BiH, Slovenija i Crna Gora uspješne u 5.kolu kvalifikacija za EuroBasket2017.

Sinoć, 14 rujna igralo se 5.kolo kvalifikacija za EuroBasket2017. Naši susjedi su bili više, a neki manje uspješni. Dok su Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Slovenija slavile, Makedonija, Kosovo i Albanija se nisu proslavile. No ni u ostalim utakmicama napetosti nije nedostajalo.  Završno s ovim 5.kolom već znamo da su se Belgija, Rusija, Slovenija, Crna Gora i Mađarska plasirale na Eurobasket 2017.

1000Slovenci su kao domaćini u prepunoj Stožice Areni nadmoćno slavili nad reprezentacijom Bugarske rezultatom 85:63.  Ovom utakmicom Slovenija se plasirala na EuroBasket 2017. Ovim putem ujedno čestitamo našim susjedima na ovom uspjehu.  Susjedi u utakmici nisu baš sigurno krenuli te su prvu četvrtinu izgubili 16:21. No već su se u drugoj probudili te su preuzeli vodstvo, a u trećoj su se Bugari činili nemoćnima jer je Slovenija slavila rezultatom 69:35. Sjajna igra susjeda nastavila se i u posljednjoj četvrtini. Najbolji igrač među Slovencima i to bez premca pokazao se Goran Dragić sa 17 poena. No spomenimo još i sjajnu igru Gašpera Vidmara. Jason Washburn je Bugare držao u igri, a postigao je jedan poen više od Dragića tj. 18 poena.

Bosna i Hercegovina je u tijesnoj pobjedi slavila nad Š
vedskom
u Stockholmu rezultatom 76:78. Ovo je nažalost, za nama drage Zmajeve Pirova pobjeda jer su ispali iz šanse za plasman na EuroBasket2017. Za Zmajeve je ovo bio vrlo dobar meč, pokazali su svoju kvalitetu i tokom cijele utakmice parirali Švedskojpfuos9pzjkssvbd4rm56ew
. Iako je BiH utakmicu započela porazom u prvoj četvrtini, u sljedećoj je preuzelo vodstvo koje do samog kraja nije ispuštala iz ruku. (16:14, 19:23, 23:23, 18:18) . Najbolji među Zmajevima bili su Nurkić s čak 21 poenom, a najefikasniji Šveđani bili su BorgMassamba s 14 poena.

Jedan od napetijih mečeva u 5.kolo kvalifikacija bio je onaj između Nizozemske i Danske. Nakon četiri četvrtine pobjednika još nije bilo pa se otišlo u produžetke. Na kraju si ipak Nizozemci uvjerljivo slavili rezultatom 98:88. Danska je odlično krenula u igru te je u prve tri četvrtine vodila. Kako je igra odmicala kraju domaćini Nizozemci su se sve više dizali te su u četvrtoj četvrtini uspjeli izjednačiti i na kraju uvjerljivo slavili nakon produžetaka.

Spomenimo još i da su Mađari uspjeli izboriti pobjedu protiv Luksemburga rezultatom 65:68. Time su osigurali plasman na EuroBasket2017. Ovo je iznimno velik uspjeh za Mađare.  Ako se dobro sjećamo Mađarska je zadnji puta na ovakvom natjecanju sudjelovala davne 1999.godine.

Nakon ovog petog kola saznali smo da su Belgija, Rusija, Slovenija, Crna Gora i Mađarska sigurne putnice. Ali pobjednika još nestrpljivo čekamo u skupini B gdje Nizozemska ima 4-1, a Njemačka 3-2, igraju međusobno prekosutra  u 6.kolu u Leidenu, Nijemci za prvo mjesto moraju slaviti sa više od +4. Lako moguće da Nijemci iznenade i izbore plasman. Pobjednik u skupini D gdje su čak tri momčadi u igri za prvo mjesto (Poljska, Estonija, Bjelorusija) još nije siguran, a u posljednjem kolu igraju Portugal i Bjelorusija te Estonija i Poljska. Svi željno čekamo rasplet ovih kvalifikacija.

Detaljan pregled svih rezultata utakmica igranih u 5. kolu možete vidjeti na: službenoj stranici

Photo by FIBA

Sljedeće kolo na rasporedu je 17.rujna.