Brazil- Doma je sve lakše

neneKao i u svakom sportu pa tako i u košarci , domaćini Igara su ozbiljno shvatili zadatak te se u Riju cilja na velike domete. U rosteru Brazilaca su svi najjači, ali ipak nema Tiaga Splittera koji je oporavlja od ozljede zbog koje ga nije bilo cijele sezone na NBA parketima. Naravno da ozljeda ponajboljeg igrača reprezentacije šteti Brazilcima , no oni i dalje vjeruju da mogu do podija pred svojim navijačima i tako prvi put ugrabiti medalju na Olimpijskim igrama od bronce 1964.

 

Poziciju jedinice kod ove momčadi pokrivat će ovosezonski NBA rookie igrači Marcelo Huertas i Raulzinho Neto. Huertas je imao sezonu uspona i padova u Lakersima obilježenu nekim smiješnim i nejasnim potezima, ali i briljatnim asistencijama i drugim atrakcijama te se Brazilci nadaju da će popularni Marcelinho svojom lucidnošću nositi ipak više koristi nego izgubljenih lopti. Raulu Netu se s druge strane može više povjeriti šut iza linije od tri poena jer to Huertasu nije jača strana( slični playmakerski duo kao i kod Španjolaca). No ovdje će Brazilcima ipak još faliti  sad već standardni naturalizirani bek reprezentacije, Larry Taylor. Njegovo mjesto zauzeti će povremeni reprezentativac i član španjolske Baskonije Rafa Luz. Beka šutera igrati će igrač s dugim NBA iskustvom Leandro Barbosa koji bez obzira na godine, svake sezone uspijeva postizati solidne brojke te će opskrbiti svoju reprezentaciju s poenima izvana. Zamjena mu je Vitor Benite, kojemu je forma nešto pala otkad je iz Brazila prošle godine prešao u španjolsku Murciju, pa će zato važnu ulogu opet vjerojatno morati preuzeti 36-godišnji Alex Garcia, legenda brazilske lige i njen MVP 2015.

 

Još jedan odličan igrač domaće lige (ovogodišnji MVP) je Marquinhos Viera, koji bi trebao biti prvi izbor na niskom krilu. Društvu MVP-a brazilske lige pridružuje se njegov kolega na poziciji Guilherme Giovannoni. Visoke pozicije su u ovoj generaciji brazilskih košarkaša uvijek dobro popunjene. Bitno je napomenuti da dva prethodno spomenuta igrača mogu igrati i krilnog centra što daje mnogo opcija u postavi petorke  izborniku Rubenu Magnanu. Dvoje igrača koji teško da će igrati zajedno su NBA iskusnjare Nene Hilario i Anderson Varejao. Definitivno da nije pogreška u nekim dijelovima utakmice staviti ih na jednu i drugu visoku poziciju jer donose napredak u skok igri i obrani, no ipak su to već igrači u godinama, tromi i nesposobni pogoditi vanjski šut što bi druge ekipe znale iskoristiti. Tako će Varejao vjerojatno biti zamjena Neneu, a tu je još član Real Madrida Augusto Lima. Još jedan visoki, Rafael Hettsheimer, će zbog popunjenosti na centru minute vjerojatno dobivati na četvorci.

 

Brazilci imaju vrlo iskusnu momčad, a s time i najstariju na OI. Radi se o igračima koje već znaju mučiti ozljede pa je upitna njihova izdržljivost tokom napornog olimpijskog turnira te se Magnanu  može zamjeriti nepozivanje mladih snaga kojih Brazil zasigurno ima. No to je opravdano sa strane da su većina tih igrača imala slabu minutažu ove sezone, a i većinom se nalaze na već gusto popunjenim pozicijama (centri Nogueira i Felicio ). Tako se Magnano odlučio na već provjerene snage, a svi zajedno znaju da trebaju iskoristiti priliku jer se Igre ne igraju uvijek na njihovom terenu . Uz vjetar u leđa s tribina koji će im dati, Brazilci se nadaju da će i košarkaši konačno pridodati mjesto na podiju sigurno bogatom opusu domaćih medalja u Riju.

P.S:Varejao će zbog ozljede leđa ipak propustiti Igre, dok će ga zamijeniti centar Bullsa Cristiano Felicio

Photo by : FIBA