Boris Diaw: Cilj je uvijek isti. Medalja!

Pomlađena Francuska i dalje visoko cilja.

Iskusni Boris Diaw je za Fibine službene stranice podijelio svoja razmišljanja o nadolazećem EuroBasketu.  Krilnom centru ovo će biti osmi nastup na EuroBasketu, ali to u njemu ne umanjuje glad za medaljama:

“Ja svako natjecanje igram s istom razinom motivacije. Uvijek želim pobjediti. Ove godine imamo opet isti cilj: osvojiti medalju!”

Francuska će nakon dugo vremena nastupiti na europskoj smotri bez Parkera, Gelabalea te Pietrusa koji su se odlučili za reprezentativnu mirovinu. Kao jedan od rijetkih preostalih veterana u momčadi, sada je na Diawu da bude vođa ove ekipe u kojoj bi sada uzde momčadi gotovo sigurno trebali preuzeti de Colo te Fournier.

“Ovoga ljeta ima manje veterana te ljudi koji su imali sličnu ulogu u momčadi kao i ja, ali to ne znači da nemamo igrača koji mogu popuniti upražnjena mjesta. Naprimjer Nando de Colo koji s nama igra zadnjih deset godina. Neki igrači točno znaju kako sve funkcionira te ćemo zajedno pomoći novim igračima da se što prije uklope u novu momčad.”

Unatoč brojnim izostancima (Gobert, Batum) te ozljedama (Causuer, Luwawu) Diaw želi zadržati Francusku u vrhu europske košarke. Zna da to neće biti lak zadatak s obzirom na kvalitete reprezentacija Staroga kontinenta, ali dokle god bude nosio dres Les Bluesa, Diaw neće dati ništa manje od maksimuma na terenu:

Nastupati na internacionalnome nivou nikad nije lako. Ja nisam nikad došao na pripreme Les Bluesa te u sebi pomislio “Da, ovo će biti lagano te ćemo osvojiti što trebamo“. Uvijek ima puno ekipa koje mogu osvojiti naslov prvaka. Mi ćemo morati igrati najbolje što znamo ako želimo imati uspješan turnir. Naš cilj je uvijek isti, mi samo želimo nastaviti osvajati medalje. Zadnjih nekoliko godina smo svima pokazali da se možemo natjecati na najvišem nivou košarke te sada i želimo ostati na njemu.”

Francuska je uvijek bila i ostala favorit za medalju. Međutim, njen sastav prošaran ozljedama i izostancima ove će godine sigurno imati teži zadatak u ostvarivanju svojega cilja. No, ako se pita Diawa, jedno je sigurno: srce će u svakoj utakmici biti ostavljeno na terenu od strane Francuza.

Photo by: FIBA