Bender: Medalja je naš cilj na EuroBasketu

Hrvatski igrač Dragan Bender, koji igra za Phoenix Sunse u NBA ligi, trenutno je na oporavku nakon operacije nožnog zgloba, a na parkete bi se trebao vratiti za otprilike mjesec dana. Prije operacije dao je intervju je za službenu stranicu FIBE o izazovima s reprezentacijom, nadolazećem EuroBasketu te prvoj sezoni u NBA-u.

Je li tvoj cilj igrati na EuroBasketu 2017 ?

Da, definitivno. Igrao sam u mlađim selekcijama hrvatske reprezentacije i uvijek se borio za medalju. Sada želim ponovno doživjeti tu atmosferu i kompetitivnost koju osjećaš kada dođeš u kasniji dio turnira, odnosno kad se približiš borbi za medalju.

Hrvatska se nakon razočaravajućeg EuroBasketa 2015. vratila na scenu u velikom stilu osvojivši turnir za kvalifikacije na OI u Riju gdje je osvojila 5.mjesto , a sve pod vodstvom izbornika Ace Petrovića. Što misliš o igračima hrvatske ekipe ?

Prije svega, mislim da sad imamo jako mladu ekipu. Gledajući prošlu godinu,  igrači su napravili fantastičan posao s trenerom, igrali su odlično. Svima su pokazali da Hrvatska može igrati na najvišem nivou i biti odličan nacionalan tim. Sa svim mladim dečkima koji dolaze, morat ćemo raditi više rotacija kako bi dodali njihovu energiju na parket. Dario Šarić i Bojan Bogdanović imaju odlične sezone zasad i oni će biti naši lideri u reprezentaciji. Svi mladi igrači, uključujući mene, će samo pratiti njih i učiniti sve što trebamo na terenu kako bi dobivali utakmice. Imamo odličnu budućnost te mislim da će svi igrači biti zaista uključeni u reprezentaciju i željeti joj pomoći. Također, bit ćemo odlična obrambena ekipa sa svim visokim igračima koje imamo. Veselim se igranju s tim dečkima i cijelom našom momčadi.

Kada pričamo o mladim igračima, ti si dio 1997. generacije, koja je nakrcana talentom. Tu su uz tebe Ivica Zubac i Ante Žižić, dok je Marko Arapović samo godinu dana stariji. Što misliš o nadolazećim velikim natjecanjima za Hrvatsku ?

Sjajna budućnost je pred nama. Moramo se držati zajedno i naporno raditi na isti način kao i dosad. Svi ti mladići su sjajni. Žižić je izabran prošle godine na NBA draftu te ima izvrsnu sezonu u Europi. On će biti u NBA-u sljedeće godine i zbilja se veselim tome. Imati toliko mladih talenata koji mogu igrati na seniorskoj razini je vrlo dobro za reprezentaciju. Bit će zabavno u budućnosti, to je sigurno.

Koji su planovi Hrvatske na EuroBasketu 2017., gdje igrate u grupi C u Cluj-Napoci protiv Španjolske, Crne Gore, Češke, Rumunjske i Mađarske ?

Osvojiti medalju na ovakvoj vrsti natjecanja je naš cilj. Moramo se radovati prvenstvu, pobijediti što više utakmica i staviti sebe u poziciju u kojoj možemo osvojiti medalju. Hrvatska je sjajna košarkaška nacija i ima isto tako sjajnu povijest osvajanja medalja. Ta uspješna vremena vratit će se uskoro, siguran sam u to.

Došao si u NBA i Phoenix Sunse nakon što nisi igrao puno u Maccabi Tel Avivu u 2015./16. sezoni. Što se dogodilo u Izraelu ?

Zadnja godina bila je drukčija za mene zbog jednostavnog razloga: počeli smo gubiti utakmice. Za velike ekipe poput Maccabija, kada počneš gubiti utakmice sve se mijenja za mlade igrače. Ekipa se bori za titulu te želi biti konkurentna u europskim natjecanjima, pa je teško za mlađe momke imati minutažu kada klub nije u dinamici dobivanja utakmica. Ovdje u Phoenixu imamo mladi tim i ja dobivam minute. Osoblje i treneri uvijek pokušavaju naći neku minutažu za nas mlađe.

U prosjeku igraš 13 minuta u utakmici ove sezone. Smatraš li da se stvari dobro razvijaju i pomaže li ti sve to razviti svoju igru ?

Osjećam se dosta dobro zasad. Učim kad dobijem minute na terenu, popravljam se u obrani i svemu ostalom. Radi se o drugačijem stilu nego što sam navikao u Europi. Igrači su drukčiji i to čini samu igru različitom. Zasad mi se jako sviđa.

Photo by:FIBA

Izvorni intervju: FIBA EuroBasket