikog slavlja i prvo zlato Slovenaca! Na kraju je sve završilo pobjedom 93:85 za Sloveniju.

Prva medalja pa zlato za Sloveniju,a do toga ih je vodio fantastični Goran Dragić koji je apsolutni igrač utakmice iako je morao zbog ozljede izaći kada se utakmica lomila. Zaključio je susret s fantastičnih 35 poena, 7 skokova i 3 asistencije.  A da na kraju zbog svojih ozljeda ne žale Dragić i Dončić, pobrinuo se Klemen Prepelič s 21 poenom i 4 skoka, ali i Anthony Randolph s 11 poena, 4 skoka i 3 blokade koji su bili najbolji kad je najbitnije. Bogdan Bogdanović zabio je 25 poena te dodao 5 asistencija i 4 skoka, ali nedovoljno da njegovi odu doma pjevajući s ovog 40 izdanja EuroBasketa koji je tako došao svome kraju.

Goran Dragić s 22.6 poena, 5.1 asistencijom i 4.4 skoka očekivano je MVP prvenstva, dok mu društvo u prvoj petorci turnira prave Aleksey Shved, Bogdan Bogdanović, Luka Dončić i Pau Gasol.

Photo by: FIBA