Basket burza: Shengelia (zasad) u Baskoniji, Spursi opet kupuju po Europi

Basket burza nastavlja biti nemirna kao i uvijek.


Shengelia, Baskonia i Real Madrid

Baskonia i iskusni Gruzijac uspjeli su dogovoriti trogodišnje produženje ugovora. Shengelia je bio fenomenalan ove sezone na svim frontama. U španjolskom prvenstvu je imao prosjek od 10,5 koševa i 4,8 skokova, dok je u Euroligi imao još bolju statistiku: 10,8 koševa (54.2% za tricu!) i 4,2 skoka. Međutim, iako je naizgled Baskonia osigurala usluge Shengelije postoje velike sumnje da će Shengelia sljedeće sezone ipak nositi neki drugi dres, točnije, dres Real Madrida. Tako da ovo produženje ugovora svoju jedinu svrhu ima u tome da se Baskonia naplati. No, sve su opcije još otvorene. Sam Shengelia je čak rekao da se želi vratiti u NBA. Na kraju dana, sve će ovisiti o tome tko će dati najbolju ponudu.


Trenerske križaljke

Barcelona je napokon i službeno potvrdila prekid suradnje o čemu smo već davno pisali. Naravno, među prvim imenima koja su iskočila je bio David Blatt što nas dovodi do drugoga europskog košarkaškog giganta, Maccabi Tel Aviva. Izraelski klub ponudio mu je trogodišnji govor vrijedan 3,9 milijuna dolara. To je manje nego što je zarađivao u Darušafaki, ali sigurno nije za bacit. Međutim, Blatt će prije nego što odgovori na njihov upit još pričekati da dobije nekoliko ponuda (potajno se nadajući povratku u NBA). Od ostalih važnijih vijesti iz trenerskog svijeta, Pinar Karsiyaka ostala je bez usluga bosanskoga stručnjaka Nenada Markovića koji je odlučio napustiti klub.


Blitz malih, ali potencijalno velikih vijesti

Sacramento Kingsi spremni su dati svoju kombinaciju pickova kako bi se popeli za koje mjesto više. Razlog? Misle da De’Aaron Fox neće pasti na peto mjesto drafta, a Vlade Divac ne želi razmišljati  o nikome drugome doli njemu.

Adam Hanga je slobodni agent ovog ljeta te su Spursi prvi u redu da ga potpišu. Hanga je odigrao solidnu sezonu za Baskoniu (10,5 koševa, 4,4 skoka) u kojoj je pokazao svoje liderske vještine. Hanga je bio izabran već davne 2011. godine na draftu te je napokon došlo vrijeme da se okuša u NBA-u, gdje će sigurno biti od velike pomoći s klupe.

Aaron Doornekamp potpisao je produženje ugovora s Iberostar Tenerifima do 2019. godine. Bio je ključni igrač ove sezone za španjolski klub u nacionalnome prvenstvu (12,1 koš, 3,9 skokova) te i u Ligi Prvaka (10,1 koš, 4,7 skokova, 2,1 asistencija)